Avatar

En dramatisk Henrik Jönsson...

av Seawolf @, måndag, mars 08, 2021, 15:45 (1144 dagar sedan) @ Pinja

Ja till personval, men nej till enmansvalkretsar. De senare inskränker demokratin alldeles för mycket anser jag. Att på olika sätt försöka försöka inskränka rösträtten är just det som Republikanerna i USA sysslar med, nu efter sin tredubbla valförlust mer än någonsin. Dit vill jag inte. Men personval inom ramen för vårt nuvarande system och med en rejäl och snäv reglering och begränsning av kampanjekonomin. Det, däremot skulle däremot stärka demokratin.

Pinja

Den vanligaste invändningen mot personval i enmans valkretsar är att peka på länder där sådana valsystem har brister av olika slag. USA är det vanligaste exemplet på sådant.
Personval, utformat för att hindra de brister sådant har i olika länder och att ta vara på de varianter som har minst brister samt kompletterat med erforderliga förbättringar behövs i Sverige.
Att hävda att system där folkets vilja får rakare rör till de som röstar i riksdagen skulle minska demokratin i landet där partiledningarna tvingar de sina till knapptryckningsslavar och dessutom bryter sina vallöften ohämmat och oavbrutet är alldeles obegripligt.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum