Avatar

Populism

av Håkan, Göteborg, torsdag, oktober 14, 2021, 17:32 (915 dagar sedan) @ Pinja

Det är mycket snack om populism nu, bland annat som försvar för att använda skällsordet blåbrun. Vad är populism anser ni, och vilka partier och/eller personer anser ni vara populistiska? Skriv med egna ord och tankar nu.

Själv anser jag att det finns fog för benämningen populist. Populism är när man med uppenbart förenklad retorik och utan hänsyn till fakta hetsar mot en föregiven elit. Under mitt liv har jag upplevt några, men inte många tvättäkta populister. En var grundaren av Finlands Landsbygdsparti Veikko Vennamo, men honom känner ni nog inte till. En annan nästan i samma klass är Donald Trump. Även Bert Karlsson kvalar kanske in.

Av dagens svenska partier och politiker skulle jag tveka att kalla någon för populist. Bristen på verklighetsförankring stämmer iofs in på Miljöpartiet, men å andra sidan så tror jag att de flesta MP företrädare fullt och fast tror på sin egen retorik.

Pinja

All politisk verksamhet har i alla tider byggt på populism, Pinja och alla, om än i olika grader i olika sammanhang.
Orsaken är att inget är så okomplicerat att det kan beskrivas utan förenklingar gentemot allmänheten, vilken som bekant sällan är särskilt väl informerad till att börja med.

Jag tvekar inte, till skillnad från Pinja, att kalla samtliga nuvarande politiker för populister.
Däremot, igen till skillnad från Pinja, tror jag att Miljöpartiets språkrör vet att de inte har fakta på sin sida i sin retorik men att de är bundna av sin partitillhörighet att hålla på som de gör.

I någon mån till försvar för våra populistiska politiker så är populasen som den är, och de stackars politikerna kan bara arbeta med det mänskliga material de har, och populasen är sedan bara några få årtionden i snabb förändring till det allt mer populistiskt mottagliga.

Håkan
återkommen efter några veckor med arbete i ett annorlunda grannland


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum