Avatar

Oceanbird -Off topic

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, fredag, september 25, 2020, 17:34 (24 dagar sedan) @ Håkan

Jag kan inte se att skeppet har nån sån där stor bulb/vågbrytare i fram, fungerar inte dom på segelfartyg? Jag undrar lite rent generellt för där min segelkompis har sin hemmahamn låg en liten 9-10m segelbåt uppe halva sommaren för ägaren plastade en jättebulb i fören, det såg helt sjukt ut..


Det är det också, Cthulu, då principen för en bulb är att den ska vara en halv gång så lång som våglängden i den vågbildning som alstras av ett skrov vid dess konstruerade servicefart.

För stora fartyg med skrovlängder i hundratals meter och med måttliga farter handlar det om ett stort antal vågor längs skrovet, och en bulb behöver då vara några meter lång och jag har sett på kryssningsfartyg extremt långa bulber på bortemot tio meter.

På din kompis båt är den fart den kan uppnå maximerad av längden i vattenlinjen, och vid den maximala farten är längden på vågen samma som längden på skrovet, vilket alla som försökt pressa fram en extra knop vet är en gräns som inte kan överskridas hur många hästkrafter man än sätter på en aldrig så stor propeller - man gräver bara ett allt djupare hål i vattnet.

Din kompis skulle alltså behöva en bulb med en längd på sådär fyra meter för att få någon effekt, ens teoretiskt...

Håkan

Paul Elvström ritade ju en motorseglare med bulb. Coronet Elvström MS 38. Bulben sträckte ut dryga metern. Fick ingen efterföljare så Håkans resonemang är troligen riktigt.

Mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum