Avatar

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, onsdag, oktober 28, 2009, 19:12 (5306 dagar sedan)

Tistlarnas vackra och solida angöringsfyr har slocknat och ersatts av en ful stålkonstruktion med glödlampa som sjöfartsverket fäst bredvid fyrens lanternin. Är skitfult och lyser inte lika långt.

Och många fyrar lyser tack vare "sponsring", dvs företag betalar fyrens drift mot att de får klistra reklamlappar på själva fyren eller dess närhet.

Idag bunkrade vi diesel på Donsö och den drygt halva tanken gick på nära 1100 kr. Merparten av priset består av skatt i olika skepnader.

Sjöfartsverket vill släcka alla fyrar som inte har betydelse för yrkessjöfarten, dvs de kommer på lite sikt att vilja släcka alla fyrar!

Det betyder att vi som varande icke brödseglare kommer att behöva lägga del av vår säkerhet i händerna på om GP, ICA eller Hemköp finner det mödan värt att hålla farledsfyren du brukar i skick och tänd!

[image]
För dagen nytagen bild vid snobbrännans början

Jag tycker att det är en utveckling som luktar ankskit!

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

ankskit.....

av ole, onsdag, oktober 28, 2009, 19:52 (5306 dagar sedan) @ S-B A-son

är det........

By the way....
Vad är det här för anka?? Den var ihop med dom andra
ankorna idag.

[image]

Tillfälligt var jag inne på en annan fyr idag.....

Geitungen Fyr

http://www.visitskudeneshavn.no/Severdigheter/ISkudeneshavnområdet/GeitungenFyr/tabid/1...

En bra plats - Skudeneshavn - tror jag.

Här - en plats nära mig - var det bara så mycket färg att jag
var tvungen att fota.

[image]

Avatar

ankskit.....

av Rövarn ⌂ @, onsdag, oktober 28, 2009, 19:56 (5306 dagar sedan) @ ole

är det........

By the way....
Vad är det här för anka??

Kanske en som vill vara med och planka här?

Ops, fel tråd och fel tema...

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Avatar

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Håkan, Göteborg, onsdag, oktober 28, 2009, 19:52 (5306 dagar sedan) @ S-B A-son

Nej, Sven-Barry, det är inte ankskit, tro mig som dagligen matar änder på min andliga powerpromenadrunda.

Fyrarna som navigationsbehov för det verkliga sjölivet hör till en tid som är bakom oss. Försök att förstå det. Verkligt sjöliv är alltså brödseglarna.
Alla de som växt upp i fritidsbåtlivet parallellt med yrkesbåtlivet på svenska västkusten tror att fyrar och dess kostnader är en del av omistlig kultur och omistlig verksamhet.

Det är som att försöka bevara den sortens fyrar som bestod av öppen eld i vippstänger och som gav inkomster till massor av människor som på plats måste bo och arbeta dygnet runt, och vars verksamhet togs över av klippfyren med acetylen och dåtidens high-tech.

Gårdagens och dagens verksamhet tas över av dagens high-tech, och detta blir mycket snart morgondagens verksamhet - och morgondagens Sven-Barry kommer att försöka hålla fast vid det som var gott nog åt hans far.

Sorry Sven-Barry, men så blir det i debatten när jag inte får komma ut med dig och få en slurk ur barryflaskan denna veckan.

Håkan
objektiv analytiker

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Brendan, torsdag, oktober 29, 2009, 06:52 (5305 dagar sedan) @ Håkan

Håkan, kan du förklara varför Sjöfartsverket tövar? Varför drar man inte in alla fyrar - nu? Varför tar man inte steget fullt ut och drar in alla sjömärken samtidigt? Enligt ditt resonemang finns det väl inga skäl, annat än av nostalgiska, sjöfartsromantiska, att bevara prickar, bojar, kummel, båkar, stänger, fläckar etc?

Avatar

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Håkan, Göteborg, torsdag, oktober 29, 2009, 18:06 (5305 dagar sedan) @ Brendan

Jag har inte mer insikt i Sjöfartsverkets funderingar än du, Brendan.
Men jag har åtminstone inte börjat kalla stingpinnarna som utgör farledsmarkeringar för fyrar - det måste vara fel terminologi?

Men din fundering att nostalgi är enda skälet att ha kvar alla de gamla prickarna och båkarna osv är nog rätt nära verkligheten.
Detta alltså beträffande brödseglarna, åtminstone de flesta, som kan förväntas ha det senaste inom elektronisk navigation.
Även för fritidsbåtar är ju en fyr eller ett kummel eller en prick endast av värde så länge sikten är god nog att se den, och det är ju inte alltid fallet och oftast inte just när det är som viktigast.

Men ändå, för fritidsbåtfolk är det definitivt inte bara nostalgi med dessa saker, och i den mån vi kan övertyga resten av sveriges befolkning och resten av EU och resten av världen att de skall avsätta en del av sina resurser för att göra det mysigt att segla fritidsbåt på svenska västkusten, så får vi ha kvar de gamla sakerna.

Upp på barrikaderna, ropen de skalla, prickar åt alla.

Håkan

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Pricken, torsdag, oktober 29, 2009, 18:19 (5305 dagar sedan) @ Håkan

Upp på barrikaderna, ropen de skalla, prickar åt alla.

Håkan

Här har Ni en prick, räcker inte det?

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Brendan, torsdag, oktober 29, 2009, 19:05 (5305 dagar sedan) @ Håkan

De 33 fasta fyrarna utefter farlederna in till Göteborg är just fyrar. Åtminstone är de i mina papperssjökort från år 2005 utmärkta som sådana, och jag vet inte vad de annars skulle vara.

Man har alltså i början av tjugoförsta århundratet till mycket stora kostnader installerat 33 fasta fyrar, trots att de egentligen inte alls behövs för den kommersiella sjöfarten. Nog är det märkligt?

Göteborg byggdes ju av holländare på 1620-talet. Kan det vara så att tjugohundratalets bestämmargubbar fick ett nostalgianfall och tyckte, "vafan, nu har vi muddrat och sprängt för en massa miljoner, låt oss kalla in holländarna igen och installera riktiga gammaldags ljusfyrar om än i modern skepnad"? För jag vill minnas att de här stingpinnefyrarna köptes just från Holland och sattes på plats med hjälp av holländare.

Eller kanske fyrarna trots allt inte alls har spelat ut sin roll för brödseglarna? I så fall kanske alla de andra sjömärkena också behövs. Annars skulle väl inte Sjöfartsverket lägga ner så mycket arbete på att underhålla dem. Man ser ofta deras fartyg ute i färd med att ersätta bojar och prickar, måla kummel och båkar och hålla all den där urmodiga nostalgin i bästa skick.

Avatar

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Håkan, Göteborg, torsdag, oktober 29, 2009, 20:14 (5305 dagar sedan) @ Brendan

Det är riktigt att farledsfyrar finns som ett begrepp, Brendan, jag har just wikipediat.
På samma wikipedia hittade jag en länk till en lista över fyrar i några länder, däribland Sverige.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_fyrar#Sverige

Farledsmarkeringarna/fyrarna till Göteborg är inte med, och jag förmodar att det är av samma orsak som jag inte ser dem som fyrar utan som en båk eller torn - med en lampa.
Detta är till största delen en lek med ord, och exempel på hur vi medvetet och omedvetet tillämpar olika begränsningar och konventioner på dessa ord.

Orsaken att man har byggt stingpinnar/fyrar är gissningsvis att just den sista biten till kaj navigeras mer visuellt än tidigare i öppnare vatten eller i långa passager, kanske det också finns internationella överenskommelser - vad gissar andra?
Rent tekniskt skulle ju alla fartyg kunna ta sig fram i farleden utan en enda stingpinne och med koll på sin position och grundens position med en meters noggrannhet.

Håkan

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Brendan, torsdag, oktober 29, 2009, 20:47 (5304 dagar sedan) @ Håkan

Den lista du har hittat på Wikipedia tar upp angöringsfyrar (om alla finns med vet jag inte) och några farledsfyrar, men de flesta svenska fyrarna saknas ju!

Vad är syftet med detta axplock? Är det inte bättre att du tittar på Fyrsällskapets eller Sjöfartsverkets hemsidor? Där kan du hitta korrekta och fullständiga uppgifter. Wikipedia får man ta med en stor nypa salt.

Och är inte det en litet märklig inställning att inte godkänna de vedertagna sjökortssymbolerna? Om en fyr är utmärkt med en fyrsymbol i kortet, så är det väl lämpligt att acceptera det? Till exempel om du skulle vilja ta förarintyg.

Avatar

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Håkan, Göteborg, torsdag, oktober 29, 2009, 21:25 (5304 dagar sedan) @ Brendan

Nu går du igång igen, Don Quixiote...

Jag har ett och endast ett syfte med att axplocka den länk jag lade in, och det är att lägga in en länk jag råkade hitta efter en halv minuts wikipediande, för andra att titta på och eventuellt fundera över och ännu mer eventuellt bygga vidare på.
Men du är densamma som alltid, Brendan. Bara ett jävla gnällande.

Hur skulle det vara om du nu själv kollade på de källor du uppmanar mig att gå till - titta på Fyrsällskapets och Sjöfartsverkets hemsidor själv! Och berätta vad du finner och om samtliga farledsfyrar till Göteborg är listade där som fyrar - eller om de möjligen står som farledsmarkeringar och man själv har sin frihet att uppfatta dem som fyrar i samma anda som angöringsfyrar och sektorsfyrar osv.

Och för fanken, Brendan, jag har väl inte sagt att jag inte godkänner några symboler?
Kan du inte bara läsa innantill och se att jag beskriver detta som en lek med ord?

Trött man blir på din akademiska och snarstuckna stil, och nu har jag blivit smittad märker jag, fanken. Svinsot.

Håkan

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Brendan, torsdag, oktober 29, 2009, 21:33 (5304 dagar sedan) @ Håkan

Förlåt då.

Avatar

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Håkan, Göteborg, torsdag, oktober 29, 2009, 21:55 (5304 dagar sedan) @ Brendan

Det är lugnt, Brendan.
Ropen de skalla, känslor åt alla.

Håkan

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Stig, Lysekil, fredag, oktober 30, 2009, 11:02 (5304 dagar sedan) @ Håkan

Det är väldigt enkelt att kolla om "stingpinnarna" ska kallas fyrar
titta I Svensk Fyrlista.
Finns de där är de fyrar.
Men den lösningen kanske är för enkel?

--
Viken ja, Bohuslän nej

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Brendan, fredag, oktober 30, 2009, 11:22 (5304 dagar sedan) @ Stig

Det är väldigt enkelt att kolla om "stingpinnarna" ska kallas fyrar
titta I Svensk Fyrlista.
Finns de där är de fyrar.
Men den lösningen kanske är för enkel?

Är det inte ännu enklare att titta i sjökortet, så som jag gjorde?

Vad står det i Svensk Fyrlista för 2009? Jag hittar den inte på nätet.

Avatar

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Håkan, Göteborg, fredag, oktober 30, 2009, 12:20 (5304 dagar sedan) @ Brendan

Har inte heller hittat någon officiell fyrlista, och på Svenska Fyrsällskapets hemsida hittar jag ingen definition och eventuella begränsningar av begreppet fyr.

http://fyr.org/ehfyrvst.htm

Detta är deras lista över västkustfyrar, men om den anses vara en komplett förteckning framgår inte vad jag kan se.

Kul fundering detta, hur definieras en fyr?

Om stingpinnarna i lederna till Göteborg är fyrar så är väl stingpinnarna i Göta Älv fyrar? De lyser också på natten.
Men refererar någon till dessa stingpinnar som fyr nummer si eller så?

Håkan

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Brendan, fredag, oktober 30, 2009, 12:32 (5304 dagar sedan) @ Håkan

Har inte heller hittat någon officiell fyrlista, och på Svenska Fyrsällskapets hemsida hittar jag ingen definition och eventuella begränsningar av begreppet fyr.

http://fyr.org/ehfyrvst.htm

Detta är deras lista över västkustfyrar, men om den anses vara en komplett förteckning framgår inte vad jag kan se.

Kul fundering detta, hur definieras en fyr?

Om stingpinnarna i lederna till Göteborg är fyrar så är väl stingpinnarna i Göta Älv fyrar? De lyser också på natten.
Men refererar någon till dessa stingpinnar som fyr nummer si eller så?

Håkan

Håkan, har du aldrig funderat på att ta förarintyget? I så fall hade du kunnat undvika denna din pinsamma okunnighet. I båtsportkorten är de 33 nya fyrarna i Göteborgs skärgård utmärkta med en fyrsymbol, vars betydelse förklaras på sidan 46 (2005 års upplaga).

Avatar

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Håkan, Göteborg, fredag, oktober 30, 2009, 12:50 (5304 dagar sedan) @ Brendan

Vad som är pinsamt för oss i det vi skriver, Brendan, har vi helt säkert olika uppfattning om, det har otaliga trådar genom åren visat.

Ta mig nu inte så förtvivlat allvarligt, jag ifrågasätter naturligtvis inte beteckningen och definitionen i sjökortet men funderar över hur vi mer mentalt uppfattar stingpinnarna.

Så det vore intressant om några ville berätta om de normalt säger "Nu kommer vi snart till fyr nummer 14" när de seglar utanför Göteborg. Jag gör det inte, jag använder förutom ordet stingpinne ordet farledsmarkering, aldrig ordet fyr.

Håkan

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Stig, Lysekil, fredag, oktober 30, 2009, 17:48 (5304 dagar sedan) @ Brendan

Jo, det kanske är lika lätt att se i sjökortet, men om man nu vill ha en officiell bekräftelse på om de är fyrar(vilket jag anser att de är)skulle man tilla i Fyrlistan, den finns inte på nätet, men går att köpa av välsorterade försäljare av sjökort o nautisk literatur t.ex Nautiska Magasinet.

--
Viken ja, Bohuslän nej

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av cptn G, onsdag, oktober 28, 2009, 19:57 (5306 dagar sedan) @ S-B A-son

Möjligen luktar Mellanskarvens bo-öar värre. God tvåa är Sjöfarts-i-sig-själva-verket. Minns t ex Mannen på fyren, tjänstemannen som blev bestraffad, satt på en kasunfyr av sina chefer på nämnda verk. Vilka dj-a typer det finns i byråkratin.
--------
Tänk att tryggt glida fram i farled med fyrar (AGA) en sen natt längs kusternas leder. Norrut med landbris kl 04, soppa och punch, varma kläder, sjöfågel, gryningsljus och och minnet av nattens säkerhet i fyrarnas lugna klipp, blänk och blixt.

Många unga har aldrig fått eller kommer att få uppleva fyrar.

Den sk utvecklingen är inte alltid till belåtenhet. gps-plotters är inget romantiskt alls.

Det var bättre förr. Ju förr desto bättre.

cptn G
-säkert bättre idag

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av Brendan, onsdag, oktober 28, 2009, 20:47 (5305 dagar sedan) @ S-B A-son
Ändrad av Brendan, onsdag, oktober 28, 2009, 21:26

Varför vill Sjöfartsverket släcka alla fyrar först på lite sikt?
Varför släcker de inte alla fyrar omedelbart?
Finns det några brödseglare som fortfarande behöver fyrarna?
Avvaktar Sjöfartsverket med fyrsläckning av hänsyn till nöjesseglarnas behov?

För mig är det ett ofattbart slöseri att hålla igång alla dessa fyrar helt i onödan nu när alla har GPS, kartplotter, radar, AIS...

[image]

Sälö knapp. Göteborgs-Posten.

[image]

Skärhamn nedre. Transatlantic.

Sjöfartsverket och driften av fyrar

av hans, onsdag, oktober 28, 2009, 20:53 (5305 dagar sedan) @ Brendan

Måste hålla med både Brendan och Håkan nu när de verkar överens för en gång skull. Fyrar behövs inte längre så varför skall vi bränna skattepengar på dessa? Men jag gissar att det är politiskt omöjligt att lägga ner alla i ett steg, därför blir det en långdragen historia. Min nästa fundering är. Behövs lotsar?

Undrar hur länge dessa ståtliga kämpar....

av Gunnar S ⌂, onsdag, oktober 28, 2009, 20:58 (5305 dagar sedan) @ hans

...får finnas kvar?

Det här är nog det vackraste jag sett på youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=m2LeNBY_5gk

Undrar hur länge dessa ståtliga kämpar....

av behan, onsdag, oktober 28, 2009, 21:12 (5305 dagar sedan) @ Gunnar S

Vackert, absolut, men också mäktigt och rentav aningen skrämmande.
(Och tyvärr har han ju rätt Brendan, i sina reflektioner.)

Den gamle, som inte vill vara på just det havet just då

...aningen skrämmande...!? Det var ett....

av Gunnar S ⌂, onsdag, oktober 28, 2009, 21:22 (5305 dagar sedan) @ behan

...understatement som heter duga!

Jag törs knappt ens tänka tanken hur det skulle kännas att närma sig den kusten under dessa förhållanden. Fasansfullt...

...aningen skrämmande...!? Det var ett....

av behan, onsdag, oktober 28, 2009, 21:26 (5305 dagar sedan) @ Gunnar S

Visst, men då handlade det bara om själva anblicken av sjöarna. Jag vågade inte ens tänka tanken att vara där!

Den gamle, som inte vågar fantisera fasansfulla farligheter

...aningen skrämmande...!? Det var ett....

av naffatS, onsdag, oktober 28, 2009, 23:20 (5305 dagar sedan) @ Gunnar S

För bara två-tre år sedan diskuterades på ett plank om man kunde slå sig ut från en hotande läkust i vindar av stormstyrka. Då var det några som likt ett mantra hävdade att det bara gällde att segla tillräckligt aktivt så skulle det ordna sig. Undrar om det även gällde i väder som på filmen?

Staffan

Avatar

...aningen skrämmande...!? Det var ett....

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., onsdag, oktober 28, 2009, 23:30 (5305 dagar sedan) @ naffatS

Fyrarna står väl just där det grundar upp och kommer man så långt in är man nog ganska illa ute, oavsett hur aktivt man seglar. Det farligaste på sjön är land.

Avatar

Mäktigt

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., onsdag, oktober 28, 2009, 23:28 (5305 dagar sedan) @ Gunnar S

...man går ju inte direkt ut för att ta en nypa luft.

Annars håller jag inte riktigt med inlägg här om att fyrar inte skulle behövas. Det är naturligtvis så att man inte längre behöver fundera över den gamla frågeställningen "var är jag" eftersom GPS:en redan tar hand om det. Men alla sjöfarare behöver en rimlig metod att verifiera detta med oberoende medel och där har yrkessjöfarten med gyrokompass, bottenmätande logg, radar och AIS stora möjligheter att kontrollera att allt stämmer (vilket man slarvar svårt med, men det är ju en annan historia...).

Vi som oftast inte har annat än en magnetkompass och kanske en hjälpligt fungerande logg behöver istället orientera oss optiskt och i mörker så är det väldigt bra att fyrarna finns där. Behovet av höga och ljusstarka angöringsfyror med stor lysvidd är kanske däremot inte så stort längre, men fyrarna står ju där och det ska väl inte vara så fruktansvärt dyrt att låta dem brinna?

Mäktigt

av Lillegode, Så nära havet som möjligt, torsdag, oktober 29, 2009, 05:56 (5305 dagar sedan) @ Anders J

Håller med, fyrar behövs, särskilt inomskärs om man nu skall ha möjlighet att gå när det är mörkt. Sjöfartsverket har under långa tider gjort sitt bästa för att avskaffa sig själva... Dom är på god väg - hönshjärnorna!
Hur kan det komma sig att Kustbevakningen är en egen myndighet med gott om pengar inte hänger ihop med sjöfartsverket kan man ju t.ex. undra.

Sedan funderar jag på en annan sak som Anders J skrev, hur navigerar fartygen och kollar sin position med AIS???
AIS håller ju reda på andra fartygsposition relativt mig och vice versa, inte i förhållande till land eller farleden. Heller har jag missat något?

33 nya fyrar i Göteborgs skärgård

av Brendan, torsdag, oktober 29, 2009, 06:04 (5305 dagar sedan) @ Lillegode

[image]

För cirka fem år sedan muddrades inseglingsrännorna till Göteborgs hamnar.

I samband med det sattes 33 nya fasta fyrar upp.

Tydligen anser Sjöfartsverket att fyrarna ännu inte har spelat ut sin roll.

Avatar

Skäll på rätt instans!

av Seawolf @, torsdag, oktober 29, 2009, 06:46 (5305 dagar sedan) @ Lillegode

Av de bränsleskatter som tas ut ges en viss liten del tillbaka till vägverket för att de skall sköta vägnätet med all skyltning osv. Det är politikerna som bestämmer hur stor eller liten del av fordonstrafikens skatter som skall gå till Vägverket.

På samma sätt är det politikerna som bestämmer om hur sjöfartsverkets tilldelning av skatterna från båtbränsle skall användas. Men för närvarande är denna tilldelning nära noll, och man tillämpar filosofin att Sjöfartsverket skall sköta sina åtaganden med sina särskilda avgifter de kan ta ut från fartugstrafiken.

Klaga alltså inte på Sjöfartsverket utan på politikerna!

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Romantik! Vad vore livet utan romantik?

av Brendan, torsdag, oktober 29, 2009, 07:06 (5305 dagar sedan) @ Seawolf
Ändrad av Brendan, torsdag, oktober 29, 2009, 07:52

[image]

Den "falska fyren"

Så här skrev jag för ett par år sedan på gammelplanket:

"74,8 år var medelåldern…

...ombord på min båt igår natt, när vi (5 entusiaster) inför kommande års planerade seglingseskapader tränade mörkernavigering i sydvästlig hård bris med kulingbyar. Det ska sägas först som sist att det kändes i tuffaste laget att med bottenrevad stor och kryssfock sticka ut i nattmörkret och överlämna sig helt åt fyrarnas smala vita sektorer dikt bidevind ut mot öppna havet. Nu kom vi aldrig ända fram (Marstrandsfjorden). Det hade knappast varit förenligt med ”gott sjömanskap” att fortsätta i den mycket, mycket smala leden med en sikt som gick ner dramatiskt i regnbyarna och hårt nedkrängda.

Vi fick känna på att vi levde men allting gick bra, och det var en uppspelt gubbgäng som tryggt förtöjda i hemmahamnen blev kvar i kajutan ett par timmar livligt samspråkande till ackompanjemang av vindens tjut i riggarna. Det är förunderligt vad en segling som denna, där man börjar tänja sina gränser, ger liv åt livsandarna.

Segling är livet och man tycks aldrig bli för gammal. 84-åringen skötte fördäcksarbetet utan problem."

och året därpå, 2007-09-26

"Det var förra året det. Falsk fyr kranbalksvis om styrbord?

Igår natt var det dags igen. Betydligt snällare väder, nordostlig vind 1-5 m/s, delvis regn. Det blev mycket motorgång för de båda båtarna, som gick ut samma led som förra året. Vi (Comfort 30) vände på Marstrandsfjorden och gick samma väg tillbaka.

Egentligen blev det inte mycket till mörkersegling, då det var fullmåne och nästan ljust som på dagen. Ändå nära att vi kolliderar med prickar och bojar i den smala leden, där marginalerna inte är många meter i de vita sektorerna och enslinjerna.

Men det blev en storslagen naturupplevelse när vi för fulla segel i den lätta dyningen drog ut mot Marstrandsfjorden och till vår oförställda förvåning siktade en fyr, som vi under någon kaotisk minut inte lyckades identifiera. Tills det slog oss att det måste vara Pater Noster som tänts igen för första gången sedan 1977. Tur igen! Läste i GP att fyren hade tänts bara någon timme innan vi kom ut på fjorden. Vi bör har varit den första ”användaren” av den nygamla fyren eller åtminstone en av de allra första."

Avatar

AIS

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., torsdag, oktober 29, 2009, 08:54 (5305 dagar sedan) @ Lillegode

Njae, du har ju naturligtvis rätt på sätt och vis, men i den infrastruktur runt AIS som fortfarande utvecklas finns det ett stort antal fasta AIS-transpondrar på fixa och kända positioner. Om dessa rapporterar positioner som avviker från de positioner de borde ha så skulle man kunna få en rätt effektiv integritetskontroll av att GPS-positionen är rimlig.

Ett större fel (orsakat av haveri eller illvilliga krafter) i GPS-systemets positionsangivelser vore en mardröm och skulle kunna få fasansfulla konsekvenser.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum