Avatar

Lite nygamla reflektioner kring presidentvalet i USA

av Pinja @, Västerås, måndag, november 09, 2020, 12:44 (320 dagar sedan)
Ändrad av Pinja, måndag, november 09, 2020, 12:56

Visst är det skönt att kunna dra en lättnadens suck och slippa Trump, i alla fall som president. Men jag gissar att han när han omsider avgår eller eskorteras från från presidentposten kommer att höras en hel del i alla fall. I värsta fall kommer de nu aviserade rättsprocesserna bli så utdragna att de allvarligt hindrar den nya administrationens arbete, och ännu värre, att det bildas något slag av folkrörelse för att "skipa rättvisa" för Trump. En sådan, beväpnad till tänderna, och med Trump i spetsen kunde bli verkligt farlig.

Själv har jag ofta undrat hur jag hade röstat om jag bott i USA. Trots att min min avsky för Trump förmodligen varit den samma, tror jag att risken/chansen att jag röstat på den republikanska kandidaten ändå varit ganska stor. Detta eftersom det demokratiska partiet under senare år de facto har glidit mycket långt till vänster. Stora delar av partiet ligger på den politiska skalan ungefär där vårt vänsterparti ligger. Visst kan man tycka att USA kunde behöva en rejäl dos vänsterpolitik i form av inkomstutjämnande reformer, det är bara det att vänsterpolitik inte fungerar, någonsin, någonstans. Skall sådana reformer lyckas, måste de komma från mitten. Jag tror att det är en stor del av förklaringen till att Trump ändå fick så pass många röster. Man ville helt enkelt inte stötta en allt mer extrem vänster, man höll för näsan och röstade på Trump.

Så betraktat kan man ändå se lite hoppfullt på att just Biden blev vald. Han har ju en historia av mittenpolitik och arbete över blockgränserna. Hoppas att han kan göra en insats utan att dränkas i skränet från Trump.

Pinja


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum