Avatar

Navalnyj

av Pinja, tisdag, februari 02, 2021, 23:09 (25 dagar sedan)

Eftersom jag just nu råkar ha digital prenumeration på Hufudstadsbladet (i Helsingfors) tänkte jag att jag skulle delge Planket vad Anna-lena Laure´n rapporterar. Håll till godo.

*****************************************************************************************

Ingenting kan tydligare visa diktaturens absurditet än rättegången mot Navalnyj

Aleksej Navalnyj gav svar på tal i domstolen: "Såklart var jag inte hemma! Jag var i Tyskland för vård.
ANNA-LENA LAURÉN
2.2.2021 19:32 UPPDATERAD 2.2.2021 20:59 PREMIUM

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Linkedin Dela per e-post
Aleksej Navalnyj döms till 3,5 år i fängelse. I praktiken blir det 2 år och 8 månader, eftersom en tidigare husarrest dras av. Navalnyj lämnar ändå rättegången som en segrare. Från sin glasbur demonstrerade han effektivt inkompetensen och lögnaktigheten i Putinregimens rättssystem. Navalnyj höll huvudet högt – åklagaren tittade ner i bordet och mumlade.

Morgonen är iskall, solig och vacker. Utanför tingsrätten i Moskva patrullerar tungt utrustade kravallpoliser längs glittrande snödrivor. Längs hela gatan har man ställt upp tiotals mobila häkten, avtozak. Järngrindar står uppställda överallt, trafiken är avstängd och de enda som släpps i närheten av byggnaden är journalister.

Av säkerhetspådraget att döma är det en maffiaboss som ska dömas. Men brottet gäller en banal förskingringsdom, och inför skranket står oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Journalisterna släpps in i omgångar. Först knuffas vi ihop i en tät skock, därefter uppmanas vi att ta ett steg bakåt upp på trottoaren för att inte störa den obefintliga trafiken. Myndigheterna får hjälp av inrikesministeriets specialskolande kravallpoliser OMON, som krokar arm med varandra och rutinmässigt skyfflar upp oss på trottoaren.

– Här kör ju inga bilar, ni har stängt av vägen. Varför får vi inte stå på den? får jag fram medan jag kippar efter luft, inklämd mellan skocken av kolleger och bröstplattan på en OMON-soldat.


Säkerhetspådraget var massivt då tungt utrustade polisstyrkor sattes in. BILD: OKSANA JUSJKO
Aleksej Navalnyj ska i dag dömas för att han enligt fängelsemyndigheterna har brutit mot reglerna för sin villkorliga fängelsedom. År 2014 dömdes han till 3,5 år villkorligt fängelse för att ha förskingrat pengar som tillhörde Yves Rocher i samarbete med sin bror Oleg Navalnyj. Han måste därefter regelbundet anmäla sig till fängelsemyndigheterna och tala om var han är.

Yves Rocher säger att de inte har blivit lurade på några pengar. Europadomstolen underkände domen som orimlig och grundlös år 2017. Men det påverkar inte de ryska rättsmyndigheterna.

I slutet av augusti förgiftades Aleksej Navalnyj och fördes i koma till Berlin för vård. När han efter att ha genomgått rehabilitering återvände till Moskva den 17 januari greps han omedelbart av polisen. Fängelsemyndigheterna anklagar honom för att ha underlåtit att anmäla sig – trots att han legat i koma.

Antalet journalister som bevakar rättegången är så stort att alla inte får plats i rättssalen. Vi väntar i hallen utanför. I ett hörn sitter Navalnyjs fru Julia Navalnaja tillsammans med advokaten Olga Michailova. Hon vill inte ge några intervjuer.

– Det här är inte rätt tid. Ni får återkomma, säger Navalnaja hövligt men entydigt.


Julia Navalnaja på väg in i rättssalen. BILD: OKSANA JUSJKO
När släktingarna ropas in i salen viker folksamlingen omedelbart undan för att låta henne passera. Navalnaja vandrar in i salen med högburet huvud och smällande klackar.

Inne i rättssalen försöker jag få sin på Navalnyj från min plats på nästsista bänkraden. Plötsligt ljuder hans röst i rummet:

– Julia, de visade dig på tv i fängelset och sade att du stör den allmänna ordningen. En stygg flicka, jag är stolt över dig!

Längst bort i hörnet i sin glasbur, det så kallade akvariet, står Navalnyj. Avslappnad och med händerna i fickorna.

Rättegången blir kort sagt en fars. Fängelsemyndigheternas representant, kapten Aleksandr Jarmolin, försöker med hjälp av åklagaren Jekaterina Frolova bevisa att de inte hade en aning om var Navalnyj befann sig, samtidigt som hela världen i realtid följde hans tillstånd i Berlin.

Till sist tappar Navalnyj humöret.

– Ni hade fått alla dokument om att jag fick sjukvård. Ni hade adresser, telefonnummer. Ni säger att ni kom hem till mig och jag var inte hemma. Såklart inte! Jag var i Tyskland för vård. Vad mer borde jag ha gjort?

– Ni borde personligen ha infunnit er hos oss, svarar Jarmolin.

– KOMA! Jag låg i koma! utropar Navalnyj. Från pressläktaren skrattas det högt.

Navalnyjs advokater talar i mikrofonen, högt och tydligt. Kapten Jarmolin ser ner i bordet och mumlar formaliteter bakom sitt munskydd. Ofta glömmer han att skruva på mikrofonen.

Efter pausen håller Navalnyj sitt försvarstal. Precis som väntat är han i sitt esse.

– Jag står här på grund av hat och rädsla hos en person, som bor i en bunker. Han gav order om att döda mig, jag överlevde och nu är han dödligt sårad. En liten tjänsteman som blev president av en slump och som aldrig har deltagit i debatter eller val. Han försöker göra sig till en stor geopolitiker, men till historien kommer han att gå som en förgiftare. Ryska historien har Aleksandr befriaren och Jaroslav den vise, nu har vi även Vladimir kalsongförgiftaren, sade Navalnyj.

Domaren avbröt honom flera gånger och bad honom sluta "dra in politik". Men Navalnyj fortsatte obekymrat.

Innan domen kom ritar han ett hjärta i glaset åt sin fru Julia.

Nu är han alltså fängslad i två år och åtta månader. Men Navalnyj kommer genast att överklaga.

Pinja


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum