Avatar

Brexit igen

av Håkan, Göteborg, lördag, december 12, 2020, 19:37 (1223 dagar sedan) @ Pinja

Om några veckor kommer tydligen en s.k. hård Brexit att vara ett faktum. En av de största stötestenarna är fisket. Av någon för mig helt obegriplig anledning ser sig EU berättigat att kräva fortsatt tillträde till Brittiska fiskevatten. Jag förstår mycket väl att britterna inte vill gå med på detta. Varför i h-e skulle dom det. En av huvudanledningarna till att Brexit kom till är ju britternas önskan att skydda sig från EUs fiskeflottor. Jag håller helt och hållet på britterna i den här frågan, och jag skäms att inte Sverige och Finland säger ifrån och inte vill understöda detta helt orimliga krav.

https://www.dn.se/varlden/brittiska-flottan-redo-att-borda-franska-fiskebatar/

Pinja

Det här med fiske har så länge jag minns varit ett tema för britterna, Pinja, och nationen Island dyker upp i mitt minne med våldsamma konfrontationer för många årtionden sedan.

Det som händer efter nyår om det inte blir ett avtal är tre saker.

Ett, brittiska örlogsfartyg, eller den mer civila varianten kustbevakningsfartyg, kommer att med mer eller mindre drastiska metoder hålla utländska fiskefartyg utanför den brittiska vattengränsen.

Två, den fångst de brittiska fiskefartygen tar upp inom den brittiska vattengränsen kan de landa endast i UK.
Vill någon i UK sälja brittiskfångad fisk till något land i EU blir det tullar osv.

Tre, brittiska fiskefartyg kan inte fiska på EU-vatten.

Jag tror att ingen av de som förhandlar från den brittiska sidan sådär helt och fullt fattar vad de håller på med.
Och det gäller hela brexitomröstningen som var ett experiment utan verklighetsförankring av den dåtida premiärministern, men som konsekvens nu en hel nation måste försöka leva vidare med.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum