Avatar

Suezkanalen

av Håkan, Göteborg, lördag, mars 27, 2021, 20:44 (25 dagar sedan)

Inga länkar för jag har ännu inte hittat någon där det som händer beskrivs på ett professionellt sätt, men alla upare känner naturligtvis till vad som hänt.

Med efterklokhetens visdom undrar jag varför ingen redan för många årtionden sedan insett att en parallell kanal i hela sträckningen måste byggas.

Jag har två gånger gått igenom kanalen, båda gångerna i sydgående riktning, och det är en märklig upplevelse att från ett stort fartyg titta ut över en öken, mest på östsidan men det är inte mycket annat åt väst heller.

Detta med dubblerade kanaler har inte bara med en sådan fadäs som nu har hänt att göra, det handlar också om kapaciteten i denna länk mellan Medelhavet och Röda Havet och vidare ut i Indiska Oceanen.

I dag kör fartygen (inte båtar...) i en konvoj en gång om dygnet från vart håll, och den ena konvojens fartyg måste ankra i The Bitter Lake för att släppa förbi den andra, varefter de kan kan lätta ankar och fortsätta.

Med två parallella kanaler försvinner behovet av konvojer, och med det de upp till dygnslånga väntetiderna på redden innan konvojstart, och vid olyckor som den nu inträffade finns möjligheten att passera i den andra kanalen.
Naturligtvis ska det byggas ett antal delsträckor där man kan skifta från en kanal till den andra.

Få se nu om The Suez Canal Authorities läser på upa...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum