Avatar

Höstlördagsreflexioner

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, oktober 03, 2009, 20:31 (5312 dagar sedan)

Nu har de andra seglarna lyfts upp på land. Hannele ligger kvar... Var ner och glodde där idag, de andra tvättade båtar och hade sig, lite kallt blåsigt, ingen trivsel alls. Det känns gruvligt att ha båten kvar i vattnet som fryser framöver... Men det gjorde det ju när jag tog upp med masten på första gången med. Och det gick ju bra i flera år. Det ska väl detta göra också.

Tittar jag ut genom fönstret nu på kvällen halv nio, eller går ut på min rostiga järntrapp så är det kolsvart, kallt som fan, ösregn och kuling i träden, 16 m/sek enligt Norge. Inte undra på att folk super sig sönder och samman.

Ett systerfartyg till den "kapade" ryssen har kört rätt på grund, de körde i finväder på fel sida om Märket! Var de dyngfulla i vanlig ordning?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5896264.ab

Det enda bra med denna kväll tror jag blir Wallace & Groomit TV 2 kl 20:55. Men fem minuter med dem uppväger mycket hemskheter! :-D
[image]
Ett par såna här vill jag ha. De ger med ett enda element max 140 db.

Höstlördagsreflexioner

av Okänd, lördag, oktober 03, 2009, 21:03 (5312 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Systerfartyg är fartyg som byggts vid samma varv efter samma ritningar, ofta som beställning från samma rederi.

Enligt uppgift är det kapade Artic Sea är 98 meter långt, det grundstötta Artic Sky är 134 meter.

Avatar

Höstlördagsreflexioner

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, lördag, oktober 03, 2009, 21:38 (5312 dagar sedan) @ Okänd

Det är kanske därför de gick på grund. Fartyget var 20 m längre än kaparen trodde! Tacka f-n för att det blir svårt då!

mvh Sven-Barry

Avatar

Wallace & Groomit

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, oktober 03, 2009, 22:47 (5312 dagar sedan) @ S-B A-son

Wallace & Groomit var som vanligt en högtidsstund. Programmet var nog bara två minuter, eller tom kortare. Men det är fina minuter.

Fartyget hade enligt Aftonbladet grundstött utanför Norrtälje och de bifogade en kartlänk som visade med all tydlighet att Märket ligger utanför Östhammar. Norrtälje återfinner man sen man zoomat ut några ggr, långt söderut. Vad ska man säga om detta? Typiskt när nollåttor ska rapportera om något som finns längre norrut än MC Donalds på Sveavägen?

Avatar

kvar i vattnet ?

av Hans F, Vaxholm, tisdag, oktober 06, 2009, 17:42 (5309 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

[image]

Så du ska övervintra i sjön ? Ska du kanske köpa en de-icer eller liknande, eller ska du låta henne frysa in likt Nansen...

Avatar

Kvar i vattnet ? Nej men på land utan kylvatten?

av Pinja @, Västerås, tisdag, oktober 06, 2009, 18:59 (5309 dagar sedan) @ Hans F

Sitter i Karachi och skriver detta, inga bomber har smullit av än så länge. Jag lyfte den lilla skutan i förra fredags. Jag brukar alltid varmköra motorn vid kaj och sedan kvickt som fan koppla över kylvatteninsuget till en dunk med glykolblandning. Men i fedags kunde jag plötsligt inte hitta slangen, och jag hade inte tid att fixa en ny. Det blev till att lyfta med kylvattnet i, trodde jag. Väl uppe på land verkade det så krångligt att börja demontera termostat mm för att konservera motorn så jag tänkte: Äsch jag tappar ur alltihop. En vinter utan glykolblandning rostar väl inte motorn bort på. Så jag letade upp urtappningsproppen och öppnade.......

Ingenting hände! Det kom inget vatten. Vart har kylvattenet försvunnit? Kan det ha runnit ut bakvägen? Kommer motorn att frysa sönder nu. Det rör sig om en Volvo Penta MD5 med kylning direkt från sjön.

Vad tror Nyplanket?

Pinja
Torrlagd i tre bemärkelser

Avatar

Kvar i vattnet ? Nej men på land utan kylvatten?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, tisdag, oktober 06, 2009, 21:04 (5309 dagar sedan) @ Pinja

Jag brukar aldrig ta isär nåt på motorn.
Först startar jag kort (på land alltså) så sjövattnet blåses ur. Sen hänger jag en dunk glykolblandning som en fender på båtsidan. Sen har jag en stump mager trädgårdsslang som passar i kylvattenintaget. Slangen fyller jag med vanligt vatten så jag slipper suga glykol med käften. Är man försiktig rinner inte slangvattnet ur. När man passat in slangen i både intaget och dunken startar jag motorn igen. När det börjar stänka ur avgasröret stänger jag snabbt av igen och har glykol i hela sjövattendelen.

Avatar

Kvar i vattnet ? Nej men på land utan kylvatten?

av Pinja @, Västerås, tisdag, oktober 06, 2009, 21:25 (5309 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Jo så går det säkert att göra när man har sötvattenkylning. Men i mitt fall måste jag först varmköra motorn så att termostaten öppnar. Annars får jag inte in någon glykolblandning i själva motorn. Endast avgaslimpan blir konserverad.

Så har jag förstått saken iaf.

Pinja
Torrr köl, torr motor, torr hals

Avatar

Kvar i vattnet ? Nej men på land utan kylvatten?

av Rövarn ⌂ @, onsdag, oktober 07, 2009, 05:18 (5308 dagar sedan) @ Pinja

Kan Du inte bara ta bort termostaten under tiden Du kör in glykolblandningen?

Kvar i vattnet ? Nej men på land utan kylvatten?

av Ura-Kaipa, onsdag, oktober 07, 2009, 06:04 (5308 dagar sedan) @ Rövarn

Kan Du inte bara ta bort termostaten under tiden Du kör in glykolblandningen?

Så gör jag, men jag använder emulgeringsolja istället för glykolblandning. Detta ger ett mycket bättre rostskydd.

Avatar

Kvar i vattnet ? Nej men på land utan kylvatten?

av Hans F, Vaxholm, tisdag, oktober 06, 2009, 21:29 (5309 dagar sedan) @ Pinja

Du måste peta med en bit ståltråd eller liknande, det sitter nog lite rostflagor mm i dräneringshålet. Så var det för mig förra hösten.

--
Båtlös och....

Avatar

Kvar i vattnet ? Nej men på land utan kylvatten?

av Pinja @, Västerås, onsdag, oktober 07, 2009, 14:35 (5308 dagar sedan) @ Hans F

Naturligtvis, ska prova med det. Tack.

Avatar

Kvar i vattnet ? Nej men på land utan kylvatten?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, onsdag, oktober 07, 2009, 16:28 (5308 dagar sedan) @ Pinja

En höst när jag tagit upp kom jag på att jag inte hade glykol i färskvattendelen, det var efter att jag och Kapten Grogg bytt "cylinderhuvudspackning".
Tömde ur det mesta av färskvattnet och i med glykolblandning. Sen hängde jag en hink vatten under avgasröret, ledde en slang därifrån till kylvattenintaget. Sen körde jag igång på ganska höga varv, vattnet blir efterhand varmare och varmare. En del av vattnet blåser bredvid hinken, så man får ha en slang eller dunk och fylla på lite då och då. Jag körde väl nästan en kvart, då ångade det skapligt av sjövattnet, slog sen igen. Då antog jag att även termostaten inne i motorn öppnat sig så glykolen spridit sig i hela motorn.
Startade en extar gång med glykolskvätt i hinken också så att jag fick glykol i värmeväxlarens sjövattendel, och i avgaslimpan med.

Avatar

Kvar i vattnet ? Nej men på land utan kylvatten?

av Pinja @, Västerås, onsdag, oktober 07, 2009, 16:34 (5308 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Jag får väl göra något liknande på lördag, bara jag lyckas ta mig hem härifrån.

Märkligt fö. vad sugen på alkohol man blir när det inte finns att tillgå. Längtar som fan efter ett glas vin till maten.

Avatar

Höstlördagsreflexioner

av Seawolf @, tisdag, oktober 06, 2009, 21:43 (5309 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Håkan, om du skall lämna båten månadsvis i isen så kan du koppla bort pluspolerna från alla batterier när du fulladdat dem. Kyla och fulladdat och inget anslutet= konservering av åldrandet. (inte ens Battery Brain lämnas inkopplad då, drar ju sina 8 milliAmp.)

Avatar

Höstlördagsreflexioner

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, onsdag, oktober 07, 2009, 12:29 (5308 dagar sedan) @ Seawolf

Jag brukar göra så Mäster Seawolf! Jag kopplar bort alla batteriernas plussar, då följer battbrainen också med. Kopplar ur solcellen med som sitter så att säga före battbrainen.
Ska jag dit och greja kör jag belysning och dieselvärmaren direkt på batteriladdarens supplyläge. Den orkar lätt med Webastons startström.
Sen kan man ju koppla i dem och underhållsladda dem ett par grr under vintern, när det är som kallast.
Nu gäller det att vara rädd om nybatterierna.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum