Avatar

Jag drabbades i dag...

av Seawolf @, tisdag, december 15, 2020, 11:04 (33 dagar sedan) @ Håkan
Ändrad av Seawolf, tisdag, december 15, 2020, 11:31

Förhoppningen är då att de parallella systemen verkligen är oberoende av de stora drakarna - och av otrevliga regimer - och man kan hoppas.

Det jag började fundera över (inte för första gången) och som fick mig att skriva är hur farligt det är med monopol vare sig de är statliga eller privata.

Håkan

Internets kommunikationsmodell bygger på att meddelanden och data som skall köras över från A till B delas upp i ett antal paket, som alla fungerar lite som målsäkande robotar som själva kan välja väg och stoppas en server så väljer det paketet en annan väg.
Mycket av detta kan göras mycket ogenomskinligt med bl.a. tekniken TOR (du har väl TOR Browser?) genom att paketen adresseras om till liksom hagelsvärmar som sen studsar på ett antal andra servrar än de i A och B så att säga, och de sammanfogas sen bara hos mottagaren. Därmed tas även avsändarlandet bort, så man kan oftast då komma in på sidor som är spärrade för tillgång utanför "hemlandet".

Faran är inte så mycket företagen som finns på nätet, utan på de regimer som ser fri information på nätet som en fara för deras egna politiska propagandas trovärdighet. I Sverige har inte regeringen själv ännu börjat spärra ut saker på internet annat än alltför fasansfulla våldspornografiska alster, samt uppenbar terroristpropaganda (utom om den kommer från vänster förstås). Vi har ju FRA förstås, och de är så hemliga att offentligheten inte vet hur långt de tar ut svängarna i verksamheten. De har helt klart verktygen, och det räcker ju att en eller annan anställd har de "rätta" sympatierna och kan läcka till sina politiska extremister vad deras datatrål fångar in.
I Sverige återigen, har regeringen tydligen vid några tillfällen krävt av Facebook m.fl. att de skall censurera innehållet i sina forum, annars.....
I USA är det omvittnat att Staten kräver och får tillgång till i stort sett alla Internetföretagens hemliga bakdörrar, och för inte länge sedan var det krav på att Apple skulle vara tvungna att ge Staten tillgång till iPhonernas krypterade innehåll, varvid Apple förklarade att de själva inte kunde gå igenom kundernas kryptering. Sen har det blivit tyst, så nu har väl Apple också böjt sig under nån galge.
Men detta sagt, så vore det ingen fördel om man förstatligade motsvarigheterna till Facebook, Instagram och Google, det skulle bara förvärra allting. Om ett företags system krånglar, så är de kommersiellt tvungna att fixa felen med kamikazefart. Om en statlig motsvarande får fel, så tillsätts en kommission av politiskt tillförlitliga personer utan djup kunskap om problemet, med uppdrag att utreda felet och komma med en rapport om något år eller så.....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum