Avatar

Populism

av Håkan, Göteborg, lördag, oktober 16, 2021, 19:49 (916 dagar sedan) @ Pinja

"All politisk verksamhet har i alla tider byggt på populism, Pinja och alla, om än i olika grader i olika sammanhang. Orsaken är att inget är så okomplicerat att det kan beskrivas utan förenklingar gentemot allmänheten, vilken som bekant sällan är särskilt väl informerad till att börja med."

Och jag håller inte med dig. De flesta politiska partier har byggt på en ärlig vilja att göra samhället bättre. Sedan har utfallet mycket riktigt, till följs av världens komplexitet blivit de facto populism. Men det är inte det samma som att utgå från detta.

Det finns också också äkta populistiska politiker, dvs sådana som medvetet utgår ifrån någon förenklad problemställning i syfte att få folket med sig. Men de är få.

Pinja

Har man en ärlig vilja att göra samhället bättre finns det ingen motsättning till det och att börja med en förenklad, eller populistisk, framställning av situationen.
Det är hur det går vidare som är avgörande, och i dagens Sverige är samtliga partiledare populistiska i ordets negativa betydelse.

Så illa som det nu står till i nationen behövs drastiska åtgärder men inga sådana, om de framförs som ett program inför valet, är attraktiva för väljarna oavsett hemvist i det politiska landskapet.

Och då blir det i stället populism, dvs förenklade budskap tillsammans med beskyllningar mot andra, för att försöka vinna väljare i nästa val.

Få se hur det går.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum