Avatar

Regeringskris igen

av Seawolf @, onsdag, november 10, 2021, 06:44 (892 dagar sedan) @ Pinja

Annie är ju från Småland, och om nu gener kan överleva tillräckligt länge, så är hon bara ett offer för smålandskvinnors urgamla förhållningssätt i tillvaron.
Denna egenskap har skildrats på ett tydligt sätt av Frans G Bengtsson i hans verk "Röde Orm, hemma och i Österled" närmare bestämt i skidringen av tingsförhandlingarna då en kristipräst kanske hade orsakat fruktbarhetsprästen Styrkars död. (Jag har även tidigare lagt denna skildring på Planket, men Annie gör att det är högaktuellt igen. Dessutom är Röde Orm-böckerna läsvärda nästan hur många gånger som helst...)

"Ugge satt tankfull och sade till sist att det nog inte funnes annan råd än att höra vad kvinnorna hade att säga.
-Virdarnas kvinnor äro fullgoda vittnen enligt vår gamla lag, sade han, ehuru ingen kan säga hur så kan ha blivit bestämt. Och det är sant att vi inte bruka släppa fram dem i onödan. Ty att leta efter sanningen hos en man kan vara som att leta efter göken i djupa skogen. Men att leta efter sanningen hos en kvinna är som att leta efter ekot av gökens rop. Men här äro nu kvinnorna de enda som sett vad som hänt. Och dråp på präst på helig plats är en sak som bör dömas med omsorg. Må de därför bli hörda.
....
Först voro kvinnorna rädda för ljudet av sin egen röst och tisslade med varandra och hade svårt att få någon att börja; men snart kommo de i gång och började vittna på allvar. Deras fånge, sade de, hade gått fram mot stenen och ropat högt och slagit Styrkar över skallen med sitt kors, så att denne skrikit högt; därpå hade han satt korset mot hans mage och störtat honom ned från stenen. Därom voro de ense alla; men somliga sade att kristprästen slagit endast en gång, andra två, och det blev ordbyte mellan dem om detta.
....
Men Sone den Synske reste sig nu från sin sten och talade med en röst som kom allt att stillna.
-Frid har lysts över detta ting, sade han; och kloka mäns tålamod är stort mot kvinnor.
.... (Tinget ger här kvinnorna möjlighet att få kristprästen som slav som straff)
Kvinnorna hade nu blivit stillsamma. De svarade endräktigt att han alldeles inte rört Styrkar, han hade endast ropat något och lyftat sitt kors, och då hade den gamle fallit baklänges och dött. Detta, sade de, vore rena sanningen; ty de kunde tala sanning lika väl som någon annan, när de bara visste vad det tjänade till."

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum