Avatar

(Sagan om) Bill och Greta

av Seawolf @, lördag, februari 27, 2021, 06:49 (1152 dagar sedan) @ Pinja

"Jag hoppas du vill utveckla det du skriver om Kina och utveckling, Pinja, då jag är lite mystifierad."

Håkan, varför upptäckte Europa Amerika? Varför upptäckte inte Amerika Europa? Varför seglade Européerna till Kina och runt jorden? Varför seglade inte Kina till Europa, eller kom landvägen? Mina frågor är retoriska naturligtvis. Men de visar att det finns något i Europa och i dess avläggare Nordamerika, i väst så att säga, som saknas i övriga kulturer. Exakt hur det hänger ihop är inte så lätt att reda ut, men de faktorer som lett till historiens förlopp så som vi känner den, lever kvar och verkar. Kina och Japan är teknologiskt högtstående, men genuint nytänkande finns nästan bara i väst.

Pinja


https://www.adlibris.com/se/bok/1421-the-year-china-discovered-america-9780061564895

https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Canal_(China)

Siden, krut, serietillverkning (av t.ex. porslin) är några andra kända uppfinningar.

Andra platser utanför Europa är Egypten och en del kulturer i Syd- och Mellanamerika där man använt byggtekniker som är omöjliga att förstå.

Vidare finns massor av uppfinningar gjorda i mellanöstern innan repressiva makthavare började använda islam som ett repressivt maktmedel, då tvärdog entrepenörsskapet där.

Det som orsakat att inte uppfinningar har spritt sig i alla världens trakter är oftast totalitära regimer där inte entrepenörskap har tillåtits utan hållits tillbaka. Kinas regim försöker numera att gå halva vägen på det området......

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum