Avatar

Vemodet rullar in

av Håkan, Göteborg, torsdag, september 17, 2020, 13:02 (33 dagar sedan) @ morpheus

Fin bild som alltid, morpheus, med lite höstvemod i den dimmiga bakgrunden.

Jag fick en liten flashback av att det är fyra slangar och med det flöde du nämner, till ett tidigt stadie i mitt yrkesliv då jag var anställd i företaget Navire, och de hade ventilsystem för last och ballast till tankfartyg som en stor del av sin verksamhet på den tiden.

Jag jobbade en hel del med detta och min första riktigt långa sjöresa var med fartyget på bilden, en 360tusentonnare från Kockums.

Dessa fartyg lossar också via fyra anslutningar vilka syns midskepps, ett set på var sida så fartyget är oberoende av vilken sida som kommer mot kajen, och lossningen sker med fyra centrifugalpumpar i fartyget och på just mitt fartyg som var ångturbindrivet och hade gigantiska ångpannor drevs pumparna också av ångturbiner.

När fartygen lastar är det i stället pumpar i land som fyller dem, och det gäller för ansvariga ombord att hålla noga koll på att det sker utan avbrott via öppna ventiler till de många tankarna i lastlådan.

Missar de så en ledning får för stort mottryck öppnar säkerhetsventiler och de tar däckslast, vilket är ett ironiskt uttryck jag hörde ombord av kaptenen själv på resan, den inom rederiet legendariske Kapten Karl Kahl från Kalmar.
Han hade varit med om detta på sitt förra fartyg med namnet Sea Swift när de lastade i Gulfen, och han berättade att han då skickat telegram till Saléns huvudkontor i Stockholm med texten "Heja, heja friskt humör oljan rinner utanför - Swiften, Swiften, Swiften!"

Han sa att det den gången vart nära att han fått sparken, för telegrammet.

Och det där med kapaciteten hos de fyra centrifugalpumparna, var och en cirka fyratusen ton i timmen.

Fartyget är 360 meter i längd och 60 meter i bredd, storleken kan anas genom att jag tror det står två gubbar bakom styrbord ankarspel.

[image]

Det blev ju också båtrelaterat...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum