Avatar

Lite sommar och skärgård i vintermörkret

av Håkan, Göteborg, onsdag, december 30, 2020, 12:01 (19 dagar sedan) @ Arne w

Håkan,
när det gäller att flytta till Åland som din granne pratar om, tror jag det finns vissa begränsningar.
Jag har vid något tillfälle hört att för att få köpa en fastighet på Åland måste du ha släktband dit. Dvs vanliga svenskar och finnar göre sig ej besvär. Inte ens Göteborgare.
Kanske för att fastighetspriserna inte skall skena iväg och stänga ute unga ålänningar från marknaden. Som Smögen och flera andra samhällen i Bohuslän har drabbats av.

Jag besökte Åland 2019 och bilade runt på några av öarna. Mycket vackert. Och så svenskt att man känner sig som hemma. Besökte bl a Havsvidden Resort längst uppe i norr på Fasta Åland, med en gästhamn som antagligen blir mycket obehaglig och skvalpig vid hård nordan. Och i söder den ryska fästningen Bomarsund. Sönderskjuten, men ett imponerande byggnadsverk.

Läste f ö att Israel avser att med början nästa vecka vaccinera 150.000 personer per dag. Dvs hela befolkningen på ca 2 månader.
Sveriges ambitiösa mål lär ska vara 320.000 personer. Per månad. Så redan om 2½ år kan alla svenskar vara vaccinerade. Om vi har tur.:-(

Arne

Om det stämmer det du skriver om Åland, Arne w, så har de Åländska myndigheterna mitt gillande - en noga reglerad invandring är nödvändig för alla samhällen med självbevarelsedriften i behåll.
Inte minst beträffande göteborgare, vår förmåga att knô oss in ska man inte ta lätt på.

Men angående de svenska myndigheterna och vaccinering tror jag du underskattar deras slughet.

Genom att se till att målet i form av antalet som var månad kan vaccineras inte överstiger antalet som var månad fyller sjuttio (eller via anhöriginvandring fyller på antalet sjuttioplussare) bibehålls berättelsen om det goda samhället som värnar de utsatta.

Under tiden sprider sig flockimmuniteten i samhället i övrigt, bland annat via besök hos urmakare (med behov av livvakter, vi vet ju alla hur ursinniga butiksfolk kan bli) eller av behov att köpa en försenad julklapp till föräldrar (också med behov av livvakter, dock okänt om det var föräldrarna som blivit hotfulla).

Och slugheten visar sig också i den just under den långa helgperioden framhastade pandemilagen, som snart ett år efter att behovet blev klart för alla blir verklighet i Januari. Med befogenheter för regeringen att göra allt det som det snart inte finns behov att göra, men en lag kan ju användas till så mycket annat också.

2021 blir ett intressant år.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum