Avatar

Det är Syttende Mai och Norge är i fokus...

av Håkan, Göteborg, tisdag, maj 18, 2021, 15:15 (1073 dagar sedan) @ Seawolf

Angående oljefonden. Jag har alltid undrat. Om man ändå ska spara allt, varför pumpa upp oljan? Den ligger väl bäst där den ligger, skyddad från all världens finansiella stormar.

Pinja


Jomenvisst!
35654

Rörande CO2-utsläpp stämmer både det Pinja skriver och det Seawolf skriver i det han länkar till, att låta oljan bli där den är, men angående oljan som investering klistrar jag in de avslutande orden i det Seawolf skriver i länken.

"Om Norge i stället hade haft vett nog att låta oljan ligga orörd, hade värdet på det hela idag varit flera gånger större på grund av att olja blir allt dyrare och det lär bli ännu mera så senare. Av alla Norgehistorier är just denna som dessvärre är sann (för Ola NOrrman) den som på allvar får Norrmännen att framstå som dummare än nästan alla andra......"

För att få ut det flera gånger större värdet, eller mera riktigt uttryckt priset, måste oljan pumpas upp och säljas.

Föra att göra denna fördröjning skulle en stor del av de investeringar i gigantiska anläggningar till havs som gjordes på sjuttiotalet och framöver ha senarelagts till i våra dagar.

På grund av olika omständigheter som skiljer sjuttiotalet från nutiden hade rubbet i så fall ha behövt byggas i Kina i dag, varken bygganläggningar eller personella resurser finns kvar i vår del av världen.

Och den olja som Norge under tiden inte sålt skulle ha pumpats upp på andra ställen genom högre uttag och sålts av andra.

För efterfrågan på olja i världen hade inte sjunkit bara för att Norge låtit sin olja ligga.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum