Avatar

Det där om Vertech-fock

av Seawolf @, torsdag, oktober 01, 2009, 22:14 (5320 dagar sedan)

Det var dags idag att ta ner seglen och förbereda avmastning. Tråden med diskussionen om egenskaperna hos en Vertech-självskotare som är kraftigt inrullad försvann ju med kraschen, så jag passade på at ta ett par kort som visar buken på seglet vid kraftig inrullning. (de två första lattorna inrullade)
Som sades tidigare så fungerar ju de inrullade lattorna som bukutfyllnad så seglet blir anständigt plant. Nu är det inte rättvist att göra detta i hamn med litet vindtryck, men bilderna (nertill och upptill i seglet) visar ju ändå hur plant det blir. På bilden är de två aktra lattorna redan urtagna. När de är kvar blir seglet ytterligare något planare. [image][image]

Avatar

Det där om Vertech-fock

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., torsdag, oktober 01, 2009, 23:10 (5320 dagar sedan) @ Seawolf

Tycker det ser ut som om det seglet fortfarande skulle fungera, men naturligtvis väldigt mycket bättre med vinden in från BB än tvärtom. Kanske en ändlös rulle skulle vara smart, då kan man "rulla om" seglet beroende på väntad vindriktning (men natuligtvis inte i slagen...)!

Avatar

Det där om Vertech-fock

av Seawolf @, fredag, oktober 02, 2009, 07:48 (5319 dagar sedan) @ Anders J

Det är klart att rullning åt valfritt håll är bättre om man vill sträcka en viss bog långt i hård vind.
Samtidigt är det inte lockande att först rulla ut helt och sen rulla in igen åt andra hållet i halv storm.
Men det finns andra skäl för valfri riktning. Segeldukslagren vid hornen och vid UV-skyddet i akterliket har en tendens att "minnas" rullningsriktningen så att man i lättare vindar får störningar i profilen. Detta kan nog motverkas av att man rullar ihop seglet i olika riktning varannan gång.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum