SVD journalist har visst missat något..

av Filip2, torsdag, maj 06, 2010, 18:26 (5124 dagar sedan) @ Håkan

Åter och åter skriver journalister om dessa experimentbåtar som om de vore både färdigutvecklade ur en brukares synvinkel och också odiskutabelt miljövänliga.

Inte alls, för en någorlunda normal användare kommer den rena eldriften att vara inkopplad en ytterst liten del av den totala användningstiden, dels för att det faktiskt går alltför långsamt annat än för makrillfångande och dels för att till och med de blygsamma farterna uppnås bara då det är bleke och det är det bara i deras reklamfilmer.

Och en livscykelanalys av en hybridbåt skulle med stor sannolikhet visa att den belastar miljön mer än en lika stor ren dieselbåt. Utveckling, tillverkning, drift, underhåll och skrotning av alla elbitarna är inte utan miljöpåverkan.
Som jämförelse kan nämnas att den som sedan femton år servar mina bilar berättade angående hybridbilen Toyota Prius, att en livscykelanalys placerar den sämre än en Hummer i miljöpåverkan. Inte skaldjuret alltså utan den civila versionen av det amerikanska militärfordonet.
Riktigheten i just det exemplet får stå för honom.

Att det skall vara så svårt för folk att se helheter i stället för att bara se de delar man gillar.

Håkan
holistiker

Håller helt och hållet med om att hela livscykeln måste med i analysen...det är mycket flum i branchen. Det borde vara lag på att redovisa den totala miljöpåverkan om man påstår att man är miljövänlig.....då blir många så kallade gröna energislag helt plötsigt inte så miljövänliga.
Jag släckte inte lyset under en timme häromsisten för att dövade mitt samvete och sen kunna brassa på som vanligt..och det fick jag ordentligt på taffsen för :-P ....får trösta mej med att jag försöker reducera de miljöpåverkande ämnena i och med att det är mitt dagliga jobb.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum