Avatar

STÖRST lördagsfundering. 2 frågor!

av Rövarn ⌂ @, söndag, november 01, 2009, 00:41 (5290 dagar sedan)
Ändrad av Rövarn, söndag, november 01, 2009, 01:10

Vilket är störst?

Internet eller rymden...?

Hur stort är Intenret? Påverkar det våra liv? Påverkar rymden våra liv? 3 frågor som kräver svar!

Stjärnorna i rymden (min STÖRRE lördagsfundering) anser jag inte påverkar våra liv och leverne i någon större utsträckning hur många de än må vara man kan se vid olika tillfällen men vore ändå intressant att få svar på, men Internets sidor är mångdubbelt och åter mångdubbelt fler än vad det finns stjärnor på himeln oavsett horisont eller inte.

Kommer osökt att tänka på mig själv där jag i olika siuationer ofta kan få tanken att jag MÅSTE kolla än det ena eller än det andra på Internet... Till exempel ansiksboken... Vilket djävulens påfund detta är... Och jag gick på det med hull och hår, jag har passerat 40 bast med lite råge! Ungarna behövde grannar till sin farm, grannar till sitt akvarium, grannar till allt som finns på den helvetessidan som kallas facebook... man klickar och följer med, börjar med än det ena och än det andra för att ungana ska kunna bygga sina egna luftslott inne på facebook. Sen måste man skörda sin farm, eller mata sina fiskar annrs dör de, och nåde den som missköter sig...

Mail egentligen undantaget denna STORA fundering, mail fyller en viktig funktion trots att många försöker fördärva detta med sina jävla skitmail och massutskick! Man fyller sin mailbox, man rensar bort ovesäntligheter i mailboxen och raderar. Bland de hundra mailen man raderade låg ett viktigt, vilket också gör att användandet av funktionen minskar!

Vad säger panelen?
Vilket är störst, Inernet eller rymden?
Kan vi fortfarqande lita på MAIL?

Edit: stavfel

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Avatar

Störst är alla universa!

av Seawolf @, söndag, november 01, 2009, 08:07 (5290 dagar sedan) @ Rövarn

Människan har i sin strävan att förstå och förklara sin omgivning hittat en massa olika strukturer och modeller. Från de minsta kvarkar via elementarpartiklar, atomer, molekyler, kristaller, formationer, planeter, solsystem, galaxer, universa. (Ja, flera universa, inte universum.)

Parallellt med detta har hon formulerat en massa matematiska och fysikaliska begrepp och samband med vars hjälp ovanstående delvis klarläggs.

Den felande matematiska länken som uppmärksammades för några årtionden sedan kallas kaosmatematik och kan användas för via plottning visa allehanda fantasieggande mönster, fraktaler.

Ett i någon mening ändligt universum verkar inte vara någon rimlig sak, lika lite som att de idag minsta förklaringsmodellernas partiklar skulle vara det. Det skulle vara betydligt naturligare att de både nedåt och uppåt fortsätter att finnas strukturer i alla oändlighet, ungefär som man kan finna med fraktaler.

Svaret på frågan är då alltså att världen är utan slut åt alla håll, men att Internet har ett.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Störst är alla universa!

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, november 01, 2009, 08:16 (5290 dagar sedan) @ Seawolf

Så rätt, så rätt!

Helt slut!

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Störst är alla universa!

av ole, söndag, november 01, 2009, 12:44 (5289 dagar sedan) @ S-B A-son

Fann du slutet helt själv? :wow:

Avatar

Störst är alla universa!

av Håkan, Göteborg, söndag, november 01, 2009, 19:28 (5289 dagar sedan) @ Seawolf

Som av en händelse läser jag just en mäkta intressant bok om kosmologi, inte den första, som kanske några vet numera.
Detta är också ett tips till Pinja, som vanligt. Alla andra är också välkomna att pröva på.

Själv släckte jag internetet tidigt i går då det på Sailguides onda sida hotade att bevisa sin oändlighet i den oändliga våldtäktstråden, och dessutom ville jag ha en stunds enklare hjärngymnastik än den jag fick på Sailguides goda sida i tråden om att kryssa, som inte heter kryssa utan att segla bidevind omväxlande för babord och styrbords halsar, detta för att det skall bli enklare att förstå varandra. Universum är enklare.

Till saken, boken. Hoppas Rövarn kan engelska, jag vet inte om den finns i översättning.
Författare Leonard Susskind, en av de mer kända inom kosmologi sedan många årtionden, titel:
"The Black Hole War" - My battle with Stephen Hawking to make the world safe for quantum mechanics.

Jag är lite mer än halvvägs och har fått en hel del nya infallsvinklar och förklaringar till mycket jag läst i flera andra böcker, och speciellt kul är det med en hel del beskrivningar av olika forskares personligheter och egenheter, författaren tar upp en del av sina egna också sympatiskt nog.

Det jag ville säga just till Seawolf och hans tanke om att det inte finns någon undre eller övre gräns för hur vi kan finna ständigt nya strukturer, är enligt denna boken och såvitt jag nu minns alla andra jag läst också, fel.
Dvs, fel i den bemärkelsen att det finns starka matematiska och fysikaliska och teoretiska skäl att plancklängden är den minsta dimension som existerar. Men bevisat är det ju inte, vetenskapen funkar inte så fast många tror det.

En Plancklängd är cirka 10 upphöjt till -35 meter. uttryckt som decimaltal är det 0,00000000000000000000000000000000001 meter, garanterar inte att jag fick exakt antal nollor och det kan också kvitta i just denna lilla betraktelse.
Något mindre än detta kan alltså inte existera, plancklängden sätter en undre gräns för hur små partiklar eller andra fenomen som kan finnas.

Min egen rent personliga känsla är att universum inte heller är oändligt till sin utsträckning, begreppet det krökta rummet kanske är bekant?
Men precis som ytan av ett klot är ändlig men utan någon avgränsning, så är universum med sina dimensioner också ändligt men utan en gräns någonstans där en rymdsoldat (Ljusne?) står och begär visum för att man skall få passera.

Vad som däremot definitivt och utan möjlighet att motsäga det är oändlig är människans fantasi.
Det finns ett ändligt antal partiklar i universum, enligt Susskind och andra kosmologer och fysiker, det får de debattera med Seawolf, men trots detta finns det ingen ände på det antal frågor vi kan ställa om dessa partiklar och vad de gör och var de är osv.

Detta bevisade jag i en tråd på gammelplanket för en tid sedan, och jag undrar vad Nobelkommitten egntligen har för sig. Läser de inte vetenskapliga publikationer av forskningens spetstrupper?

Håkan
mot oändligheten och vidare

Avatar

Störst är alla universa!

av Seawolf @, söndag, november 01, 2009, 22:10 (5289 dagar sedan) @ Håkan

Det är ju så att hittills har alla nya betraktelser som kommit fram till en början betvivlats och förnekats av den pålästa forskarvärlden. Ända tills något nytt betraktelsesätt dyker upp och vidgar hela bilden i någon riktning. Och hela tiden finns det en mängd av individer som är förmätna nog att tro att just den nuvarande kunskapsnivån är komplett och slutlig.

Det var liksom det som var grejen med min filosofiska utsaga :-D

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Störst är alla universa!

av Håkan, Göteborg, måndag, november 02, 2009, 09:13 (5288 dagar sedan) @ Seawolf

Helt riktigt, Seawolf, och det var därför jag påpekade att den nuvarande förhärskande åsikten att det finns en undre gräns är just en åsikt och inget som det finns bevis för.

Det finns i strängt matematisk mening inte särskilt mycket utanför den rent abstrakta matematiken som är bevisat, i ordets exakta betydelse.
Vår kunskap om vår värld och dess uppbyggnad och sätt att fungera består av mentala modeller som tillräckligt väl stämmer med det vi observerar för att de skall kunna användas till tekniska saker och att bygga vidare på.

Ett bra exempel är Newtons uppfinning gravitationen och de mycket enkla matematiska formler som beskriver hur saker rör sig i förhållande till andra saker, till exempel planeter och solen eller äpplen och Newton.
Men dessa formler visade sig efter ett par hundra års utveckling av tänkande och mätutrustning vara felaktiga, och med Einstein kom bättre och mycket mer komplicerade formler, och dessa beskriver rörelserna med större exakthet.

Finns Gammelplanket ännu? Går det att bevisa, eller motbevisa?

Håkan
mental modell

Avatar

Störst är alla universa!

av Rövarn ⌂ @, måndag, november 02, 2009, 09:58 (5288 dagar sedan) @ Håkan

Newton... Var inte det en noshörning som avled i ganska ung ålder...?

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Avatar

Störst är alla universa!

av Håkan, Göteborg, måndag, november 02, 2009, 10:06 (5288 dagar sedan) @ Rövarn

Stod han under ett Granatäppelträd, Rövarn?

Håkan

Avatar

Störst är alla universa!

av Seawolf @, måndag, november 02, 2009, 11:26 (5288 dagar sedan) @ Håkan

Om man i all blygsamhet får relatera till Einsteins sätt komma fram till sin relativitetsteori, så lär han ha beskrivit det så att "jag föreställde mig hur världen skulle se ut om jag satt och red fram på en ljusstråle..."

Så min fantasi eggas lite ibland av att begrunda hur världen skulle te sig om jag var förvandlad till något så litet som, och med en tidsskala relevant för en kvark, eller så stor och långsam som motsvarar vårt omgivande universum med kröken och allt.

Och då inställer sig den filosofiska frågan om saker som svarta hål egentligen är en slags bindning till nästa unversum där energimateria kopplas mellan båda?

Och som sagt, baserat på kaosmatematik som kan zoomas i all oändlighet med varierande mönster, så förefaller det lika troligt som något annat att vårt universum är en kvark i nästa uppskalning, osv i alla oändlighet. Dvs. att inom varje strukturs lokala omgivning finns det en storleksgräns, men inte i antalet strukturer eller antalet nivåer av strukturer....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Störst är alla universa!

av Håkan, Göteborg, måndag, november 02, 2009, 15:37 (5288 dagar sedan) @ Seawolf

Hoppas du läser boken, Seawolf, jag tror du kommer att finna den intressant.

Jag har just kommit till där Susskind utvecklar hypotesen att hela vårt universum är ett hologram, dvs en tredimensionell representation av ett tvådimensionellt mönster av bits, dvs informationsteorins minsta enhet.

Detta mönster utgör "skalet" av en sfär som omger universum, och allt det vi upplever som ett universum av påtaglig materia, inklusive oss själva, är en projektion av detta mönster.
Enligt Susskind är detta en hypotes som allt fler forskare på fullt allvar sedan rätt många år jobbar med. Och enligt Susskind har de kommit rätt långt i att förstå de matematiska sammanhangen och de fysiska förutsättningarna och konsekvenserna.

Så visst har vi mycket spännande att se fram emot, och de som nu spontant (som jag först gjorde) säger att detta är ju nonsens, bör ta till sig Seawolfs kloka ord om att allt nytt först har motsagts av de etablerade...

Håkan

Störst är alla universa! svenska språket....

av ole, måndag, november 02, 2009, 23:52 (5288 dagar sedan) @ Håkan

Det där med Newton och gravitationen undrar jag litet på.
På norska skiljer man mellan "oppfinnelse" og "oppdagelse"
och det var därför jag reagerade......
Som vanligt kollade jag med WIKI - och dom skiljer tror jag som vi gör på
norska.
"En upptäckt är det när någon får tidigare okänd kunskap, och det är en uppfinning när någon upptäcker en användningsmöjlighet"

Hur blir det då värkligen med Nwton och gravitationen....?

Avatar

Störst är alla universa! svenska språket....

av Håkan, Göteborg, tisdag, november 03, 2009, 08:56 (5288 dagar sedan) @ ole

Mitt misstag, ole, jag blandade ihop det där.
Det var äpplet han uppfann.

Håkan

Avatar

jfr datum / data

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, november 02, 2009, 08:28 (5289 dagar sedan) @ Seawolf

När man ska välja tider för möten eller projekt och någon föreslår ett datum brukar jag med en dåres envishet fråga om det finns flera data, varpå okunniga genast börjar famla efter USB-stickor...

Ett centra och flera centrum hör man nästan dagligen.

Kulturskymning!

jfr datum / data

av Brendan, måndag, november 02, 2009, 08:50 (5289 dagar sedan) @ Anders J

När man ska välja tider för möten eller projekt och någon föreslår ett datum brukar jag med en dåres envishet fråga om det finns flera data, varpå okunniga genast börjar famla efter USB-stickor...

Ett centra och flera centrum hör man nästan dagligen.

Kulturskymning!

datum = uppgift om dag, månadsdag i singularis.
datumet i bestämd form.
datum i pluralis.

Källa: SAOL, Svenska akademiens ordlista över svenska språket, trettonde upplagan 2006.

På medeltidslatin heter det däremot datum i singularis och data i pluralis.

Avatar

jfr datum / data

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, november 02, 2009, 14:21 (5288 dagar sedan) @ Brendan

Och därmed alltså ett centrum, flera centrum eller?

jfr datum / data

av Brendan, måndag, november 02, 2009, 14:48 (5288 dagar sedan) @ Anders J

Och därmed alltså ett centrum, flera centrum eller?

Ett centrum
centrumet
Flera centrum eller flera centra

Allt enligt SAOL.

Avatar

jfr datum / data

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, november 02, 2009, 15:44 (5288 dagar sedan) @ Brendan

Vilket ju då omedelbart fokuserar på frågan om SAOL är att betrakta som normativ.

Ur förordet: "...Föreställningen att ett ord som inte står i SAOL inte tillhör svenska språket är inte ovanlig men förstås alldeles felaktig...".

SAOB, uppslagsord Centrum: "...pl. -tra...".

Fast det finns väl ingen anledning att driva en diskussion om vad som är rätt eller fel in absurdum, i synnerhet som något strikt normativt rättesnöre inte existerar. Jag är ju inte korkad, (saliga äro de korkade, ty de flyta, se där fick vi in en segelanknytning också...) utan använder data som plural av datum med en viss och möjligen kanske en smula studentikos distans eftersom orden har kommit att få olika innebörd, men jag anser för min egen del att centra är plural av centrum och att "flera centrum" är felaktigt.

Avatar

jfr datum / data

av Rövarn ⌂ @, måndag, november 02, 2009, 17:22 (5288 dagar sedan) @ Anders J

Ibland kan man bli ombedd att stoppa upp vissa saker på ett ställe där solen sällan skiner, vilket osökt, i just denna tråden, fick mig att fundera på singular/plural om ordet rektum! Med Anders resonemang borde singular bli Rekta, vilket är ett ord med en annan betydelse och kan således inte appliceras på detta ord, vad är det som gäller här då om man vill tala om flera? Ett rektum, flera rövhål, eller?

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

jfr datum / data

av Brendan, måndag, november 02, 2009, 17:31 (5288 dagar sedan) @ Rövarn

Ibland kan man bli ombedd att stoppa upp vissa saker på ett ställe där solen sällan skiner, vilket osökt, i just denna tråden, fick mig att fundera på singular/plural om ordet rektum! Med Anders resonemang borde singular bli Rekta, vilket är ett ord med en annan betydelse och kan således inte appliceras på detta ord, vad är det som gäller här då om man vill tala om flera? Ett rektum, flera rövhål, eller?

Arsel eller arsle duger väl? Rektum finns inte i SAOL. Det är nylatin och en medicinsk term, internationellt läkarspråk alltså.

jfr datum / data

av Brendan, måndag, november 02, 2009, 17:24 (5288 dagar sedan) @ Anders J

Vilket ju då omedelbart fokuserar på frågan om SAOL är att betrakta som normativ.

Ur förordet: "...Föreställningen att ett ord som inte står i SAOL inte tillhör svenska språket är inte ovanlig men förstås alldeles felaktig...".

SAOB, uppslagsord Centrum: "...pl. -tra...".

Fast det finns väl ingen anledning att driva en diskussion om vad som är rätt eller fel in absurdum, i synnerhet som något strikt normativt rättesnöre inte existerar. Jag är ju inte korkad, (saliga äro de korkade, ty de flyta, se där fick vi in en segelanknytning också...) utan använder data som plural av datum med en viss och möjligen kanske en smula studentikos distans eftersom orden har kommit att få olika innebörd, men jag anser för min egen del att centra är plural av centrum och att "flera centrum" är felaktigt.

För de flesta svenskar är nog SAOL normerande, och Akademiens syfte att SAOL i vissa avseenden ska vara normerande.

Vad ska man ha som norm, om man inte godtar SAOL och Språkrådets anvisningar?

SAOB är ju något helt annat, en historisk kartläggning av det svenska språket från 1521 och fram till våra dagar. SAOB skulle då inte jag kunna tänka mig att använda som norm. Men det är naturligtvis upp till var och en.

Nej, nu lämnar jag detta forum. Det finns andra fora (forum) som pockar på uppmärksamhet, även om det var trevligt att skriva några rader på det här forumet (forat). Ska skriva på de andra forumen (fora) också.

Avatar

Störst är alla universa!

av Seawolf @, fredag, mars 04, 2011, 18:22 (4801 dagar sedan) @ Seawolf

Människan har i sin strävan att förstå och förklara sin omgivning hittat en massa olika strukturer och modeller. Från de minsta kvarkar via elementarpartiklar, atomer, molekyler, kristaller, formationer, planeter, solsystem, galaxer, universa. (Ja, flera universa, inte universum.)

Parallellt med detta har hon formulerat en massa matematiska och fysikaliska begrepp och samband med vars hjälp ovanstående delvis klarläggs.

Den felande matematiska länken som uppmärksammades för några årtionden sedan kallas kaosmatematik och kan användas för via plottning visa allehanda fantasieggande mönster, fraktaler.

Ett i någon mening ändligt universum verkar inte vara någon rimlig sak, lika lite som att de idag minsta förklaringsmodellernas partiklar skulle vara det. Det skulle vara betydligt naturligare att de både nedåt och uppåt fortsätter att finnas strukturer i alla oändlighet, ungefär som man kan finna med fraktaler.

Svaret på frågan är då alltså att världen är utan slut åt alla håll, men att Internet har ett.

Tammetusan alltså!
Här sitter man och slötittar på Vetenskapens värld på SVTplay, 5(18), och genomlider sådär hundra visuella åskådliggöranden av Big Bang.
Då, (start vid 47 spelminuter) dyker en kosmolog upp och redovisar att han genom studier av mätdata som inte stämmer med hittillsvarande förklaringsmodell kommit fram till att det egentligen inte handlar om ett Universum utan om ett Multiversum.

Nu återstår bara att nån annan kosmolog med ung och frisk hjärna kommer till insikt om den filosofiska likheten mellan denna nya Multiversagrej med fraktala och börjar knyta den kosmiska matten till den fraktala!
Det tycks kunna vara så än en gång att det som filosofiskt och sannolikhetsmässigt verkar sannast också visar sig vara sant....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Störst är alla universa!

av Håkan, Göteborg, fredag, mars 04, 2011, 19:26 (4801 dagar sedan) @ Seawolf

Inge mysko med det, Seawolf, upa är sanningen.
Universum är bara ett specialfall.

Håkan
geni

Avatar

Störst är alla universa!

av Seawolf @, fredag, mars 04, 2011, 21:58 (4801 dagar sedan) @ Håkan

Inge mysko med det, Seawolf, upa är sanningen.
Universum är bara ett specialfall.

Håkan
geni

Precis som Multiversa är ett specialfall av Makroversa. Som är en slags kvark osv.

Seawolf
Multiversal

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Störst är alla universa!

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, fredag, mars 04, 2011, 22:25 (4801 dagar sedan) @ Seawolf

Hur bar du dig åt för att komma ihåg denna iofs utmärkta tråd, och dessutopm sätta den i samband med det program du lyssnade/tittade på? (Har redan glömt vilket det var)!

Och tänk så länge UPA har hållit på?

Började ju igår, knappt!

mvh Sven-Barry - tidsdillator

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

RSS-feed av trådar
powered by my little forum