Avatar

I dag blev jag båtrelaterad...

av Seawolf @, lördag, april 30, 2022, 21:22 (19 dagar sedan) @ Håkan

Ska vi gissa att det menas 126 kWh? Som man alltså teoretiskt kan ta ut 126kWh /14 h =9 Kw ur, men praktiskt bara 80% av detta dvs. c:a 7kW alltså c:a 10 hkr. Marginellt möjligt att med det köra 7 knop i vind och vågstilla.

900kg/126kWh= c:a 7 kg /1000Wh. Räknar vi på våra bekanta 12V-system så motsvarar 1000Wh c:a 83 Ah.
Då blir vikten 7kg för 83 Ah.

12V, 90 Ah LiFePo4 från GWL Power väger 15 kg och kostar c:a 465USD plus moms, dvs c:a 5700:- SEK, vi minskar lite m.a.p. 83 vs. 90 Ah, så blir det 5250:- /st, och 14kg/st med kapacitet 12*83= 996 Wh eller c:a 1kWh

Det behövs då 126 st sådana batterier, och detta kostar då 126*5250= sisådär 650000:-/SEK

Med tanke på båtmotorstölderna så lär attraktiviteten med generellt användbara LiFePo4-batterier var ännu mycket större, och vore jag försäkringsbolag skulle jag nog inte ha premier mindre än 100000/år för en sådan båt.

Spekulanter på en sån båt?


Kan mest bara säga amen till det du skriver, Seawolf, men inte bara spekulanter finns utan åtminstone sju köpare förra året - om de sju båtar som enligt försäljaren tillverkades också levererades.

Eldrift är ett intressant ämne och för bilar tycks tekniken ha nått långt och Musk kan snart köpa hela den digitala världen, på ett sätt som påminner om hur Bill Gates på sin tid gjorde med PC världen.

Inom flyget är det också en intressant utveckling med eldrift, och också för fartyg i kommersiell drift.
Gemensamt för dessa är att strömförbrukningen är någotsånär förutsägbar, att stora säkerhetsmarginaler byggs in, och fasta platser där laddning av batterier kan göras är en integrerad del av det hela.

Inget för fritidsbåtar alltså.

Och det där med snabbladdare på Väderöarna, någon upare som vet om det verkligen installeras sådant just nu därute?

Håkan

Det tragikomiska i sammanhanget är att av alla områden där det släpps ut CO2, så är det de stationära (typ kraftverk mm) som är störst globalt, och det är naturligtvis där man skall satsa för att ersätta dem med kärnkraft. Vind och sol är alldeles för miljöförstörande för att få hållas, och snart måste dessa fakta slå rot även in de mest outbildade och fanatiska miljöstollarna. Sen kan man dessutom med kärnkraft öka elproduktionen så det räcker till farkostmarknaden, dels med batteri/eldrift, dels till annat, kanske vätgas, fast med urusel verkningsgrad.
Flyg med batteridrift för nyttolast och inte bara ultralättbyggda segelplansliknande farkoster är så fjantigt att man häpnar över naiviteten.
Beträffande kärnkraft sker det en hälsosam utveckling av serietillverkningsbara dito även med annan kärnbränslebas, t.ex. torium vilket bör ge resultat inom tio år eller så.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum