Avatar

Vafrör...

av Rövarn ⌂ @, söndag, oktober 04, 2009, 13:05 (5311 dagar sedan)
Ändrad av Rövarn, söndag, oktober 04, 2009, 13:18

...måtse det allitd vara så noga med stvaningen i ett pulibkt fourm? Jag menar, folk i allmnähet bergiper ju ändå vad som skirvs pga. att den mänksilga hjränan (hos de flseta!) är så pass utvceklad att de kan läsa fatsän det finns nårga stvafel! Trots detta kan man ibalnd se att vissa ideilgen ska påepka att någon stavar fel, men som tur är har vi på detta fatnasitska froum en timma på oss att reidgera...

Röavrn
:puppy:

Eidt: Stafvel

Varför...

av Ura-Kaipa, söndag, oktober 04, 2009, 14:00 (5311 dagar sedan) @ Rövarn

...måste det alltid vara så noga med stavningen på ett publikt forum? Jag menar, folk i allmänhet begriper ju ändå vad som skrivs på grund av att den mänskliga hjärnan (hos de flesta!) är så pass utvecklad att de kan läsa fastän det finns nårga stavfel! Trots detta kan man ibland se att vissa ideligen ska påpeka att någon stavar fel, men som tur är har vi på detta fantastiska forum en timme på oss att redigera...

Rövarn

Edit: Stafvel

Vänd på frågan! Finns det någon som helst fördel med att stava fel, tycker du?
Visst kan de flesta människor till en viss gräns gissa sig till vad som menas trots felstavningar. Men felstavningar leder till missuppfattningar och är oerhört irriterande, särskilt för dyslektiker, för vilka det är en stor fördel om alla ord är rätt stavade och språket är korrekt grammatikaliskt.

Det finns ingen anledning att stava fel, när det är lika lätt att stava rätt och på det viset framstå som betydligt mer vederhäftig, seriös och trovärdig. Det finns en uppsjö av rättstavningsprogram, som man enkelt kan låta sin text granskas av, innan man postar sitt inlägg. På det viset undviker man de flesta felen.

Man bör även alltid ha sin silverbibel till hands - SAOL, Svenska Akademiens Ordlista.

På det gamla klotterplanket diskuterades rättstavning, grammatikfrågor och särskrivningseländet ganska ofta och språket blev efterhand mycket bra där. Folk tog intryck och lärde sig skriva rätt. Hoppas det blir lika hög klass på det här fina klotterplanket, som åtminstone jag trivs förträffligt med så här långt.

Avatar

Varför...

av Håkan, Göteborg, söndag, oktober 04, 2009, 14:23 (5311 dagar sedan) @ Ura-Kaipa

Visst är rätt stavning bättre än fel stavning, Br...jag menar Ura-Kaipa, men jag försöker i det längsta klara mig utan dataprogram - av samma orsak jag i det längsta räknar i huvet i stället för på räknare.

Så bibehåller man bättre sin förmåga att fundera och förstå, att användas även till innehållet i det man skriver.

Håkan
pluggis

Varför...

av Ura-Kaipa, söndag, oktober 04, 2009, 14:43 (5311 dagar sedan) @ Håkan

Ura-Kaipa var en urgammal man precis som jag. Och nicket Ura-Kaipa använde jag i en grå forntid på gamla planket innan nicket Brendan ens var påtänkt. Har ni glömt det?

Beträffande räknemaskiner håller jag med. Jag var kronoombud en gång i världen och granskade folks självdeklarationer, summerande sifferkolumnerna i huvudet med blixtens hastighet. Det hade gått långsammare med räknemaskin.

När det gäller stavningen håller jag också med. Först gör man sitt allra bästa, tänkande så det knakar. Och sedan gör man en säkerhetskoll med hjälp av rättstavningsprogrammet. Oftast hittar den kanske ingenting, men det är en trygghet.

Avatar

Varför...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, oktober 04, 2009, 15:05 (5311 dagar sedan) @ Ura-Kaipa

Stavningsprogram och räknedosor är för den räddhågade!

mvh Sven-Barry

Varför...

av Okänd, söndag, oktober 04, 2009, 18:03 (5311 dagar sedan) @ Ura-Kaipa

Jag tror det Rövarn menar är att stavning och grammatik inte får vara överordnat innehållet i inlägget. När man börjar diskutera stavfel och andra språkliga frågor i en tråd som handlar om något helt annat har man egentligen inget konkret att tillföra tråden. Det finns en stor risk att spontaniteten i inläggen försvinner om man ska köra sitt inlägg genom olika rättstavningsprogram.

Det jag tycker är viktigare är läsbarheten i inläggen totalt sett. Felstavade ord, syftningsfel och särskrivningar gör inläggen mer svårlästa men det finns andra mer akademiska sätt att göra en text svårläst och ointressant för de flesta

Testa ditt inlägg t.ex. här http://www.lix.se/index.php

Kollade för skoj skull Ura-Kaipas inlägg (Bild1) LIX 36, lagom nivå på ett klotterplank. Testade också ett inlägg på Sailguides klotterplank (Bild 2) LIX 53, svårläst text.

Vad är viktigare, rättstavning eller läsbarhetsindex?

[image]

[image]

Editerat för att komma över 30 :-)

[image]

Varför...

av Ura-Kaipa, söndag, oktober 04, 2009, 18:51 (5311 dagar sedan) @ Okänd

Ha, ha, det var roligt att jag skriver läsbart... Det förvånar mig att Anders S har så högt index som 53. Han borde ha lärt sig att man bör skriva kort om andra ska orka med att läsa ens inlägg.

Naturligtvis får inte formen överordnas innehållet. Det är absolut inte det jag menar. Men det ena utesluter inte det andra enligt min mening.

Sedan förstår jag inte varför spontaniteten skulle behöva bli lidande på grund av att man rättstavningskontrollerar texten i efterhand.

Avatar

Varför...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, oktober 04, 2009, 19:01 (5311 dagar sedan) @ Ura-Kaipa

Jag tycker också, som du vet Ura-Kapia, att man bör stava rätt.

Men, den som är ordblind, eller på annat sätt har svårt med språket, skall inte behöva känna pressen av att kanske få den syntaktiska piskan runt fingertopparna om det blir fel! I de flesta fall är det bättre att skriva än att låta bli!

Låt oss glädja oss åt dem som skriver bra men res inga hinder för dem som saknar gåvan!

mvh Sven-Barry

Varför...

av Ura-Kaipa, söndag, oktober 04, 2009, 19:16 (5311 dagar sedan) @ S-B A-son

Jag tycker också, som du vet Ura-Kapia, att man bör stava rätt.

Men, den som är ordblind, eller på annat sätt har svårt med språket, skall inte behöva känna pressen av att kanske få den syntaktiska piskan runt fingertopparna om det blir fel! I de flesta fall är det bättre att skriva än att låta bli!

Låt oss glädja oss åt dem som skriver bra men res inga hinder för dem som saknar gåvan!

mvh Sven-Barry

Helt rätt. Bara man gör så gott man kan är det OK.

Nog var det mycket länge sedan, Sven-Barry, som du såg mig leka språkpolis?

Avatar

Varför...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, söndag, oktober 04, 2009, 19:24 (5311 dagar sedan) @ Ura-Kaipa

Nog var det mycket länge sedan, Sven-Barry, som du såg mig leka språkpolis?

Absolut, det var länge sedan! Hoppas att detta forum skapar fria tankar och får högt i tak! På alla plan!

mvh Sven-Barry

Avatar

Vrarfrö...

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, söndag, oktober 04, 2009, 19:52 (5311 dagar sedan) @ S-B A-son

Ja. Det är väl en skröna att rättstavning krävs på forumen, i alla fall nu sen ett par år. De flesta känner till att ganska många har problem med stavning.
Men skriver man bra svenska är det fler som läser och svarar på de tankar man har.
Det fel jag oftast gör är att jag glömmer hela ord i texten. Det ser jag oftast när jag redan postat. Bra att det går att fixa snabbt tycker jag, för min egen del.

Sen kan jag göra mig lustig över komiska stavfel, men bara med de jag är någorlunda bekant med.

MHV Brlkrmä

Avatar

Varför...

av Rövarn ⌂ @, söndag, oktober 04, 2009, 21:24 (5311 dagar sedan) @ Okänd

Körde mitt inledande inlägg i testapplikationen med ett strålande resultat... :-D

[image]

Rövarn
:puppy:

Varför...

av skotten ⌂ @, Borås, söndag, oktober 04, 2009, 18:10 (5311 dagar sedan) @ Ura-Kaipa

Jag har dyslexi eller va fasen det heter jag stavar som en kråka.. inget jag kan göra något åt..

Jag kunde ju skriva i word och rättstava eller så men ne jag stavar illa å de kommer jag göra i hela mitt liv iaf de lilla som e kvar ;)

--
http://www.bjorkehall.se

Index 78, mycket svår byråkratsvenska...

av Ura-Kaipa, söndag, oktober 04, 2009, 21:43 (5311 dagar sedan) @ skotten

...höh! Någon som slår det?

Socialstyrelsen har utfärdat uttryckliga svininfluensavaccinationsrekommendationer med anledning av den allomfattande farsot, så kallade pandemi, som befaras utbryta under hösten 2009, och om den inte hejdas, skulle kunna komma att få förödande samhällsekonomiska konsekvenser i form av dödsfall, långa sjukskrivningar etc.

Textens läsbarhetsindex är 78, vilket innebär att den klassificeras som mycket svår, byråkratsvenska. Nedan visas hur läsbarhetsindex (LIX) har beräknats samt hur det kan tolkas. Observera att LIX endast ger en fingervisning om hur lätt eller svår en text är. Tolkningen av LIX-värdet är inte någon exakt vetenskap utan snarare en indikation på vilken nivå texten ligger.

Beräkning
Antal meningar (M): 1
Antal ord (O): 40
Antal ord med fler än 6 tecken (L): 15

Genomsnittlig meningslängd (Lm = O / M): 40
Andel långa ord (Lo = L / O * 100): 37,5
Läsbarhetsindex (LIX = Lm + Lo): 78
Tolkning
< 30 Mycket lättläst, barnböcker
30 - 40 Lättläst, skönlitteratur, populärtidningar
40 - 50 Medelsvår, normal tidningstext
50 - 60 Svår, normalt värde för officiella texter

60 Mycket svår, byråkratsvenska

RSS-feed av trådar
powered by my little forum