Avatar

Bälgbyte (varning, båtrelaterat)

av Håkan, Göteborg, torsdag, december 23, 2021, 16:33 (528 dagar sedan) @ behan

Har nu bytt bälg (S-drev) på min gamla båt.
Bälgen härstammar från anno 1999 och har därmed 22 år på nacken. Alltså dryga tre gånger längre än det rekommenderade bytesintervallet på sju år. Båten har seglats i Östersjön med i snitt runt 1000 Nm per år.
Ovansidan ser helt opåverkad ut och känns smidig som den väl ska. Undertill har ytan som varit i direkt kontakt med vattnet en lätt krakelerad yta, men det tycks vara just ytan och inte mer.
Min ytterst lekmannamässiga bedömning är att den hade funkat i minst tio år till utan problem. Detta skrivet som ett stöd för den som tenderar att känna besvärande bälgångest (bland alla andra högaktuella ångestar) när bälgens ålder börjar vandra iväg en bra bit över de magiska sju åren.

Den gamle, som väl också uppvisar en mer eller mindre djup krackelering.
Glad Jul på er!

Bälgen i min Maxi 33 (med vindruta) är nu tio år eller drygt det men jag måste erkänna att det var några år sedan jag ens kollade på den.
Vilket säger en del om hur ostressad jag är över den där sjuårsbytesrekommendationen.

Och jag drar mig till minnes diskussioner på den gamla goda tiden på upa, och säkert ännu längre tillbaka, om hur ofta man borde byta bälg.
Vid ett tillfälle kollade jag med mitt försäkringsbolag varför de hade som rekommendation att byta vart sjunde år, och svaret var att det är vad Volvo Penta föreskriver.
När jag kollade med en Volvo Penta representant om detta hänvisade han till vad försäkringsbolagen föreskriver...

Och bara som en liten sidogrej, också raka axlar har en bälg i gummi...

God Jul behan och alla!

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum