Avatar

Blir det krig i Ukraina tror ni?

av Håkan, Göteborg, onsdag, februari 02, 2022, 16:40 (804 dagar sedan) @ Pinja

Jag menar utöver det som redan pågår? Kommer Ryssland att anfalla? Troligen, är mitt svar. Men det jag mest undrar över är:

- Varför just nu? Har Putins aggression inrikespolitiska orsaker?

Pinja

Frågan om varför just nu hör ihop med frågan om Ryssland kommer att ta risken med ett fullt utvecklat krig med delar av västvärlden, Pinja, även om "fullt utvecklat" endast innebär bruk av vapen inom vissa geografiska områden och andra sorters attacker inom andra.

En del spekulationer som jag ser som relevanta finns i den här länkade artikeln.

https://detgodasamhallet.com/2022/02/02/jan-olof-sandgren-bjornen-sover-bjornen-sover/#...

Den tredje spekulationen i artikeln må verka långsökt, men givet det geografiska läget kanske ändå inte att utesluta.

Svarta havet står i förbindelse med Medelhavet via en lång passage genom natolandet Turkiet, och enda sättet för den ryska Svarta havsflottan att ha ett existensberättigande är att skapa så stor osämja mellan Turkiet och övriga natoländer att denna väg kan användas även vid en invasion av Ukraina.
Ryssland och Turkiet har långtgående samarbeten även om de också är på motsatta sidor i en del konflikter på andra ställen, och Turkiet fjärmar sig allt mer från resten av Europa.

Den ryska flottan i Östersjön kan komma därifrån endast via två passager, en via Stora Bält i natolandet Danmark och en via Öresund med natolandet Danmark på ena sidan.
Och Sverige, detta alltid så naiva Sverige, på den andra sidan ett stenkast bort på det smalaste stället.

Så att "ta" Gotland skulle ge Ryssland kontroll över all fartygstrafik i Östersjön, åtminstone norr om Ölands sydspets. Dvs hela Finland blev instängt.
Kom ihåg att Bornholm, som ligger ännu bättre till för ett sådant ändamål, är i Nato.

Jag har läst den artikel i Yle som artikelförfattaren hänvisar till med länk, den är från 18/1 2022, och kanske också Pinja har gjort det eller kommer att göra det?
Den är väl så intressant som det Jan-Olof Sandgren skriver och funderar över.

För att komma tillbaka till Pinjas fråga så är mitt svar ja, Ryssland kommer att fullfölja det de redan sedan långt tid har förberett och den öppna frågan är bara hur och på vilka sätt och hur våldsamt.
I Kremls intresse ligger att få alla att i det längsta inte kalla det för krig utan något annat som kan locka till mer diplomatiska möten, och de har stora chanser att lyckas med det speciellt så som det just nu ser ut med allt mer frenetiska sådana ansträngningar från västs sida - medan Ryssland med Putin mest bara ser på.

En sak är för mig säker, Putin personligen kan inte backa nu, det vore hans politiska död och kanske också IRL.

Och slutligen, för att knyta an till artikelförfattarens ord om Putin som kompetent och intelligent, tänker jag på ett uttryck jag såg för länge sedan:

"Hans samvete är rent - han har aldrig använt det."

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum