Avatar

Jag drabbades i dag...

av Håkan, Göteborg, tisdag, december 15, 2020, 12:04 (44 dagar sedan) @ Seawolf

Internets kommunikationsmodell bygger på att meddelanden och data som skall köras över från A till B delas upp i ett antal paket, som alla fungerar lite som målsäkande robotar som själva kan välja väg och stoppas en server så väljer det paketet en annan väg.
Mycket av detta kan göras mycket ogenomskinligt med bl.a. tekniken TOR (du har väl TOR Browser?) genom att paketen adresseras om till liksom hagelsvärmar som sen studsar på ett antal andra servrar än de i A och B så att säga, och de sammanfogas sen bara hos mottagaren. Därmed tas även avsändarlandet bort, så man kan oftast då komma in på sidor som är spärrade för tillgång utanför "hemlandet".

Faran är inte så mycket företagen som finns på nätet, utan på de regimer som ser fri information på nätet som en fara för deras egna politiska propagandas trovärdighet. I Sverige har inte regeringen själv ännu börjat spärra ut saker på internet annat än alltför fasansfulla våldspornografiska alster, samt uppenbar terroristpropaganda (utom om den kommer från vänster förstås). Vi har ju FRA förstås, och de är så hemliga att offentligheten inte vet hur långt de tar ut svängarna i verksamheten. De har helt klart verktygen, och det räcker ju att en eller annan anställd har de "rätta" sympatierna och kan läcka till sina politiska extremister vad deras datatrål fångar in.
I Sverige återigen, har regeringen tydligen vid några tillfällen krävt av Facebook m.fl. att de skall censurera innehållet i sina forum, annars.....
I USA är det omvittnat att Staten kräver och får tillgång till i stort sett alla Internetföretagens hemliga bakdörrar, och för inte länge sedan var det krav på att Apple skulle vara tvungna att ge Staten tillgång till iPhonernas krypterade innehåll, varvid Apple förklarade att de själva inte kunde gå igenom kundernas kryptering. Sen har det blivit tyst, så nu har väl Apple också böjt sig under nån galge.
Men detta sagt, så vore det ingen fördel om man förstatligade motsvarigheterna till Facebook, Instagram och Google, det skulle bara förvärra allting. Om ett företags system krånglar, så är de kommersiellt tvungna att fixa felen med kamikazefart. Om en statlig motsvarande får fel, så tillsätts en kommission av politiskt tillförlitliga personer utan djup kunskap om problemet, med uppdrag att utreda felet och komma med en rapport om något år eller så.....

Många kloka ord och synpynkter, Seawolf, och TOR känner jag till sedan du för många år sedan med den infon hjälpte mig att kunna läsa Göteborgs-Posten och upa från ett luxuöst Kinesiskt hotell där de efter några dagars vistelse plötsligt blockerats.

(Hade det bara varit upa hade jag haft en viss förståelse, men Göteborgs-Posten...)

I övrigt skyggar jag också för statliga medier, alla kan se vad jag skrivit på senaste tiden, men lika illa är monopolliknande situationer hos privata aktörer.

Det jag nämnde om min bransch påverkar ingen människa utanför branschen och konkurrens kommer snart att ha etablerats i branschen.

Kommer motsvarande att inom överskådlig framtid att gälla också för världens milliarder internetanvändare månntro, att närhelst man vill ändra sig finns det ett stort antal operatörer man kan välja på utan abonnemang, avgifter och bindningstider.
Eller med andra ord, kommer Google att snart bara bli en i mängden?

Jag är medveten om att jag just nu mest bara tänker högt och att det finns mycket jag ser fram emot att få veta.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum