Avatar

Tredje boktipset

av Seawolf @, fredag, februari 18, 2022, 07:35 (791 dagar sedan) @ Håkan

http://www.batteknik.se/bok/resa_jangtsekiang.pdf


Jag nämnde i vårt samtal häromdagen att jag läste första kapitlet i den andra boken du länkade till, Seawolf, och att jag kommer att läsa mer då det var en fascinerande skildring.

Jag tänker nu på en bok jag läst för några år sedan om en resa uppför floden Yangtse, skriven av en västerlänning som var lots eller något liknande och utspelande sig någon gång tidigt nittonhundratal eller sent adertonhundratal som jag minns det.

Den färden tog månader eller snudd på ett år och bestod bland annat i att med hjulångare arbeta sig uppför stora nivåskillnader med strömmande vatten, utsättas för angrepp av beväpnade pirater, åtskilliga dödsfall bland passagerare, havererade fartyg, korrupta tjänstemän i ett land som var allt annat än civiliserat och så vidare.

Berättarstilen i det jag läste påminner om de böcker du länkar till men är det någon som kan finna något om detta i plankets arkiv?
Jag är rätt säker på att jag skrivit om det för en massa år sedan.

Håkan
latmask

Det du läste var högst troligt en bok av samme Sigurd Sternvall, för att det vid tiden skulle funnits två olika svenska sjökaptener som bl.a. varit anställda av Kinesiska staten både som lots och som flodinspektör på övre Yangtse och som dessutom skrivit böcker är nog uteslutet.

Sternvall utgav två olika böcker om Yangtse-färder, "Under regnbågsflaggen", som både beskriver bl.a. lotsjobbet och flodjobbet, och dessutom den jag lagt ut, "En resa på övre Jangtsekiang" där det bara handlar om flodresorna.

"Regnbågsflaggan" är i min pipeline, men är rätt voluminös med massor av fotografier, vilka är besvärliga, för deras pixlar är stora med nutida mått, och skapar interferenser med datorpixleriet. Kräver lite listiga pixelbildsmanipulationer via Paintshop Pro, och kräver en del möda.

Den dåtida kinesiska regnbågsflaggan ser lite annorlunda ut än den som nuförtiden skapats som symbol för HBTQ-rörelsen.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum