Avatar

Långt långt bort

av Seawolf @, måndag, maj 16, 2022, 12:38 (710 dagar sedan) @ Enfin

Fin båt!
Ovanlig maskin dock...Vad kostar fotogen och vad förbrukar den i 14 knop respektive 6 knop?

På den tiden var motorfotogen vanligt i skärgårdsmackarna, och hade betydligt lägre skatt.
Motorn var en Volvo B18 med ett mellanlägg under topplocket för att sänka kompressionen, samt en specialförgasare med en värmespiral som förgasade fotogenet vid kallstart.
Den hade sämre verkningsgrad, skulle tro att den drog 20l/tim vid 60 hk (fullgas).
Vid 6 knop vet jag inte förbrukningen, men min killgissning är effekt på 9hk och 3l/tim

Det jag saknar idag i motorbåtsvärlden är inte träet (det behövs inga genier för att förmoda detta), utan den skrovform som var lite släkt med Petterssonarna och som gled på fint i halvplaning med måttlig motor.

I stället ser vi många försök att via en massa tunga batterier och fortfarande inte så ideala skrovformer uppnå farter på över 25 knop. Någon sätter dit bärplan för detta, vilket ju har hög imponeringsgrad inför grannarna som inte har råd med dylikt. Med hjälp av dessa (bärplanen, inte grannarna) kan man sedan komma upp i hög fart med rimlig motoreffekt, och sen uppleva den (negativa) kick som uppstår då någon flytande stock eller grund sliter bort hela härligheten med förvånansvärt stora hål i botten, varvid de extra tonnen med batterier ger nya rekord i att nå botten.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum