Avatar

Alternativmedia

av Håkan, Göteborg, onsdag, december 02, 2020, 17:00 (1212 dagar sedan) @ Pinja

Jag skulle nog säga att det finns ett antal politiska inriktningar som inte strävar efter ett bra samhälle för alla. Till dessa hör dels libertarianska, dels konservativa ide´riktningar. De förra anser i princip att var och en får stå sitt kast här i livet, de senare att de redan förmögna helst bör förbli så och att uppkomlingar inte ska göra sig besvär.

Klassisk liberalism däremot eftersträvar "det bästa möjliga samhället åt så många som möjligt". Detta är ju släkt med, men inte liktydigt med vänsterns idéer. Vänstern vill ju också i princip alla väl, men man anser sig, till skillnad från liberalismen, ha formeln för hur detta ska gå till. En annan viktig skillnad är tillämpningen. Vänstern vill ju som bekant kommendera fram sin lösning, vid behov med maktmedel eller ren terror, medan klassisk liberalism sätter sin tilltro först och främst till människan själv.

Pinja

Det du inleder med är vad jag syftade på med det jag skrev om begreppet "vi", Pinja, och att det i en del ideologiska läger inte inkluderar alla.

Jag tror inte heller att libertarianer och konservativa är fullt så dogmatiska i verkligheten, det är mest dramatiserade uttryck för att själv säga sig vara bättre än dem.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum