Avatar

Fler nya båtägare i år

av Håkan, Göteborg, söndag, augusti 09, 2020, 17:42 (1328 dagar sedan) @ Cthulu

Jag är nygammal båtägare. Har inte haft båt på 10 år men alltid mått bra när jag seglat. Tyvärr är jag kass som fan. Båtfan går hur som helst i hamnen när jag försöker backa. Scampi ska tydligen vara svårbackad innan den fick ombyggda rodret. Det står dock i min båtpärm att rodret byggdes om 98. Hur illa backade den innan är då min första tanke. Det ska bli jäkla spännande att se hur rodret ser ut när jag tar upp båten i höst.

Segling framåt kan jag inte heller, läser överallt om hur neutral båten är i styrningen. När vi hade byvindar vid hemseglingen var den mer lovgirig som en tur-80. Fick bryta upp rodret i 40-45 grader så det bara stormade i kölvattnet. Storseglet är 3-4 år gammalt och rullgenuan är väl äldre men jag tycker den står fint i vinden. Ack ack ack, nångång lär jag väl mig jag också.

Synd att man ska behöva ha sån här ångest för att hantera båt i hamn bara. :-)

En annan sak jag börjat bråka lite med, det sitter en gastherm gasolvärmare i båten. Den har nog inte använts sen 2012 och jag har läst mig till att det ska finnas backventiler som måste bytas var 5:e år för att självcirkulation ska fungera. Min börjar koka trots att jag bara får lite fisvärme ute vid de 5 konvektorerna. Kan man ta bort backventilerna och köra med liten cirkulationspump istället för att få bättre drag på vattnet?

Jag har en båt som till skillnad från din Scampi är mycket snäll att manövrera, Cthulu, en Maxi 33 (med vindruta) och som lyder mig också vid gång akteröver.

Min båt benämns ibland som efterföljaren till Maxi 95 men det stämmer inte, i stort sett allt är annorlunda med en ny genarations båttänk av Pelle P, och kanske också backförmågan blev en del av det, medan som jag hört av ägare till Maxi nittiofemmor att de är rent bedrövliga och går vart de vill.

Men till dina avslutande funderingar om värmare, i min båt sitter en liknande gasoldriven som i din och med vattenburen värme och med ett stort antal radiatorer, i salong, förpik, på toaletten och i gången till akterkabinen och i denna kabin - tror det är tio stycken.
Värmaren ska teoretiskt fungera med självcirkulation och det finns en backventil ihop med värmaren, men jag har inte sett något om behov av regelbundet byte. Det finns också en separat elektrisk cirkulationspump installerad ungefär mitt i den långa loopen.

Under flera år i början efter att jag köpte båten jobbade jag med att få systemet att fungera men med oberäkneliga resultat. Ibland körde det i en timme och lade sedan av, ibland kom det aldrig riktigt igång.

De två senaste åren jag använde värmaren var för sådär fem år sedan och då hade jag luftat systemet i omgångar genom att öppna en slangkoppling och låta vatten rinna ut medan cirkulationspumpen var i gång och samtidigt fyllt på i expansionstanken vid värmaren (kom ihåg att det ska vara glykolblandat då båten ju står ute om vintern) och det verkade faktiskt bli bra.

En faktor i sammanhanget visade sig vara att man ska ha friska batterier för reglersystemets skull, nog så viktigt.

Håkan


.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum