Avatar

Asien tar över...

av Håkan, Göteborg, söndag, oktober 25, 2009, 17:23 (3914 dagar sedan)

...och vi i Europa har två framtider att välja.

Antingen jobbar vi och producerar saker och bränner vattenkraft och olja och låter teknik och näringsliv få prioritet, eller så går vi in för reducerad arbetstid och förverkligar oss själva och blir bättre människor och föräldrar och njuter av naturen - och låter de i Asien producera saker och bränna olja osv.

Hur vi skall ha råd att köpa allt det vi behöver för att förbli bättre människor och föräldrar, och värma våra bostäder vintertid och ha råd att njuta av naturen, får andra förklara för där går jag bet.

2008 var fyra av de fem största hamnarna i världen beträffande godsomsättning i Asien.
Kina har plats ett, fyra och fem, Singapore plats två.
Rotterdam är trea.
(Källa: ISL, Shipping Statistics Yearbook 2008)

Göteborgs hamn är den största i Norden, lika stor som de tre närmaste svenska hamnarna Brofjorden, Trelleborg, Malmö tillsammans (43 miljoner ton = 20 + 12 + 11) - vilket är cirka en tiondel av Rotterdam (407 miljoner ton).
(Källa för godsmängder respektive hamn 2008, för Rotterdam ISL 2008))

Dags att börja jobba kanske, världen tar inte hand om oss så som svenskar med samvete så länge har velat ta hand om världen. Världen kör sitt race utan oss.

Håkan

Avatar

Asien tar över...

av Rövarn ⌂ @, söndag, oktober 25, 2009, 17:51 (3914 dagar sedan) @ Håkan

Fredrik säger en hel del tänkvärt här:
http://www.youtube.com/watch?v=yH6-ihF2E48

Lyssna på alla delarna:
http://www.youtube.com/results?search_query=kunskapens+dag&search_type=&aq=0&am...

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Avatar

Asien tar över...

av Håkan, Göteborg, söndag, oktober 25, 2009, 18:02 (3914 dagar sedan) @ Rövarn

Japp, Rövarn, Fredrik Härén länkade jag till redan på gammelplanket och som jag minns det var responsen rätt ljummen.

Snart blir det kallt i Sverige.

Håkan
doomsday

Avatar

Asien tar över...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, oktober 25, 2009, 19:09 (3914 dagar sedan) @ Håkan

Oavsett vad karln har att säga känner jag en instinktiv motvilja mot rappkäftade pratkvarnar som uppträder mot betalning.

Vad vill han egentligen säga annat än att vara någons sorts ytlig svammelman som leker väckarklocka?

Vad vill DU säga Håkan?

mvh Sven-Barry

Avatar

Asien tar över...

av Håkan, Göteborg, söndag, oktober 25, 2009, 19:28 (3914 dagar sedan) @ S-B A-son

Det jag vill säga, förutom att överhuvudtaget säga något så att upa hålls vid liv, är att Sveriges framtid nog aldrig varit i ett så känsligt läge som nu.

Och ett inlägg som ditt, Sven-Barry, som i sammanfattning är "Oavsett vad som sägs, så tycker jag illa om det och tror inte på det" gör mig bara mer orolig. Det liknar strutsmentalitet, oavsett att det där med strutsar och huvet i sanden är en myt, och oavsett att vi är kompisar.

Jag har en hel del insikter i vad som händer i Asien och då främst i Kina i min bransch, och där Sverige inom skeppsbyggnad och speciellt RoRo under många årtionden varit världsledande är det numera ingen framtid.

Vad händer med bilindustrin? Eriksson? Och med Sveriges position som det utan all jämförelse mest fritidsbåtstäta landet i världen?
Tror verkligen alla båtfolk som kräver orörda klippor och ett välfärdssamhälle endast på behöriga 300 meters avstånd från segelbåtsägares val av naturhamnar att det ger våra barn och Sverige försörjning i konkurrens med resten av världen?

Håkan
vintermörkerdeprimerad

Avatar

Asien tar över...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, oktober 25, 2009, 19:39 (3914 dagar sedan) @ Håkan
Ändrad av S-B A-son, söndag, oktober 25, 2009, 19:54

Lägg inte ord i min mun som jag inte skrivit!

Jag är minst lika orolig som du vad gäller Sveriges ställning i världen. (Världens vagga vad gäller mobildata fanns här hos oss i Göteborg tack vare Åke Johanssons arbete med Maritex och så fick han en idé. Mobitex utvecklades i källaren som skunkjobb och så ... fick stora Ericsson tag i det hela och nu är initiativet borta från Göteborg och borta från Kista ... Och nu har Huawei öppnat utvecklingskontor i Göteborg. Som markering!)

Nej, jag sticker inte huvudet i sanden. Jag är bara tveksamm till att göra underhållning av en mycket komplex och besvärlig situation.

Sverige behöver inte fler underhållare och glappkäftade TV-personligheter!

Vad vill DU göra Håkan, frågar jag igen?

mvh Sven-Barry

Avatar

Asien tar över...

av Håkan, Göteborg, söndag, oktober 25, 2009, 19:52 (3914 dagar sedan) @ S-B A-son

Jag vill väcka frågor om Sveriges framtid på samma sätt som Brendan vill göra med frågor om Bohusläns framtid, Sven-Barry.

Med provokationer.
Man stöder de provokationer som får en att må bra och kritiserar de som får en att må dåligt.

Håkan

Avatar

Asien tar över...

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, söndag, oktober 25, 2009, 20:03 (3914 dagar sedan) @ Håkan

Precis innan jag läste tråden sa jag åt fru Bryl, att hur fan ska det sluta när precis allting tillverkas i Kina, och allting köps därifrån? Det går totalt åt helvete för oss snikna typer som sen internets ankomst inte gjort annat än letat billigast möjliga av allting och köpt från utrikes.

Det enda raka är att vi stänger gränserna helt som Nordkorea eller nåt annat vansinnesland, slutar helt att handla med omvärlden och bara köper det vi kan producera själva. Att vi återupptar tillverkningen av riktiga bakhjulsdrivna bilar är ett av de viktigaste kraven jag har. Ni som ev framhärdar i att fjollåka med framhjulsdrift tycker jag kan hålla er till de gamla hederliga SAAB Monte Carlo Sport med tvåtaktsmotor.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Asien tar över...

av morpheus, söndag, oktober 25, 2009, 20:14 (3914 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Jaha? och alla ska åka Volvo Amazon combi med en SMV 8 på släp?;-)
Eller en Duett skåp med en uppfällbar tältvagn efter? Ja en Duett skåp skulle jag kunna tänka mig isåfall.

Avatar

Asien tar över...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, oktober 25, 2009, 20:24 (3914 dagar sedan) @ morpheus

Jag skulle inte ha nåt emot en Monte Carlo 850 med dubbla kromränder på sidorna.

Nu är det ju inte en Monte Carlo det är frågan om utan bara ett världsrekord.

http://www.classicsaabracing.com/varldsrekordett.htm

Ljudet, ljudet ...

mvh Sven-Brrrrrmmmmy

Avatar

Asien tar över...

av Håkan, Göteborg, söndag, oktober 25, 2009, 20:29 (3914 dagar sedan) @ morpheus

Med enbart magkänsla som referens sympatiserar jag massor med Ljusne och hans bakvända drifter, men den som har någorlunda satt sig in i hur handel nationellt och internationellt fungerar vet att vi inte kan isolera oss. Då får vi som huvudstad Stockyongang.

Jag kan tyvärr inte ge exakt referens, men inom den ekonomiska vetenskapen är det ett "bevisat" faktum att internationell handel är ömsesidig. Och att varje försök att "skydda" den egna ekonomin med tullar eller andra handelshinder är till 100% kontraproduktivt.

För varje krona, (eller dollar eller pund eller Yuang), man lyckas hindra att gå till köp av något utanför vårt eget land - så hindrar man någon utanför vårt eget land att köpa något för en krona av oss.
Resultatet blir en inkrökt spiral av alltmer lokal och primitiv och variationsfri livsföring, och det vill vi inte ha, vi som funderar på segel från Thailand till den bortskämda båten, eller vin från Chile och kött från Argentina för att smörja änkan.

Håkan
hehe

Avatar

OK, rädda Sverige då....

av Seawolf @, söndag, oktober 25, 2009, 21:22 (3914 dagar sedan) @ Håkan

Slopa kollektivavtal och minimmilöner. Förbjud sympatistrejker och blockader. Slopa alla sociala skyddsystem utom nödmåltider och sovplatser i sovsalar för behövande, kombinerat med hjälp till utbildning för de som behöver.

Öppna gränserna för invandrare. Stärk upprätthållandet av lag och ordning, samt bekämpa alla former av organiserad brottslighet och korruption med blåslampa.

Slopa alla skatter på energi och andra produktionsresurser, och inför i stället minst lika höga skatter på den väntade andelen av sådant innehåll i olika produkter, oavsett var i världen de tillverkats. (Det är ditt val att köpa en produkt som förbrukat resurser eller släppt ut koldioxid som skall beskattas.)

Det måste vara bättre för Sverige att folk flyttar hit och jobbar billigt än att de gör det nån annan stans. Och för de som väljer att komma hit får man hoppas att det är bättre att vara i ett land men något skyddsnät i stället för inget, och att det finns en fungerande lag och rätt.

Jag kan inte påstå att jag skulle gilla att allt detta skulle göras. Men hur länge tror ni att Sverige kan tillåta sig att arbetskraft får kosta 100 gånger mer än i lågprisländerna?

OK, rädda Sverige då....

av P.Griffin, söndag, oktober 25, 2009, 22:15 (3914 dagar sedan) @ Seawolf

Vi ska inte överge och rasera det vi byggt upp. Vi ska inte sänka oss till låglöneländernas nivå. De ska höja sig till våran nivå. Men det kommer ta tid.

--
Mjausi..that's my lawyer

Avatar

OK, rädda Sverige då....

av Seawolf @, måndag, oktober 26, 2009, 07:35 (3913 dagar sedan) @ P.Griffin

Det är en god tanke, men risken är att det egentligen utgör ett mantra som blockerar realisitska bedömningar...

..jag blir nog mer orolig

av mm, måndag, oktober 26, 2009, 09:27 (3913 dagar sedan) @ Seawolf

för bolagsledningar typ "Skandia"..dom raserar ju allt pga girighet,och har inget ekonomiskt ansvar..och det finns många av dom,och vad värre är att dom ses som gudar av studerande på handelshögskolor

Avatar

Asien tar över...

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, söndag, oktober 25, 2009, 22:41 (3914 dagar sedan) @ morpheus

Jaha? och alla ska åka Volvo Amazon combi med en SMV 8 på släp?;-)
Eller en Duett skåp med en uppfällbar tältvagn efter? Ja en Duett skåp skulle jag kunna tänka mig isåfall.

SMV 8? Det lät intressant! Är de svensktillverkade?
Har du bild?

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Asien tar över...

av Coppertail @, Perch mountain, måndag, oktober 26, 2009, 15:52 (3913 dagar sedan) @ Håkan

...och vi i Europa har två framtider att välja.

Antingen jobbar vi och producerar saker och bränner vattenkraft och olja och låter teknik och näringsliv få prioritet, eller så går vi in för reducerad arbetstid och förverkligar oss själva och blir bättre människor och föräldrar och njuter av naturen - och låter de i Asien producera saker och bränna olja osv.
Håkan

Så för att du börjar få svårt att kränga lastramper så går det åt helvete för sverige?

Känner man inte igen svart eller vitt retoriken från en annan omdiskuterad skribent här på forumet?

Alla dessa frågor...
Och jag som trodde vi skulle sälja rockskivor från Ljusne till kineserna?

--
Alea iacta est!

Avatar

Asien tar över...

av Håkan, Göteborg, måndag, oktober 26, 2009, 17:55 (3913 dagar sedan) @ Coppertail

Just mina lastramper verkar ännu så länge vara ett gott skyddsnät för mig, Coppertail, talade just i dag med min närmaste chef och vi verkar ha fullt upp i två år till med den orderbok vi har kvar efter en del annuleringar sedan förra året - och nya order har börjat komma och det är snarare svårt att finna folk med erfarenheter att hålla i allt.
Stor skillnad mot fordonsindustrin alltså, min gissning är att den har halverats i Sverige om ett par år.

Och vad som har hänt med den sorts företag som jag jobbar för om tio år är en annan sak igen, mina barn får vara beredda på konkurrens om varje jobb på en annan skala än någonsin tidigare.
Global.

Håkan

Asien tar över...

av mm, måndag, oktober 26, 2009, 18:10 (3913 dagar sedan) @ Håkan

..fram för kinesiska i skolan

Asien tar över...

av Coppertail @, Perch mountain, måndag, oktober 26, 2009, 18:47 (3913 dagar sedan) @ mm

Vem tror ni gör det häftigaste dataspelet?

En överbeläst kinesisk ingenjör eller en försoffad svensk tonåring?

Bästa rockplattan?

Snyggaste designen?

Framtiden för Sverige ligger knappast i tillverkningsindustrin nej.
Tack och lov.
Nu gäller det bara att alla asiater får råd att lägga 100 kronor om året
på upplevelser/hobby.
Några kanske t,o,m kommer till Rörö när de hört att deras favoritrockstjärna har en kompis som brukar vara där?

--
Alea iacta est!

Avatar

Asien tar över...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, måndag, oktober 26, 2009, 19:35 (3913 dagar sedan) @ mm

På vissa gymnasieskolor i Gbg kan man läsa Kinesiska. Framsynt?

Taiwaneser har länge, i alla fall i femton år, byggt exklusiva segelbåtar åt Europeiska och Amerikanska beställare. Jag var ombord på ett sådant vidunder när One Ton Cup seglades i Marstrand i början på 90-talet! Det var tider det!

mvh Sven-Barry

RSS-feed av trådar
powered by my little forum