Avatar

Äntligen

av Håkan, Göteborg, tisdag, juli 14, 2020, 18:41 (29 dagar sedan) @ Seawolf

Att slussa nedåt är tämligen enkelt, då bildas inte så mycket strömvirvlar i slussen som vill rycka båten ur plats. När vi gjorde detta och hade gott om fendrar så var det bara att dra en dubbel lina från någon ring eller pollare vid slusskanten, och sen stå ungefär midskepps och hålla den sträckt för hand medan båten sänktes ned. Sen rappade vi ur den och for ur slussen.

Resten, med de förhärskande vindarna, så är färden norrut mestadels slör och läns, och bör inte kunna skrämma oövade damer så mycket.

Bara som ett komplement till det Seawolf säger, då jag med en kompis seglade hem min nyinköpta Ballad från Mariestad till Göteborg för många år sedan slussade vi nedåt många gånger, och mina minnen är att det knappt behövts linor överhuvudtaget.

Vi använde dem i Vänersborg i den eller de låga slussarna där, och sedan också i Trollhättan i de höga slussarna. Och i den första där lade vi oss på norra sidan och hade det lite jobbigt då den sidan var rått berg till skillnad från motsatta sidan som var klädd med betong eller mursten till en skapligt slät yta. Just för att vi hade linor till kajkanten som kom allt högre över oss hölls vi mot denna klippiga sida och det vart lite stressigt men gick bra.

Senare i Lilla Edets sluss var vi förberedda på att gå in mot ena sidan men upptäckte att slussvakten började sänka oss direkt porten bakom oss stängts, och vi slussades ner liggande lugnt och fint mitt i bassängen.

Till saken hör dock att detta var tidigt i April det året och vi var den enda båten i samtliga slussar...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum