Avatar

Jag tror Pinja kommer att läsa den här artikeln...

av Pinja @, Västerås, fredag, april 23, 2021, 20:32 (1093 dagar sedan) @ Håkan
Ändrad av Pinja, fredag, april 23, 2021, 20:50

Om du skulle vilja bättra på dina , som du säger grunda, kunskaper är faktiskt just Mannerheim en bra ingång. Och som jag redan skrev är Dag Sebastian Ahlanders bok en av de bästa i ämnet. En annan skribent som jag kan rekommendera är historikern och professorn Henrik Meinander. Googla lite på honom.

Vad filmerna beträffar så finns det först och främst "ur-filmen" från 1955. Den anser jag att fortfarande är bäst iom att den gjordes så nära inpå kriget. Den tidens stämning är liksom kvar och kan inte återskapas på samma sätt. Det har senare gjorts ett antal nya filmatiseringar, en del riktigt dåliga anser jag. Men den senaste, från 2017, vilket jag tror var den du såg, tycker jag är bättre, men den fokuserar på dagens vis på vissa saker och utelämnar annat. På så vis är filmen från 1955 fortfarande mer äkta.

Pinja

PS:

https://www.adlibris.com/se/sok?q=henrik+meinander

PPS: Ännu om filmerna. Jag har sett den längre versionen på CD, kan inte bedöma hur mycket man skalat bort i den kortare. Men ur-filmen från 55 visas på tv varje självständighetsdag, alltså den 6 december, och jag har märkt att den brukar finnas med också i utbudet i den finska kanalen som visas här i Sverige. Den kanalen brukar finnas med i ComHems basutbud.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum