Avatar

Saigon 2.0

av Håkan, Göteborg, onsdag, augusti 18, 2021, 20:07 (975 dagar sedan) @ Excel 319

Amen.

Det har skrivits och debatterats mycket de senaste dagarna om Afghanistan och en av de saker jag reagerat mot är hur alla, precis alla, politiker och militära talespersoner inklusive Joe Biden själv uttrycker förvåning över vad som hänt.
Eller åtminstone över hur fort det gick.

Jisses.

Att Talibanerna med så lång förvarning om reträtten eller snarare hela västvärldens flykt skulle ligga i startblocken för att ta över visste de alla.
Men det hör ju till det så kallade politiska spelet att, med en känd politikers numera bevingade ord, inte se det komma.

Den här artikeln fick mig att reagera på två sätt.
Dels positivt angående beskrivningen hur en för mig okänd engelsman fick ut många hundra barn ur det Tjeckoslovakien som just överlämnats till Nazityskland av godtrogna politiker.

Dels med viss vämjelse över hur förljuget författaren använder de så kallade ensamkommande afghanska barnen för sin egen agenda.

Ett klipp:

"Men efter år av hetsande mot ensamkommande barn som tillhör en folkgrupp utsatt för etnisk rensning av talibanerna är det möjligt att vi i Sverige har tappat blicken på att medeltiden åter lägger sig över Afghanistan. Vi lever i ett land där opinionsbildare på högerkanten oblygt har drivit sina kampanjer – inte bara mot barnen – utan också mot alla som har hjälp dem."

Läs hela artikeln och bilda er er egen uppfattning.

https://www.gp.se/kultur/kultur/det-h%C3%A4r-fotografiet-kommer-att-bli-historiskt-1.53...

Och den där blivande historiska bilden, jag håller med om det i viss mån men filmerna som visar hur ett flygplan sakta rullar fram genom en hysterisk folkmassa ger en bättre och grymmare bild av vad som händer nu.
Naturligtvis måste piloterna fortsätta rulla för att överhuvudtaget komma därifrån och upp i luften med de som de hade ombord. Alternativet att stoppa för att inte köra över någon hade lett till total omringning och att bli kvar.

Och de många hundra som trängde sig in i flygplanet på den historiska bilden, det finns inte många barn där och inte många kvinnor.
Som alltid.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum