Avatar

Pinja tipsade om Riks...

av Seawolf @, måndag, december 21, 2020, 12:32 (37 dagar sedan) @ Håkan

....och som vanligt så uppvisas problembilden i Sverige, men varje spår av analys av vad systemfelet (-felen) är som orsakar problemen, och vilka förändringar i den svenska demokratitillämpningen kan göras som kan innebära lösning av problemen. Som jag tjatat förut: Fransk personvalsmetod är en stark kandidat.


Jag har lite svårt att se kopplingen mellan olika parlamentariska system och Vilks konstnärskap och Westerholms forskning om islamismen, Seawolf, vilket ju var vad samtalen handlade om, men kul att känna igen dig ändå.

Själv har jag ju nämnt det engelska systemet med personval som en stark kandidat för att dels göra politiker synligare och dels lättare att bli av med om de inte lever upp till förväntningarna.

Så nu handlar det bara om att övertyga drygt hälften av de sittande i riksdagen om ett av dessa förslag, vilket skulle innebära slutet för de flestas politiska tillvaro.

Håkan

"Jag vill vara tydlig..."
Det mesta som skiljer Franskt personval och Engelskt är att man har två valsteg i Frankrike. I första ronden kan alla ställa upp, och bara de två som får flest röster är kandidater i andra steget. Båda har enmans valkretsar. Nackdelen med det engelska är att om många kandidater ställer upp så kan konsekvensen bli att vinnaren långt ifrån har någon majoritet bakom sig.
Nackdelen med det franska är att om båda kvarvarande kandidaterna egentligen står för liknande politik så blir väljarpreferenser av annat slag överkörda. (Men liknande konsekvenser finns i England också)
Hur som helst så måste enmanskretsval ha lättillgängliga uppföljningar av vad valda politiker i sin tur röstar för och emot i de forum de ingår i, så att folk som så vill kan se om de faktiskt står för saker de tror på, eller om de bara valtalar floskler som de sedan flagrant frångår. Detta senare är legio i Sverige eftersom väljarna inte kan straffa ut enskilda politiker oavsett deras agerande.

För att på allvar åtgärda de saker i samhället som orsakar Wilks, Westerholms, och många flera att förgäves predikar om och som troligen en massiv andel av väljarkåren håller med om, så krävs riksdagbeslut och t.o.m. Grundlagsändringar. Sådana belut kommer ALDRIG att genomföras av de svenska partierna som ängsligt sneglar på varenda litet särintresse och som agerar taktiskt kappvändande i alla frågor, samt avskedar alla sina politiker om de inte lyder husse med kadaverdiciplin.
Först när enskilda politiker måste begrunda vad väljaråsikterna i olika frågor är och endast trycka på de knappar de uppfattar motsvara folkopinionen, kommer nödvändiga systemförändringar i Sverige att kunna äga rum.
Var jag tydlig nog?

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum