Avatar

Kärnkraften, är den verkligen lösningen?

av Håkan, Göteborg, lördag, januari 21, 2023, 15:25 (312 dagar sedan) @ Håkan

Ska kolla på din länk, pratar hon tyska månntro, vore kul att se om jag ännu hänger med...

Håkan

Nej inte tyska men god engelska, och det hon framförde var mycket intressant.

Ganska bra avvägning mellan huvudkombattanterna kärn och vind, också beträffande totalbilden från upptagning av råmaterialet för att bygga anläggningarna till att riva dem och hantera skrotet.

Något jag ser som enbart ett politiskt trick är att införa en försäkringspremie för kärnkraft, baserat på risken för en olycka och dess kostnader.
Detta var en av de avgörande faktorerna för ägarna att lägga ner fyra kärnkraftverk under de två mandatperioderna med S i strypkoppel av MP.

Alla vet att en sådan premie kommer att tas ut som en kostnad på allas elräkningar, också folk i V och MP vet det men de försöker alltid förtiga sådant, men det är inte det mest intressanta med den frågan.

Var hamnar en sådan premie år för år och hur fonderas den för att inte försvinna?

Om en olycka inträffar, går då ägarna till kärnkraftverket fria från kostnaderna olyckan orsakar (förutom kanske en självrisk på några millioner...)?

Och inte minst, får var och en av de som orsakats skada eller död och är ersättningsberättigade en massa millioner ur försäkringen?

Jag hade en diskussion för en tid sedan med ett par goda vänner om bland annat detta med att kärnkraftverk ska betala i förväg för olycksriskerna med kärnkraftverk, och en av dem nämnde att det finns ett fastställt värde på ett människoliv - några millioner SEK enligt honom. (Han hade den exakta siffran men den minns jag inte)

Vi andra ställde oss skeptiska både till existensen av en sådan värdering och till att den skulle kunna användas i verkligheten.

Men, då kärnkraft enligt tillgänglig statistik över dödsfall är klart bäst kanske det blir en överkomlig premie att betala, och inkludera i elräkningen.
Om man avtalar att endast få el från kärnkraft förstås...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum