Fler nya båtägare i år

av Excel 319, måndag, augusti 10, 2020, 09:33 (1354 dagar sedan) @ Seawolf

Såg en blänkare om att SSRS i Hovås haft 50% fler utryckningar i år jämfört med ett normalår. Grundstötningar och hjälp till båtägare i förebyggande syfte. Bl.a. hjälpte man en segelbåt som var på våg åt "fel håll" vars besättning saknade kunskap om segling.

Kanske dags att kräva utbildning innan man får sätta använda båten?

Så kom jag ihåg en inte ovanlig nästan-incident på väg in i Kungs sund. Hände för 10 år sedan. Erkänner ett adrenalinpåslag.

[image]

Kanske kan inte ren dumhet och hänsynslöshet hindras med utbildning men kunskap lär i alla fall inte göra det hele sämre.

Mvh Sven-Barry


Utbildning är inte något som får folk att följa regler. Men om man inför körkort, även med så små utbildningskrav som att ha erhållit ett exemplar av gällande regler samt en entimmes genomgång av de viktigaste, så förvandlar man en rättighet (att framföra båt) till ett i nåder utdelat tillstånd (som kan dras in). Kombineras gärna detta med att i svårare fall av överträdelser även bilkörkortet dras in.
Svårare än så är det inte.

Jo, det är svårare än så. För att möjlighet till ett indraget körkort ska fungera preventivt så måste det finnas en kontrollfunktion värd namnet som ser till att regler efterföljs. I Vänern och Vättern finns inte en enda polisbåt.Kustbevakningen syns till några går per säsong. Det är ju faktisk inte bara i storstadsregionerna som brott begås, även om man kan tro det när man ser till polistätheten, både till land och till sjöss.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum