Avatar

Min egen reflektion

av Håkan, Göteborg, torsdag, april 14, 2022, 17:31 (35 dagar sedan) @ Pinja

Jag tror personligen inte att det är så enkelt att jag skulle utropa fel! som du gör. Men det du skriver har fog för sig, det också. Liksom mycket annat "Putinologiskt" stoff som vi berikats med den senaste tiden i diverse medier.

En annan faktor som bevisligen spelat stor roll under historien, och som format ryssarna är bristen på naturliga gränser i en stor del av Östeuropa. Av denna anledning har man strävat att nå ut till Östersjö- och Svarta Havs kusterna, samt till Karpaterna ungefär. En tid var målet också Ural, men när man nått fram dit fortsatte man ändå, uppfyllda som man var av sin imperialism.

Pinja

Som en reflektion över era reflektioner, Pinja och Seawolf, så ser jag det inte som att Putin och hans överhettade fantasier om ett ryskt herrefolk betyder något på sikt.

Ryssland har aldrig i hela sin historia varit i närheten av annat än att en maktelit styr, och jag kan inte se att det kommer att bli så heller under nu levande människors livstid.

Det är makt och egenintresse hos ett fåtal som driver regimerna då som nu och i framtiden, och varken Sverige eller Finland kommer någonsin att vara fredade från plötsliga infall hos de som råkar vara makthavande i Ryssland.

Ett plötsligt infall att ta Gotland, eller kanske bara ett sabotage av Visby hamn och kanske några bomber på flygfältet, kanske det spekuleras om i Kreml just nu. Bara för att testa hur Nato då agerar.

En Natoansökan kommer snart från både Finland och Sverige men till ett medlemskap är det sedan ganska lång tid kvar.
Och därefter ska svenska värnpliktiga ut och kriga på olika håll, på riktigt, för allt tyder på att kraftmätningarna mellan väst och öst blir allt våldsammare.

Taiwan kan bli nästa steg för Kina, till exempel.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum