Avatar

Chris Forsne om Frankrikes kommande val

av Håkan, Göteborg, torsdag, februari 17, 2022, 17:26 (770 dagar sedan)

Dristar mig till att piratisera en artikel i Bulletin då Chris Forsne är en skribent jag sedan flera år ser som en av de mest kunniga i det hon skriver om.

Att Sven-Barry känner henne personligen, åtminstone litegrann, gör ju inte saken sämre.

Frankrike är nog det mest volatila (googla om så behövs) landet i Europa och i år blir det nog en slags eruption.

Det händer att jag tycker den svenska politiska ankdammen i jämförelse är lite tråkig, trots Annie Lööf som gör vad hon förmår...

Citat
Kan journalisten och författaren Eric Zemmour bli Frankrikes näste president?

Det är drygt femtio dagar kvar till första omgången i presidentvalet och vad som i höstas sågs som ett skämt börjar nu bli en möjlighet. Zemmour, som i sin kampanj satsar på tuffa tag mot invandring och brottslighet, har just fått de 500 löften om fadderskap från folkvalda som är en förutsättning för att få ställa upp som officiell kandidat i valet.

Emmanuel Macron, Frankrikes sittande president, väntas förklara sig som kandidat först i början av mars för att istället använda all den makt, PR och tv-tid som presidentskapet ger honom.

Han vill också avvakta och se vem som kommer att bli hans motkandidat i den andra och avgörande valomgången den 25 april.

Nu pekar det mesta på att det kan bli Eric Zemmour, den svåraste kandidaten att bekämpa för Macron.

Fransmännen är missnöjda med hur Macron misslyckats med att stoppa brottslighet och stävja en omfattande utomeuropeisk migration och det är just tuffa tag mot migration och brottslighet som är kärnan i Zemmours program. Så vill han till exempel strypa all invandring till en handfull flyktingar vars ansökningar ska lämnas in på franska ambassader.

All anhöriginvandring stoppas och den franska regeln ”droit du sol”, att barn automatiskt blir fransmän för att de föds i landet, ska upphöra.

Tuffare kontroller av studentvisa ska om Zemmour blir vald president införas då många som fått sådana inte lämnar Frankrike efter studierna. Illegala migranter ska ut ur landet och de som kommit in på arbetstillstånd ska utvisas när de gått arbetslösa under sex månader.

Socialbidrag till utomeuropéer ska dras in och gratis sjukvård till samma grupper och de som inte ens bor i Frankrike men enbart kommer för vård ska upphöra.

Mot utländska brottslingar kommer utvisning att tillämpas. De med dubbelt medborgarskap kommer att få sitt franska indraget och därefter utvisas. Eric Zemmours lösning för problemen med brist på fängelseplatser i de franska fängelserna är att omedelbart inleda processen att överföra samtliga fångar som inte är franska medborgare till sina hemländer.

Som påtryckning för att deras ursprungsländer tar emot dem ska allt från biståndsstopp till indragna visum tillämpas.

Stora delar av den muslimska befolkningen, som tros uppgå till mellan sju och åtta procent av Frankrikes dryga 67 miljoner invånare, anses allmänt inte vilja inlemma sig i den franska kulturen och det franska samhället.

Istället har det över hela landet, i såväl små som större städer, bildats muslimska enklaver där man lever som i ursprungsländerna.

Det hålls allt fler debatter, i tv och i andra medier, om faran i att Frankrike islamiseras.

Men när Valerie Pecresse, det borgerliga partiet Les Républicains kandidat, häromdagen använde Zemmours huvudbegrepp ”le grand remplacement”, det stora (folk)utbytet, blev kritiken hård.

Pecresses första valmöte blev en flopp och i de senaste mätningarna har Zemmour gått om henne. Bägge ligger runt 15 procent i opinionsmätningarna.

Veteranen Marine Le Pen har ett litet försprång men den riktiga valkampanjen väntas starta först när Emmanuel Macron, som ligger på 25 procent, offentligt förklarar sig som kandidat till ytterligare en femårsperiod.

I dagsläget anses Zemmour ha medvind och avhoppen från såväl Le Pens parti Rassemblement National (tidigare Front National) som från republikanerna till Zemmours nybildade Reconquête blir allt fler.

Skulle Zemmour slå ut Valerie Pecresse i första valomgången så förväntas detta bli dödsstöten för det republikanska partiet. Det väntas då gå samma sorgliga väg som det tidigare statsbärande socialistpartiet vars kandidat Anne Hidalgo nu bara lockar två procent av väljarna.

Pecresses hittills usla kampanj och det faktum att det franska miljöpartiets kandidat Yannick Jadot gick ut och kallade Zemmour, som är av nordafrikanskt judiskt ursprung, för ”husjude” har ytterligare hjälpt Zemmour i den tuffa kamp som väntar.

Chris Forsne

Chris Forsne är statsvetare, författare och journalist. Hon har tidigare jobbat för bland andra Sveriges Television och Göteborgs-Posten och har varit Frankrikekorrespondent för flera redaktioner.
Slut citat

En kandidat som plötsligt ger sig in i presidentvalskampanjen, med ett program som är långt bortom vad svensk politik ens har en beteckning för, samlar i det märkliga franska valsystemet över 500 identifierade människor i etablissemanget som stöder honom.

Få se vad som händer, och Putin tittar med intresse på hur Europa faller isär...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum