Liten Ruskrapport

av cptn G, måndag, november 09, 2009, 12:05 (5253 dagar sedan)

Inte var det mycket till ruskande, nej. För det första deltog jag i Oceanseglardagen. Välorganiserat och kunnigt. En rad erfarna seglare och specialister gjorde överskådliga presentationer av sina seglingar och upplevelser. Dr Dag Ek skrämdes med hajbett och sin kåpphäst, urinförträngning. Vilket till havs medför döden om man inte har katetrar ombord för det och vet hur man gör.

Charmiga Jerk Oldenburg höll ett inspirerat och charmigt föredrag om sin långa jorden runtsegling (10 år). Har ni chans höra honom hålla sitt lilla föredrag så gör det.

Scand båtshow gav mig inget nytt. De stora märkena var där med rätt många stora och dyra båtar. Dom är som dom är med, i mina ögon, obalans i design mellan spinkiga riggar, enorma volymskrov och löjligt ynkliga kölar samt frihängande roder.

Jag anser inte dessa båtar passar för segling med familj. Möjligen med en erfaren, stark och tuff besättning. Inget för långfärd och möta dåligt väder med. Som vanligt inga sjökojer men dansgolvsarea i salongen att ta sig fram på utan stolpar eller räcken att hålla sig i. Och så kostar dom miljoners.

I en liten monter fanns representanter för den enda båten på mässan som i mina ögon duger, nämligen franska aluminiumbåtarna Ovni med fällbart centerbord. Mycket fina och genomtänkta byggen. Tyvärr kostar den minsta på 36,5 fot 2,5 miljoner jag inte har

Tillbehörssidan var det vanliga. Inget nytt att hetsa upp sig för.

Pillade lite på en Garminplotter och zommade in ett grundområde i välkänd vik jag känner till i detalj. Inte skulle jag ge mig in där och förlita mig på gps och Garmins digitalkort, nej. Så har vi också sett så många grundstötningar där att vi t o m kunnat räkna ner till hamnsökande båtars grundstötning.

Lördag avslutades med OSKs 30-års middag på Ett litet kök, som inte var litet alls. Vi var säkert över 200 seglare, många kända namn, och en trevligare kväll var länge sedan jag erfor. Intressanta middagsgrannar. Hamnade mellan en 27-fotare, en Swan 44 och en jätte-Dufour. Maten skulle föreställa västindisk, men kryddorna var svenska d v s nästan smaklöst, vilket är fallet på de flesta krogar i Fjollholm oavsett prisklass. Inget fel på käket men trist.

Totalt var lördagen en bra dag och ytterligare ruskning på söndag behövdes inte. Sov länge på farsdagen.

cptn G
-säkert omruskad

Ovni?

av Gunnar S ⌂, måndag, november 09, 2009, 12:34 (5253 dagar sedan) @ cptn G

Är du verkligen så imponerad av Ovnisarna?
Visst, mycket är bra, som fällköl och material. Naturligtvis en bättre långfärdsbåt än någon AWB.
Men det finns många och mer eller mindre allvarliga invändningar tycker jag som diskvalificerar Ovni från att vara något som gör anspråk på att vara en riktig långseglare.
Stabiliteten, låga slingerlister, sjökojarrangemang, skrovform...

Ovni?

av cptn G, måndag, november 09, 2009, 13:31 (5253 dagar sedan) @ Gunnar S

Säger du det? Båt fanns inte på mässan. En större såg jag i Alesund för fyra år sedan och den hade allt på plats och var levererad så. Frågan är om också Ovni i dessa tider har bantat på utrustningen?

Om t ex ballast så finns den invändigt. Kölen är ett centerboard. Det finns Ovnis som seglat flera varv circumnavigation och det är omvittnat goda erfarenheter av Ovni,

Franssoserna är mycket duktiga på korrosionsfritt i aluminium. Ovnis råa aluminiumyta är sannerligen lite rebellisk. Inte ens målat!

Detaljarbetena är otroligt fina. Svets syns inte. Allt är slipat till mjuka övergångar mellan skrov-däck-ankarklys-reling mm. Dessa skrov är i toppklass - snarast bäst i världen. Hävdar jag.

Maken till installation av parallellarmen för de dubbla rodren jag betittade, slangar och genomföringar, maskinrum mm var i absolut fartygsklass. Men det kostar pluring jag åtminstone inte har.

Det är mysigt med drömmar i a f. Vare sig man sover eller IRL.:-D

cptn G
-s v s p s s

Avatar

Ovni?

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, november 09, 2009, 13:45 (5253 dagar sedan) @ cptn G

Berätta mer!

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Mer? Ingen ruskning

av cptn G, måndag, november 09, 2009, 14:08 (5253 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Vadå mer? Det var inget mer.
Inga plankister, inget supa, inga kamratliga samtal om livets gång, ingen blues, inga sönderslagna inredningar. Ingen provsupning i utställningsbåtar, Ingen huvudvärk nästa dag. Inga skumma hamnkvarter att korsa med Göteborgare som vill slåss med Stockholmare. Nä, en vissen mässa utifrån de premiser som ska råda vid en äkta Ruskning.
Uselt! Sickla skitstövlar som inte ställde upp. Jag var den enda. Är plankister mina vänner? Det återstår att se vid senare eventuell inbjudan till Ruskträff och Allt-för-jöns 2010. Jag lovar ingenting.
Och somliga påstår t o m att allt är cptns fel. Djävla orättvist är det.
Snyftsnyft.

cptn G
-säkert nyktra tankar

Avatar

Judas den onde.

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, november 09, 2009, 14:12 (5253 dagar sedan) @ cptn G

Harmageddon närmar sig nog, jag är mer intresserad av husvangar än segelbåtar nu. En värre Judas än undertecknad har nog sällan skrivet på dessa plank.

Herr P11

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Judas den onde.

av Gunnar S ⌂, måndag, november 09, 2009, 16:05 (5253 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Först lurar du mig hit. Sedan säger du framtiden ligger i dragruskning och 50 mmm kulor.
Skäms

Ovni?

av Gunnar S ⌂, måndag, november 09, 2009, 15:52 (5253 dagar sedan) @ cptn G

Att det är ett snyggt bygge råder ingen tveksamhet om, jag har varit ombord på flera. Och hade dem ett slag på min lista av tänkbar framtida båt.
Men jag är förvånad att du, som är såpass kräsen, verkar bli förblindad av en del utanpåverk och inte ser att båten knappast lever upp till det långseglarrykte den har.
Visst, många är ute och långseglar med Ovnis. Men det finns många Bavarior där ute också, kanske fler...?
Och stabiliteten går inte att snacka bort. Den är rent ut sagt dålig och man har inte alls lyckats, som andra tillverkare av fällkölsbåtar, att få ordning på den.
Sedan kanske den i praktiken räcker, ingen har väl slagit runt och sjunkit vad jag vet. Men jag skulle inte trivas att i extrema situationer behöva segla med kölen infälld för att inte riskera slås omkull. Hur går det ihop om man tvingas kryssa sig fri från en läkust i storm?

Ovni?

av Lillegode, Så nära havet som möjligt, måndag, november 09, 2009, 19:48 (5253 dagar sedan) @ Gunnar S

Varför segla med centerbordet uppe? Slås båten omkull lättare om det är nere?
Ovni har en taskig stabilitetskurva med hela ballasten inne i skrovet. PVS är någonstans runt 120 grader.
Man har justerat reglerna för Ocean klas A för att de skall passa in. Men som sagt, har inte hört att någon gått under pga hårt väder. Ser ut som fina båtar. Tänk att smyga in på Tjälleskären (Kosterarkepilagen i norra delen av Viken) längst in mot väster och förtöja på det grunda...
Häftigt:-)

Ovni?

av Gunnar S ⌂, måndag, november 09, 2009, 20:33 (5253 dagar sedan) @ Lillegode

Med kölen nere kan båten 'snubbla' om hon kastas åt sidan av ett stort brott. Är den uppfälld är chansen stor att hon bara föses åt sidan.
AVS (PVS) är kanske 120 på någon, men de flesta ligger runt 110-115 vilket är skrämmande lågt.
Och mycket märkligt då engelska Southerly ligger runt 140-150 beroende på modell, även med kölen uppfälld. Men klart, Southerly är tyngre då de har högre barlastprocent.

Ovni igen

av cptn G, måndag, november 09, 2009, 22:26 (5253 dagar sedan) @ Gunnar S

OK då Gunnar, du är påläst. Varför har jag inget hört förr, tja?

Tipsa gärna om en ny dröm som jag inte heller kan få råd med. T ex en stor vacker 70-tals S&S eller d:o Swan i helrenoverat skick med "allt"... Tills vidare får jag nöja mig med en inte så stor men minst lika vacker S&S.

[image]

Annars är jag nöjd med pensionen, bara jag fick den lite oftare.

Nattinatt, nu ska jag drömma sött.:bloss:

cptn G
-säkert en sjusovare

Ovni igen

av Gunnar S ⌂, måndag, november 09, 2009, 22:32 (5253 dagar sedan) @ cptn G

Jag reagerade mest för att jag tycker att Ovnis står i ganska stor motsats till de ideal du vanligtvis pläderar för, som S&S exempelvis. Så jag undrade litet vad som egentligen hänt med Cptn.

Avatar

Ovni igen

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, november 09, 2009, 22:40 (5253 dagar sedan) @ Gunnar S

Jag reagerade mest för att jag tycker att Ovnis står i ganska stor motsats till de ideal du vanligtvis pläderar för, som S&S exempelvis. Så jag undrade litet vad som egentligen hänt med Cptn.

Kanske tillfälligt slut på visky?

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Ovni igen - gääsp

av cptn G, måndag, november 09, 2009, 22:57 (5253 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Nu i pyjamas svarar sömnig att jag som vanligt inte alls vet vad jag talar om.

Nå, Ovni verkar robust i sin utstrålning och nog fan kan man tycka att konstruktörer ska klara av stabiliteten innan dom sätter flermiljonbyggen i sjön. Om andra tillverkare kan göra vettiga sänkkölsbåtar med goda seglingsegenskaper (segla ut från läkust t ex) och tåla hårt väder så borde Ovni. Kan man tycka är en bra utgångspunkt. Men man ska tydligen vara himla kritisk mot allt nytt. Sorgligt.

Nej, ha r inte gett upp mina ideal. En äldre plastbåt kräver rätt mycket jobb att hålla igång. En rå aluminiumbåt som Buster, Ovni eller andra, är betydligt enklare att sköta. Bortsett från det att dom är modernare än min -73a.

Det enda jag saknar på min båt är dusch och det går att ordna. Så vill jag byta de gamla instrumenten till ett nätverk med alla funktioner. Tyvärr är det skitdyrt. Funktionen jag gillar mest är att kunna avläsa strömmar genom nätverket meellan logg, vind, gps etc. AIS är också nödvändigt där jag vill segla och bara det är minst 7000- plus 6 watt el. Ny spruthuv och supstuga vore gott, 20 tusen kostar det. Håhå jaja.

Gonatt igen

cptn G
-sover säkert gött allaredan

Avatar

Ovni igen - gääsp

av Rövarn ⌂ @, måndag, november 09, 2009, 23:12 (5253 dagar sedan) @ cptn G

Gonatt igen

cptn G
-sover säkert gött allaredan

Natinatt, sover inte riktigt ännu men strax!

--
Vänligen besvara även det sista inlägget i trådarna, inte bara de första!
:puppy:

Ovni igen - gääsp

av Gunnar S ⌂, tisdag, november 10, 2009, 09:26 (5252 dagar sedan) @ cptn G

Nog tror jag nog att Alubat 'klarar av' att fixa stabiliteten. Snarare är det nog en fråga om skilda principer och man ersätter klassisk stabilitet mot omkullslagningar med en kölkonfiguration som minskar risken av kullslagningar. I syfte att hålla ner totaldeplacementet och därmed få en snabbare båt.

Så långt är väl allt gott egentligen - ända tills man råkar befinna sig inne i Biscaya i en västlig storm och har att välja mellan att tvingas kryssa sig ut, med kölen nere. Eller spolas upp på land.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum