Avatar

Bulletin

av Håkan, Göteborg, lördag, januari 30, 2021, 11:08 (1154 dagar sedan) @ S-B A-son

Carl Bilds avgående regering ledde Sverige då Estoniakatastrofen inträdde i september 1994 och efterträddes av Ingvar Carlssons regering. Vilket kan vara en bra distinktion att göra.

Sverige gav i samma veva bort massor av krigsmateriel till Baltstaterna eftersom den allmänna meningen bland svenska politiker var att krig inte längre var en möjlig risk. Dessa transporterades med Estonia.

Men, att tro att rysk eller sovjetisk krigsmateriel, i form av materiel, dokument eller andra för västvärlden viktiga utensilier, inte skulle transporteras åt andra hållet är naivt naturligtvis.

Misstänker att i alla fall några s.k. konspirationsteorier grundar sig i detta faktum.

Mvh Sven-Barry

Det Sven-Barry skriver är riktigt men jag vill dessutom som oftast komma med några egna kommentarer.

Jag har inte sett något i det jag läst sedan många år om att fartyget transporterade utrangerat svenskt krigsmaterial till baltstaterna, men jag ser det som fullt möjligt att detta stämmer.

Några år efter haveriet bekräftades det från officiellt håll och på andra sätt att fartyget transporterade kvarlämnad sovjetisk militär utrustning i baltländerna till Sverige. Huruvida svenska krigsmakten eller andra delar av den svenska försvarsorganisationen var slutmottagare nämndes det inget om, och det påpekades samtidigt att just på den sista resan inget sådant transporterades.

Det finns motsägande uppgifter från överlevande passagerare, men oavsett sådana är det ju inte långsökt att tänka att själva fartyget kunde ha setts som nödvändigt att stoppa från att fortsätta med dessa transporter, av eventuella makter som i så fall också låg bakom haveriet.

Detta är konspirationsteorier, och baserade på antagandet att det som transporterades var så kritiskt för Ryssland (inga krusiduller nu) att stoppa, att inte ens sänkandet av ett passagerarfartyg med alla dess konsekvenser skulle vara för mycket.

För att fortsätta med konspirationerna, om det där med att just på den sista resan inget fanns är en del av försöken att förhindra fortsatta utredningar, så finns det kvar i vraket.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum