Avatar

I dag blev jag båtrelaterad...

av Håkan, Göteborg, söndag, maj 01, 2022, 14:30 (18 dagar sedan) @ Seawolf

Det tragikomiska i sammanhanget är att av alla områden där det släpps ut CO2, så är det de stationära (typ kraftverk mm) som är störst globalt, och det är naturligtvis där man skall satsa för att ersätta dem med kärnkraft. Vind och sol är alldeles för miljöförstörande för att få hållas, och snart måste dessa fakta slå rot även in de mest outbildade och fanatiska miljöstollarna. Sen kan man dessutom med kärnkraft öka elproduktionen så det räcker till farkostmarknaden, dels med batteri/eldrift, dels till annat, kanske vätgas, fast med urusel verkningsgrad.
Flyg med batteridrift för nyttolast och inte bara ultralättbyggda segelplansliknande farkoster är så fjantigt att man häpnar över naiviteten.
Beträffande kärnkraft sker det en hälsosam utveckling av serietillverkningsbara dito även med annan kärnbränslebas, t.ex. torium vilket bör ge resultat inom tio år eller så.

En indikation på hur mycket väljarna har insett hur verklighetsfrämmande Miljöpartiets politik har varit får vi i höst, Seawolf, och vi får hoppas de åker ur riksdagen.

Eldrivna flygplan finns redan i prototyper som inte är ultralätta och utvecklingen pågår, få se vad som hinner hända innan vi är borta.

Allt användande av elektriska utrustningar, som inte är kopplade direkt till elnätet, begränsas av batterierna. Men också där har det hänt massor även om jag tvivlar på att det någonsin kommer eldrift på oceangående fartyg eller långdistansflygplan.

Med landbaserade fordon är det tänkbart, om batterikapaciteten ökar ytterligare en hel del utan att vikten ökar parallellt, med en motsvarighet till dagens trailers - man byter dragfordonet vid laddningsstationer så ett nyladdat dragfordon drar trailern vidare.

Och kanske en återkomst av ångmaskinstiden?
Ångdrivna fartyg är kända sedan tvåhundra år och kanske ångturbindrivna flygplan är möjliga?
Och lastbilar med ångmaskin?
Men med kärnkraft för att koka vattnet i stället för kol eller olja...

Det börjar med spekulationer som leder till forskning som leder till uppfinningar, och som har skapat världen vi lever i.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum