Avatar

Börjar du bli orolig Håkan

av Håkan, Göteborg, tisdag, augusti 30, 2022, 19:53 (158 dagar sedan) @ Excel 319

I år fick jag ta upp båten ett par månader tidigare än normalt pga låg vattennivån i Vänern. Jag märkte att det tappades mycket under den period som några kärnreaktorer stod. Detta under en period då det normalt inte tappas så mycket då nederbördsmängden är låg på sommaren. Får vi en snöfattig vinter till i området som fyller på Vänern, så kan det bli problem med nivån i en sådan omfattning att det inte går att upprätthålla minimiflödet i Göta älv. Då blir det problem med vattenförsörjningen i Gbg. Med den prisbild och försörjningsproblem som finns på elmarknaden, är jag rädd att elbolagen kanske tummar på marginalerna.

Intressant information som jag inte sett något om tidigare, Excel 319, men det kan ju bero på min självvalda isolering under sommaren.

Och jag hällde just i mig en stor mugg med vatten från Göta Älv, och så hade jag tänkt diska också...

Så som prissättningen på el är enligt vad jag förstått via olika kanaler kan det nog tänkas att de som tar betalt för elen från Trollhättans kraftverk tappar så mycket vatten de får göra, oavsett effekterna på båtlivet.
Men jag tror inte de tappar mer än vattendomen eller vattendomarna tillåter, just detta lagområde övervakas mycket noga i Sverige och troligen i de flesta andra länder också.
Färskvatten är en bristvara globalt och akut så i många länder.

Som jag nämnde i den andra tråden, framtiden blir allt intressantare.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum