Avatar

Farron Balanced

av Pinja, fredag, december 25, 2020, 20:20 (33 dagar sedan) @ Håkan
Ändrad av Pinja, fredag, december 25, 2020, 22:20

Vi vet inte mycket om USA utöver vad vi läser och hör, Pinja, och med lite egna observationer från perioder vi varit där och arbetat eller på privat basis ovanpå det.

Ett exempel på det jag talar om är Obamacare och hur den reformen av deras konservativa framställs som en socialisering av hela samhället.

Och med the real thing menade du inte bara socialism utan också vår folkhemsvariant, eller kanske snarare sådan den var fram till för några årtionden sedan.

Det som har fått vår välfärd att bryta ihop är kombinationen minskande resurser och ökande antal klienter. Den ökande administrationen är mer en konsekvens av detta än en orsak.

Med välfärd menar jag hela det skattefinansierade komplexet skola och sjukvård och omsorg, och också polis och rättsväsende och migration och integration.

Sist ut släcker ljuset, heter det ju.


Vi kanske båda har rätt här, eftersom vi delvis pratar om olika saker. Det du påpekar stämmer ju. Dvs att det är "kombinationen minskande resurser och ökande antal klienter" som underminerat välfärdssystemen (att den skulle ha brutit ihop tycker jag är överdrivet). Dessa båda faktorer beror ju i huvudsak på den mycket stora invandringen, det tycker jag kan sägas rent ut.

Men även utan nämnda faktorer kvarstår den fundamentala och långsiktiga frågan om hur den gemensamt finansierade och alla omfattande välfärden ska produceras. Det är detta jag pratar om. Det här är ett problem som sysselsatt samhällsdebattörer i decennier. New Public Management (NPM) var ju t.ex. ett försök att lösa frågan, men någon "de vises sten" har man mig veterligen ännu inte hittat i frågan.

Pinja


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum