Avatar

Bulletin

av Håkan, Göteborg, torsdag, januari 28, 2021, 18:44 (1178 dagar sedan) @ Seawolf

Hela föreställningen från regeringarna i Sverige att man kan förbjuda andra länders fartyg och personer att dyka på internationellt vatten och på ett vrak som inte var registrerat i Sverige är patetiskt att åse.

Håller med, Seawolf, och redan från dagarna efter haveriet började de märkliga turerna och än i dag fortsätter det.

Jag är inte imponerad av den så kallade dokumentären av dem som styrde en robot ner till vraket. Det är en actionfilm de regisserat fram, inte en dokumentär. En sådan hade innehållit fakta om djup, var på fartyget de filmade, var vattenlinjen var i förhållande till hålet, hålets storlek och form osv, men inte dramatiska bilder av honom som nu står åtalad. Det är möjligt att det haverikommissionen fått se är mer av faktainhämtande men det återstår att se, kanske.

Intressant är också att det fanns ett finskt bevakningsfartyg på plats när de kom dit med sitt tyskregistrerade fartyg, och att de kollade vilka de var. Då den finska befälhavaren fick veta att de hade utgått från tysk hamn och att det inte fanns någon finsk medborgare ombord, drog de sig tillbaka helt enligt lagreglerna.
Tyskland har inte skrivit på avtalet om gravfrid, och medborgare i de avtalande länderna kan stoppas endast om de kommit från hamn i dessa länder, inte från som i detta fallet från tysk hamn.

Detta visste de om, de som "dök", och nu har svenska regeringen en huvudvärk igen.

Och för att föregripa eventuella synpunkter i Bulletin, från att ingen fick dyka ska nu endast de som myndigheterna godkänner få dyka. Ingen privatperson, alltså som den nu åtalade, ska få göra det utan endast de som myndigheterna anser ha giltiga motiv.

För att återgå till hålet i skrovet och vad jag tror om det.
Fartyget lade sig med styrbord sida mot botten, och hålet var omöjligt att se för de dykare som var nere under åtskilliga dagar efter haveriet.
Botten består av lera, vilket inte kan göra ett punktformat hål i skrovet, men leran ligger i sin tur på hårdare material. Leran ligger på en brant sluttning och hur berggrunden ser ut under leran och en bit uppåt från fartygets nuvarande plats är viktigt att ta reda på.
Jag kan tänka mig att berggrunden någonstans har en rygg nära lerans ytskikt, och nya dykningar och eller andra typer av undersökningar kan finna ut mer. Det är ju först nu när hålet har setts, efter att fartyget ändrat läge, som frågan ens uppkommit.

Det finns massor mer runt den här katastrofen men en sak i taget, Bulletin...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum