Avatar

Var är miljöpartiet och var är den nya högern ...

av Seawolf @, tisdag, januari 19, 2021, 07:11 (1192 dagar sedan) @ S-B A-son

Signaturen Seawolf och signaturen Håkan, ni som engagerat er hårt på upa, vad händer med vår energiförsörjning om de som representerar er samhällssyn får makten i samhället?

Är genuint nyfiken!

Mvh Sven-Barry

Du har inte begripit alls min samhällssyn. Jag är stark förespråkare av samfällighetsprincipen, (folket, dvs. användarna äger verksamheten med dess tillgångar och upphandlar vad som behövs) tillämpad principiellt på allt sådant i samhället där det av tekniska eller strukturella skäl inte passar med ägarkapitalism. Exempel är huvudvägnätet, järnvägsnätet, fjärrvärmenät, elnät, internetfibernät, skola, försvar, polisen.

Dessa verksamheter är sådana (mer eller mindre) att konkurrens inte funkar, finns ett sådant nät med en kapitalistisk ägare så funkar det inte för någon annan att etablera ytterligare ett parallellt. Därför kan ägaren skruva upp avgifterna orimligt högt. Lösningen är att medborgarna äger det hela, men dess administration ägnar sig åt att med anbudskonkurrens utföra drift, underhåll och investeringar. Allmänheten betalar då i princip bara vad det kostar, men som ägare betalar de inte avkastning på kapitalet, detta har ju de själva betalat in redan och man skall ju inte betala avkastning till sig själv.

I likhet med för samfälligheter skall allmänheten kunna få granska vad oberoende revisioner kommer fram till och i händelse av misshantering skall verksamhetens ledning vara personligen ansvariga.

På den tiden Sverige hade ett Vattenfallsverk (jo, jag har jobbat där) så var inte effektiviteten helt effektiv i alla avseenden, men man planerade noga hur både storkraftnätet och elproduktionen skulle byggas ut på det mest effektiva sättet, långsiktigt. Folk och industrier betalade vad det kostade, men inte för någon slags avkastning på det redan investerade kapitalet.
Konsekvensen var bl.a. att Sverige hade bland de lägre elpriserna i världen, trots att vi är relativt glesbefolkade med långa kraftledningar, och få abonnenter i de glesare områdena. Det var under denna tid som Sveriges industrier och välståndet byggdes upp.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum