Avatar

Farron Balanced

av Håkan, Göteborg, fredag, december 25, 2020, 17:30 (34 dagar sedan) @ Pinja

Som jag skrivit förut har jag fått för mig att amerikansk vänster förflyttat sig åtskilligt till vänster de senaste åren. Kanske är det som du säger att de inryms inom vårt s. Men i så fall ligger nog en stor del av de unga amerikanska demokraterna farligt nära gränslandet till v. Jag tror ändå inte att ens de suktar efter "riktig" socialsm. Jag tror att de flesta drömmer om något i stil med det vi har. Det jag syftade på var att de inte upplevt denna vår "real thing", och inte förstår att även denna är behäftad med åtskilliga problem.

Vi har i och för sig löst problemet med gemensam finansiering av välfärden. Men det har med åren visat sig att frågan om produktionen av denna välfärd blivit allt mer problematisk: Skall det offentliga sköta den skapas byråkratiska och sakta förstelnande kolosser utan vilja eller förmåga till utveckling. Skall återigen det privata sköta saken, vinner vi visserligen i effektivitet och uppfinningsrikedom, men vi får samtidigt in kapitalismens avigsidor där vi inte vill ha dem. Hela denna problematik är den amerikanska vänstern synbarligen (lyckligt) omedveten om.

Pinja

Vi vet inte mycket om USA utöver vad vi läser och hör, Pinja, och med lite egna observationer från perioder vi varit där och arbetat eller på privat basis ovanpå det.

Ett exempel på det jag talar om är Obamacare och hur den reformen av deras konservativa framställs som en socialisering av hela samhället.

Och med the real thing menade du inte bara socialism utan också vår folkhemsvariant, eller kanske snarare sådan den var fram till för några årtionden sedan.

Det som har fått vår välfärd att bryta ihop är kombinationen minskande resurser och ökande antal klienter. Den ökande administrationen är mer en konsekvens av detta än en orsak.

Med välfärd menar jag hela det skattefinansierade komplexet skola och sjukvård och omsorg, och också polis och rättsväsende och migration och integration.

Sist ut släcker ljuset, heter det ju.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum