Köpa bärbar PC

av Tomas E @, måndag, november 02, 2009, 16:17 (5282 dagar sedan)

Nån skillnad mellan de olika fabrikaten?

Nån skillnad mellan fabrikatet på processor? (Har för mig att det tidigare bara var Intel som gällde.)

Hur resonerar ni kring skärmstorlek och vikt?

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Köpa bärbart

av cptn G, måndag, november 02, 2009, 18:06 (5282 dagar sedan) @ Tomas E

Skit i PC.
Köp en bra Mac. Man får vad man betalar för. Mac kostar dubbelt. Åker du till NY kostar den hälften och du har en kul flight till The Big Apple på köpet jämfört svenskt pris.
NY är för djävla häftigt.
När du lärt dig Macka är den sjutusan bättre. Det tar minst ett år.

cptn G
-har säkert mycket att lära

Avatar

Pris i USA, Cptn

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, november 02, 2009, 22:30 (5282 dagar sedan) @ cptn G

En Macbook, standard, standard med 250 GB disk, kostar 995 USD hos Apple i USA och 9995 SEK hos Apple i gamla Svitjod. Visst, man kan köpa den där borta och ta hem den utan att momsa in den och då kan man ju tjäna en slant på det, men det aer en bit kvar till halva priset och svenskt tangentbord aer trist att inte ha.

Avatar

Köpa bärbar PC

av Rövarn ⌂ @, måndag, november 02, 2009, 18:13 (5282 dagar sedan) @ Tomas E

Ingen större skillnad mellan komponenterna i den bärbara datorn, i ett och samma märke kan man hitta olika tillverkare av komponenter. Det är väl troligen dagspriset som avgör vilket som ska sättas i en ny modell.

I dag finns två stora processortillverkare, Intel och AMD, och de är i stort sett lika bra. Förr hade AMD en kort period problem med överhettning som ledde till förstörd processor, men dessa problem har jag inte hört talas om på väldigt länge.

Det finns ett fåtal hårddisktillverkare och samma gäller här, de är alla i stora drag lika bra. Det är ju så att skulle någon tillverkare prooducera undermåliga produkter fanns snart ingen marknad kvar åt dem.

Grafiken i en bärbar är oftast integrerad på moderkortet, här kan det bli lite problem med kylningen. De flesta grafikkretsar värms fast på moderkortet (infolänk) och funkar inte den processen hundraprocentigt, behövs inte speciellt mycket överhettning för att några kontaktdon ska ge okontakt och grafiken ger upp. Men det är inga vanliga problem och de tillverkare som fått någon serie som varit undermålig har oftast ställt upp med en utökad garanti och reparerat kostnadsfritt, till exempel HP's dv2000-serie.

Skärmen är viktig, stor eller liten, blank eller matt? Personligen använder jag en 17" bärbar i jobbet, den har matt skärm vilket jag tycker är mer behagligt när jag läser och skriver mycket. Blank är kanske att föredra om man vill kolla mycket på bilder och film. Tyngre, grafikkävande spel bör man överväga att låta bli på den bärbara, man blir oftast besviken då man ytterst sällan erhåller samma prestanda ur en bärbar jämfört med en stationär dator.

En ganska viktig detalj och något som skiljer stort mellan tillverkarna är hur kundkontakten är. Har de bra supportsidor på Internet, går det att enkelt nå dem via telefon, får man hjälp vid problem och så vidare är frågor man bör granska innan köp. För egen del kan jag säga att HP, som jag haft ganska mycket kontakt med, fungerar bra, tyvärr kan jag inte uttala mig om andra tillverkare då jag bara varit i kontakt med dem vid enstaka tillfällen.

Utrustning och tillbehör är ju något som skiljer från modell till modell, behöver Du till exempel fyra USB-portar för att kunna använda din utrustning ska Du ju inte köpa en dator som bara har tre, kortläsare finns inbyggt i flera modeller, blåtand, IR, mm. mm., gå igenom ditt eget behov. Prova några olika modeller av olika fabrikat, den som känns mest rätt är troligen den Du ska köpa.

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Köpa bärbart II

av cptn G, måndag, november 02, 2009, 18:28 (5282 dagar sedan) @ Rövarn

Se här de kloka råden. Slå ihop dom i matmixern och kör några sekunder. Sväll barnmaten, som det nu har blivit, i micron.
Svälj mjukvarusmeten utan att tugga.
Bråka inte om du får förstoppning i data-analen.

cptn G
-säkrast så

Avatar

Köpa bärbar PC

av Seawolf @, måndag, november 02, 2009, 19:30 (5282 dagar sedan) @ Tomas E

Den första frågan är hur mobil du vill att den skall vara, och vad du skall ha den till.

Efter många år har vi nu landat på att ha lite halvgamla normalstora bärbara hemma hopkopplade i trådlöst nätverk. En av dem som drar lite ström står ständigt på men med sova-funktioner på Bild och Hårddisk. Den är då skrivarserver och backupplagrare samtidigt.

En annan liknande men såpass ny att den har USB II har vi som TV/Video/DVD/Internet-TV/Jukebox. Till den har vi inkopplat en digitalTV-mottagare via USB, en ganska stor bildskärm med bra bild samt en billig men riktigt välljudande högtalare. Den är också på Internet via WiFi. Alltså även U-tube i TV-soffan.

I köket har frun sin bärbara på köksbordet där man alltså kan läsa tidningen till frukostkaffet och snabbt spana väder och Playrapport.

Men min egen är en liten ASUS EeePC 1000H netbook, och utöver WiFi har jag 3:s trådlösa bredband. Den är mycket behändig att fara omkring med, och går 5-7 timmar på sitt batteri. Den är också idealisk i båten, den drar under 1 Ampere, och har som sagt lång tid med eget batteri. Med Windows XP och 1GB minne, 150GB HD så rullar den på acceptabelt, i synnerhet sedan jag började använda Google Chrome som är dubbelt så snabb som IE och 50% snabbare än FireFox. Den ger mer nytta och glädje än en stor, och skulle jag behöva skriva mycket och länge kan jag alltid koppla in externa tangentbord och större skärm. Eller ta nån av de andra.

(Sen har vi också en gammal stationär med diverse hårddiskar och brännare och t.o.m floppy-diskenheter även för de ur-ur-gamla 5 1/2"-tumsdisketterna för 360 kB och 1.2 MB, samt 3.5", 720 kB & 1.4MB förstås. Bakåtkompatibelt till stenåldern, helt enkelt)

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Köpa bärbar PC

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., måndag, november 02, 2009, 21:38 (5282 dagar sedan) @ Tomas E

I allra högsta grad skillnad. Om man frågar folk som verkligen är ute och reser med sina datorer så finns det ett märke som är i särklass, IBM Thinkpad. Dock är det ju så att sedan Lenovo tog över så har de sista Thinkpadmaskinerna av den gamla hållbara sorten gått ur tiden och de nya som finns är minst lika dåliga som alla andra.

Det beror väl också litet på vad du ska använda maskinen till. För de tillfällen jag absolut måste köra Windows-apps så har jag köpt en liten Netbook med Atom-CPU, en Asus EeePC 1005, med LEDbelyst 10" skärm och Win XP. Windows är i allt väsentligt skit, men XP börjar ju nu bli ganska stabilt och de värsta egenheterna är väl kända. Behöver man inte mer datakraft än så är det ett rimligt val. Det står på den att den går 8,5 timmar på en laddning. Det gör den inte, men väl över 6 timmar och det är inte så illa.

Annars så måste Vista ha varit en katastrof för Pyttemjuk, möjligen i klass med Windows Millenium edition, brrr...

Annars ansluter jag mig helt till Cptns synpunkt, jag är i stort sett bekymmerfri äppelkonvertit sedan augusti förra året. Att Macar är dyra, jovisst är de, men om man tittar på det från andra hållet och istället frågar sig vad det är man vill ha och vad man egentligen får under datorns livslängd så tror jag inte att skillnaden är stor.

Microsoft tar ca 1200 kr för uppgradering till Windows 7. Apple tar ca 400 kr för MAC OS X 10.6.2. De flesta Windowsanvändare har anti-virusprogram som kostar antingen pengar eller besvär, medan Mac-användarna inte bryr sig. Unix (Mac OS är ett grafiskt skal runt BSD Unix) ger en enorm stabilitet, fritt från "minnesätning" och diskfragemntering och garanterat fritt frpn DLL:er. Vill man absolut kan man ju dessutom antingen köra Windowsprogram i Mac OS, antingen genom att helt enkelt boota upp Windoze (men det var ju det man ville slippa..) eller genom att köra i fönster via VMWare, Parallells eller CrossOver.

Den riktigt modige tar steget ut i det okända och köper en PC och installerar en Linuxdistro, t ex den nya ubuntu 9.10 "Karmic Koala" är riktigt bra. Men det är mycket att lära, vilket bara delvis vägs upp av en suverän community.

Tyckte jag.

Avatar

Köpa bärbar PC

av Håkan, Göteborg, måndag, november 02, 2009, 22:04 (5282 dagar sedan) @ Anders J

Intressanta synpunkter, och jag minns ett gammalt skämt om Bill Gates som "mannen som uppfann DOS och ännu inte bett om ursäkt för det".

Jag är snudd på datordyslektiker beträffande mjukvara och hur den skall hanteras och konfigureras och så vidare, och jag undrar bara i all stillhet, om nu Windows är så kass - hur kan det ha erövrat världen?
Eller, lite mer strikt formulerat, hur kan det ännu efter snart tjugo år behärska världen?

Det vanliga svaret är smartare marknadsföring, en god portion tur och tillfälligheter, och kortsynta eller inkompetenta möjliga konkurrenter under de tidiga åren, men håller den förklaringen ännu?

Är det helt enkelt så att världen i dag är förbi point of no return, och vi alla är i händerna på Microsoft?
Med äpplen och linus på linjen som minoritetsfolk i mjukvarusamhället, tolererade som ett trevligt exotiskt inslag och ett bevis på mångfald - så länge de inte får ideér att försöka ta över på riktigt.

För då trycker Bill på sin stora knapp och hela världen hänger sig och måste skäras ned och startas om.

Håkan Grimm

Avatar

Köpa bärbar PC

av Seawolf @, tisdag, november 03, 2009, 08:48 (5281 dagar sedan) @ Håkan

För länge sedan sade en gammal klok kollega angående att vara öppen mot sin omgivning eller ej " Det slipper inte ut mycket från en sluten hand. Men det kommer heller inte in mycket."

Apple har fortfarande inte fattat att "den som gapar över mycket mister ofta hela stycket". De har hela tiden strävat efter att ha hand om hela kakan hårdvara mjukvara. Medan Microsoft har försökt ordna så att "alla kan vara med" vad gäller insticksmoduler, drivrutiner, mjukvara osv. Det är alltså oerhört mycket svårare jobb att få till det senare. Men "alla kan vara med" och det vinner.

Argumentation om detta är liksom meningslöst. "Don´t argue with success".

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Köpa bärbar PC

av mm, tisdag, november 03, 2009, 09:47 (5281 dagar sedan) @ Seawolf

..och nya itablet touch

av mm, tisdag, november 03, 2009, 09:48 (5281 dagar sedan) @ mm

Avatar

Köpa bärbar PC

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., tisdag, november 03, 2009, 13:16 (5281 dagar sedan) @ Seawolf

Tycker möjligen att det är tvärtom med öppenheten.

Unix och Linux är ju båda öppna OS där man direkt kan gå in och editera om man vill ändra egenskaperna, t ex editera i fstab för att få diskarna att bära sig åt som man vill. Något som jag tycker är basalt är att ett program alltid är filer, tar man bort den/dem så är programmet inte kvar och allt annat är opåverkat.

Att ge sig in i registerfilerna i Windows är däremot enormt besvärligt, varför plågsam ominstallation blir lösningen på många problem.

Men om man tycker att Windows fungerar bra och är nöjd med det, så är det bara att lyckönska, stay happy!

Det är dock sant att det finns många dåliga Linux- och Macprogram "out there". Också.

Dessutom så kan man ju inte bara köra Windows på en Mac utan även Mac OS på en PC, fenomenet kallas "Hackintosh".

För att kommentera den ursprungliga frågan så köp en maskin från någon av de riktigt stora leverantörerna, de har nog ofta rätt bra koll på produktionstestningen.

Avatar

Köpa bärbar PC

av Seawolf @, tisdag, november 03, 2009, 13:48 (5281 dagar sedan) @ Anders J

Evolutionen består i ett stort antal små incrementella förändringar, alltmedan den redan uppnådda nivån behålles.
I persondatorvärlden råkade Microsoft agera klyftigast och man insåg en massa saker som deras konkurrenter inte gjorde. Genom sin öppenhet fick de alltså de flesta med sig, och få mot sig. Genom att med munnen förbjuda mjukvarukopiering men i verklighetn tillåta det uppnådde man en fantasitsk effekt:
En användare kunde prova piratkopiorna hemma och han lärde sig dem då. Sen om han ville ha dem på jobbet fick man köpa en rumsren licens. På detta sätt hindrade Microsoft honom att ringa och förbruka dyr Microsofttid, vilket hade skett om man delat ut gratisdemoversioner, som dessutom hade kostat dem mer att tillhandahålla. Alltså som knarkmarknaden: Jungfrusilen är gratis, sen blir man beroende och då kostar det.
Användarna kunde för små pengar börja investera i färdigheter som de senare blev alltmer obenägna att kasta bort. (Det vore ju som att döda allt liv på jorden för att man på en annan planet anade att evolutionen där var lyckosammare)

När Mac kom var det redan för sent...

Unix var länge ett system som var anpassat till vissa datorer, och även om det oftast gick att kompilera om mjukvara till de olika miljöerna så var det inget som en bredare allmänhet klarade av. Kompilatorerna var alltså specifika för respektive maskiner. Sen har ju UNIX en kraftfull kommadorepertoar men som är för krånglig för folk att lära sig. Och när lite senare det kom grafiska snitt till UNIX så är de sinsemellan lite för olika för att allmänheten skall känna sig komfortabnla, och de är ofta inte fullständiga nog för att man skall klara sig utan att här och där tillgripa textkommandosträngar.

En enkel uppskattning av investeringsvärdet som en medelmåttig Windows/Officeanhängare har plöjt ned i PC-kunnande är kanske så här:
Eget hackande hemma: 100 timmar á 100 kr: 10000:-
Antal kurser på jobbet á 1 dag, pris 5000kr /dag= 10000:-
Eget hackande på jobbet: 200 timmar á 400 kr = 80000 :-

Det är enkelt att konstatera att det är i princip omöjligt för ett företag eller individ att avvika från den massiva investering som världen har gjort i Windows...

Mac och Unix har samma problem som språket Esperanto: Det är fint konstruerat, funkar oklanderligt, stabilt osv. Men.....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Köpa bärbar PC

av Rövarn ⌂ @, tisdag, november 03, 2009, 19:56 (5281 dagar sedan) @ Anders J

Bara en liten reflektion på en del av ditt inlägg, Anders! Jag kör Windows och har varken ekonomiska utlägg eller bekymmer med mitt antivirusprogram.

De flesta virus aktiveras inte utan en åtgärd av användaren, är man tillräckligt oaktsam får man in virus i datorn oavsett vilket antivirusprogram (och OS, om det nu funnits virus till de andra plattformarna) man använder sig av. Man kan göra en liten långsökt jämförelse med en bilist som vintertid lägger på sina dubbdäck, bara för vinterdäcken är applicerade kan han inte köra som det vore sommarväglag på en isbelagd eller blötsnöbelagd vägbana. Vi har en lag som kräver vinterdäck, ändå händer det halkolyckor med bilar som har vinterdäck monterade vintertid.

Jämför samtidigt också vinterväglag med porrsidor och nedladdningssidor...

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Köpa bärbar PC

av Tomas E @, tisdag, november 03, 2009, 11:03 (5281 dagar sedan) @ Tomas E

Det såg mörkt ut i början av tråden när jag istället för att få svar på frågan uppmanades att köpa något jag inte vill ha, men sedan blev det desto bättre. Tack!

Får lov att sätta mig in i Rövarns frågelista, jag som inte ens vet vad en kortläsare är, utom på Konsum... T o m matt eller blank skärm var också nytt för mig, men vad det är förstår t o m jag.

När det gäller den eviga frågan Mac eller PC så kan jag bidra med följande. För mitt jobb måste jag ha PC och har en rejäl stationär dator med det förhatliga Vista, som endast en gång på två år har ballat ur. Efter att ha startat om visade det sig att ett fåtal ändringar i ett excelark var det enda som inte fanns. Kompisens dotter klagade nyligen på problem med sin Mac, så ingendera världen är fläckfri. Man får rätt mycket virusprogram för prisskillnaden mellan Mac och PC. Någon gång i framtiden kommer jag behöva köra mina ekonomi- och skatteprogram med den bärbara också (mot server eller molnet) och det är ett viktigt skäl till att det blir en PC. - Som Seawolf antytt lever ju de Mac-frälsta i endast en delmängd av hela den digitala världen. Själv besitter jag ett så flexibelt intellekt att jag samtidigt förmår att tro på både skapeberättelsen och naturvetenskapen, men så verkar inte vara fallet för alla!

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Avatar

Köpa bärbar PC

av Rövarn ⌂ @, tisdag, november 03, 2009, 19:27 (5281 dagar sedan) @ Tomas E

Med kortläsare menar jag att det finns inbyggda läsare till de vanligaste, på marknaden förekommande, minneskort, som till exempel används i kameror, mobiltelefoner med mera, i flera av de laptopmodeller som står till buds. Man kan då enkelt förflytta data mellan en extern enhet och datorn utan att behöva koppla in enheten via USB, bara genom att flytta över minneskortet.

I valet av bärbar PC ska Du nog också försöka se till att den är bestyckad med Windows 7, jag har provkört den nästan ett halvår och kör nu skarpt på halvtidstjänstens arbetsdator och det fungerar förvånansvärt bra. Har Du minsta erfarenhet av Vista kommer Du garanterat att känna igen dig och dessutom bli positivt överraskad.

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Windows 7

av Tomas E @, tisdag, november 03, 2009, 20:53 (5281 dagar sedan) @ Rövarn

Det hade jag faktiskt tänkt på själv! Tack för förklaringen av minneskort, hade ingen aning... Vår Canon-kamera får vi att prata med vår stationära Dell genom att koppla ihop dem med USB (d v s tar inte ut något kort ur kameran).

"blåtand, IR, mm. mm"

Är det här för att datorn ska kunna snacka med andra prylar utan kabel?

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Avatar

Windows 7

av Rövarn ⌂ @, tisdag, november 03, 2009, 21:35 (5281 dagar sedan) @ Tomas E
Ändrad av Rövarn, tisdag, november 03, 2009, 21:56

"blåtand, IR, mm. mm"

Är det här för att datorn ska kunna snacka med andra prylar utan kabel?

Jepp det är det och Bluetooth (blåtand) är den senare standarden av dem båda, IR (infraröd) är mer eller mindre på väg ut. Men det finns fortfarande telefoner som kommunicerar via IR, det är väl därför funktionen finns kvar på vissa datormodeller.

Med kamerans minneskort direkt i datorn spar man ju en av USB-portarna i den bärbara datorn, vilka oftast är begränsade till tre eller fyra stycken. För egen del tycker jag inte om att använda den bärbara datorns styrplatta (musersättaren) varför jag alltid ockuperar en USB-port med en trådlös mus. Jag har dessutom en extern hårddisk som får sin strömförsörjning från USB-porten och det går åt två USB-portar när jag använder den, redan här är alltså tre portar upptagna. Väljer man en mindre modell, femton tum och mindre, finns det sällan någon äkta numerisk del på tangentbordet, arbetar man då mycket med siffror kanske det då går åt ytterligare en USB-port till en extern numerisk del.

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Avatar

Windows 7

av Seawolf @, tisdag, november 03, 2009, 22:13 (5281 dagar sedan) @ Rövarn

Innehåller Windows7 samma eftergift åt bl.a. mediamarknaden att administrera regionala koder mm. som ligger i multimediafiler, eller har man återgått till XP:s avsaknad av sånt?
Alltså huvudorsaken till varför hela den medvetna marknaden har vägrat befatta sig med Vista....

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

RSS-feed av trådar
powered by my little forum