Avatar

Bälgbyte (varning, båtrelaterat)

av Seawolf @, tisdag, december 21, 2021, 17:01 (146 dagar sedan) @ behan

Jag har gjort en noggrann koll på en bälg som har minst dubbla Volvo-livslängden.
Vad som kan krångla till bedömningen är att den gummikvalitet som dessa bälgar är gjorda av, samt de där Forsheda-fjädrarna man lindar förtöjningstampen omkring via hålen i ändarna, hade en mycket högre kvalitet i början, men vissa gummitillsatser förbjöds så småningom av miljöskäl. Då blev gummit betydligt sämre.
Denna undersökta bälg vet jag inte om den har gummi från "före" eller "efter". Mitt tips är att om man har en väldigt gammal bälg, så behöver den inte bytas.
(Jag hade gamla Forsheda-korvar utomhus i 30 år, och sommartid med hård töjning. Inga antydningar till sprickor. Sentida utseendemässigt likadana rapporteras ha brustit helt efter ett fåtal år.)
I stället för att byta gamla bälgar anser jag att man kan lyfta klämringen, lyfta bälgkanten och spana efter sprickor. Är de små så kör på några år till innan nästa inspektion.

Sailguidelänk

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum