Avatar

Brexit igen

av Håkan, Göteborg, lördag, december 12, 2020, 21:41 (1228 dagar sedan) @ Pinja

De handelspolitiska aspekterna är ju viktiga förstås, men jag tänker i detta fall mer på de rent hållbarhetsmässiga aspekterna. I UK finns liksom i Norden och i Tyskland en medvetenhet om att fisket inte är en industri vilken som helst, utan en verksamhet som utnyttjar känsliga och ändliga tillgångar. I dessa länder finns det också politiker både på de nationella och på EU planet som förstår detta och jobbar arbetar för att öka hållbarheten i fisket. I övriga EU finns inte denna medvetenhet alls på samma sätt, och länder som Frankrike, Belgien och Spanien bedriver rovfiske därhelst de kommer åt. Ur denna synpunkt betraktat är Brexit något mycket positivt, eftersom det innebure att en stor och viktig del av Europas fiskevatten komme att förvaltas mycket mera hållbart om Brexit sker på britternas vilkor, (dvs en hard Brexit) vilket ju ser ut att bli fallet.

Pinja

Håller med dig Pinja om att fiske inte är jämförbart med till exempel jordbruk, där en långsiktig verksamhet med återvinning av olika slag är möjlig, men att fiske är en form av jakt och jag tror vi båda haft uppe detta i någon tråd på upa tidigare.

Det brittiska fiskare kommer att se om några veckor är att också ett hållbart fiske behöver kunder som är villiga att betala vad ett hållbart fiske kostar, i form av begränsad fångad mängd av olika sorters fisk och skaldjur och därmed obönhörligen höga kilopriser, plus att samma kostnader för båtarna och bränsle osv ska hämtas hem via dessa kilopriser som då stiger ytterligare.
Addera då också att det endast är i UK de kan sälja något utan en tredje pålaga, alltså tull.

Jag är en gammal luttrad cyniker i dessa frågor och jag har sett sedan många årtionden hur alla försök att begränsa konsumtion av något obönhörligen leder till att de med gott om pengar inte bryr sig och de med begränsad ekonomi blir utan.

Få se hur UK utvecklar sig de närmaste åren.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum