Avatar

En aspekt av personval...

av Håkan, Göteborg, fredag, maj 27, 2022, 11:41 (694 dagar sedan) @ Seawolf

Ditt argument mot personval har varit av den Närkingska typen:
"- Dä går allri, å inte sen heller....."

Det nuvarande svenska missfostret, att kunna kryssa FÖR kandidater bland många, är ju exakt det som medför att klaner och andra sär-grupper kan fösa in sina kandidater i riksdag mm.
Det tidigare svenska missfostret var mindre farligt, då kryssade man BORT oönskade kandidater, innebärande att kandidater från klaner utan majoritet hade svårare att ta sig in.

Rena personval i enmans valkretsar gör det mycket svårt för särgruppers kandidater att komma in i riksdagen, och varenda vald politiker känner ständigt blåslampan i häcken av att sondera sina väljaren vilja. Varje parti känner blåslampan i häcken av att sondera viljan hos sina politiker. Alltså att "all makt utgår från folket".
Folket kommer då att i högre grad än idag att välja politiker som de uppfattar ha visdom och erfarenhet samt över tid, större integritet och förnuft. Rosenkindade vackra politikerbroilers under trettio får det avsevärt besvärligare att vinna folkets tilltro. Minoritetsgrupper av väljare får det nästan omöjligt att få in sina kandidater i t.ex. riksdagen, och då minskar vågmästarsituationerna kraftigt.

Sedär, Seawolf, allt detta var lite svårt att se i ditt inlägg om den sent vaknade syndaren men det klarnar nu litegrann.

Dock är din referens till det närkingska fel, detta då jag aldrig argumenterat mot personval.
En bättre referens är irländaren som, tillfrågad om vägen till ett visst mål, efter en lång beskrivning av traktens vägar avslutade med "but you can´t get there from here."

Nu hoppas jag som alltid att andra upre har några synpunkter de vill dela med sig av.
Detta om varför personval i enmans valkretsar skulle vara ett hinder för kandidater med etniska eller religiösa agendor, jag kan inte se de hinder som Seawolf ser.

En fjärdedel av befolkningen i dag i Sverige har ju mer eller mindre djupa rötter i de delar av världen där etnicitet och religion är de bärande faktorerna för människors val och värderingar, och andelen växer.

Vilket märks allt mer för vart år.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum