Avatar

Lite sommar och skärgård i vintermörkret

av Seawolf @, onsdag, december 30, 2020, 14:03 (28 dagar sedan) @ Arne w

Håkan,
när det gäller att flytta till Åland som din granne pratar om, tror jag det finns vissa begränsningar.
Jag har vid något tillfälle hört att för att få köpa en fastighet på Åland måste du ha släktband dit. Dvs vanliga svenskar och finnar göre sig ej besvär. Inte ens Göteborgare.
Kanske för att fastighetspriserna inte skall skena iväg och stänga ute unga ålänningar från marknaden. Som Smögen och flera andra samhällen i Bohuslän har drabbats av.

Jag besökte Åland 2019 och bilade runt på några av öarna. Mycket vackert. Och så svenskt att man känner sig som hemma. Besökte bl a Havsvidden Resort längst uppe i norr på Fasta Åland, med en gästhamn som antagligen blir mycket obehaglig och skvalpig vid hård nordan. Och i söder den ryska fästningen Bomarsund. Sönderskjuten, men ett imponerande byggnadsverk.

Läste f ö att Israel avser att med början nästa vecka vaccinera 150.000 personer per dag. Dvs hela befolkningen på ca 2 månader.
Sveriges ambitiösa mål lär ska vara 320.000 personer. Per månad. Så redan om 2½ år kan alla svenskar vara vaccinerade. Om vi har tur.:-(

Arne

"Köpa hus
Om du vill köpa hus på Åland har du flera möjligheter. Många kommuner har planerade bostadsområden, flera av dem med sjönära läge. På planerad mark kan du, med jordförvärvstillstånd, äga din bostad även utan den åländska hembygdsrätten.

Om du däremot vill köpa en större fastighet är kravet i princip att du har hembygdsrätt. Hembygdsrätten är ett lokalt medborgarskap. När du som inflyttad har bott på Åland oavbrutet i minst fem år och är finsk medborgare har du möjlighet att ansöka om åländsk hembygdsrätt.

Köpa aktiebostad
På Åland finns relativt gott om aktiebostäder. Det är en bostadsform där du äger din egen bostad, till exempel en lägenhet i ett flerfamiljshus eller en fristående bostad som ingår i ett bostadsaktiebolag. Aktier i bostadsaktiebolag (aktiebostad) kan du alltid äga även utan jordförvärvstillstånd eller hembygdsrätt."

Länk med bl. texten ovan.

"Kan jag få ett jordförvärvstillstånd?
Om du behöver ett jordförvärvstillstånd från landskapsregeringen är du intresserad av om tillstånd kan beviljas. I lagstiftning finns grunder för när landskapsregeringen ska bevilja dig ett tillstånd. I övriga fall kan tillstånd beviljas efter prövning och enligt beslutspraxis. Landskapsregeringen ska beakta bland annat anknytning till Åland och avsikt att bosätta sig i landskapet samt markområdets storlek, beskaffenhet och användningsändamål.

Behov av jordförvärvstillstånd uppstår i samband med många olika slag av förvärv och livssituationer, men nedanför ges tre typiska exempel.

1. Flytt till Åland
Du har fått arbete på Åland och vill flytta hit med din familj. Du undrar om du kan köpa ett egnahemshus som är till salu. Du ska få ett jordförvärvstillstånd om marken understiger 4 000 m2. Marken ska finnas inom planerat område, bykärna eller annat område som är avsett för fast bosättning. Marken får gränsa till vatten inom planerat område. Till marken får inte höra andel i samfällda vatten- och jordområden eller jakt- och fiskerättigheter. Ditt tillstånd kommer att innehålla ett villkor som förutsätter fast bosättning.

2. Fem år bosatt på Åland
Du har bott över fem år på Åland, men kan inte få hembygdsrätt eftersom du saknar finskt medborgarskap. Du undrar om du ändå kan köpa en fin sommarstuga ute i skärgården. Du ska i regel få jordförvärvstillstånd om du bott i landskapet de fem senaste åren."

Även denna text härrör från Ålands lagar och regler.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum